Adiii Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Witam,nie ukrywam iż pierwszy raz mam styczność z łańcuchami. Chciałbym się was zapytać, czy dobrze założyłem spinkę, ponieważ nie chcę aby coś się stało w czasie jazdy. Czy da radę cokolwiek ocenić po tych fotkach? LINK1: http://img819.imageshack.us/img819/2047/20120316002.jpgLINK2: http://img515.imageshack.us/img515/7119/20120316004.jpg pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 kolego,po prawej stronie lewego nita płaskie brzegi spinki powinny przylegać do sibie, zobacz czy napewno spinka siedzi we wrębach,jeśli to co widać na zdjęciach to dolna część łancucha (ta co idzie pod zębatkami) to kierunek jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adiii Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Tak, spinka znajdowała się na dole podczas robienia zdjęć. Ile for tyle teorii, już powoli nie wiem co robić. Na pewno kierunek jest dobry?Łańcuch kręci się tak jakby w lewo, spinka też jest w lewo. Łańcuch wchodzi na ślizgi od prawej do lewej. Żeby wypiąć spinkę trzeba pchać w prawo. Według takiego rozumowania dochodzę do wniosku że spinka powinna być jednak na odwrót ale już zgłupiałem ;/ I nie do końca zrozumiałem z tymi płaskimi brzegami. Chodzi o miejsce które jest zaznaczone czerwoną strzałką? W nim te krawędzie powinny się stykać? http://img38.imageshack.us/img38/7119/20120316004.jpg Edytowane 16 Marca 2012 przez Adiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutek65 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 http://img38.imagesh...20120316004.jpg Kierunek obrotu powinien być odwroty do kierunku strzałki na zdjęciu.Nie widzę dokładnie, ale chyba spinka nie weszła do końca ( zaowalony koniec chyba powinien wejść dalej) .Spróbuj z wyczuciem ścisnąć spinkę kleszczami ( pomiędzy bolcami) , i wepchnąć spinkę dalej ( z kierunkiem strzałki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adiii Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Po lewej jest przednie koło, po prawej tylne. Spinka w momencie robienia zdjęcia znajdowała się na dole. Z tego wynika, że powinna być na odwrót? Czy dam radę powoli zrobić ~5km ? W drugim garażu stoi CBR600 i Fazer, zobaczyłbym jak tam jest założone. Kolega mechanik pisze mi, że kierunek spinki jest OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Łańcuch kręci się tak jakby w lewo, spinka też jest w lewo.Dolna część łańcucha leci w prawo a góra w lewo, kiedy moto jedzie do przodu jeśli patrzymy tak jak były robione zdjecia więc kierunek jest ok, tylko upewnij się czy wskoczyła dobrze we wręby na sworzniach, jakiej marki to spinka? Masz moto szosowe, więc napęd na paręlat, moze warto aklepać i mieć spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutek65 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Potwierdzam, kierunek Ok. Pamiętaj, że spinka ZAWSZE na zębatki wchodzi tą NIEPRZECIĘTĄ stroną :excl: :banghead: :biggrin: Edytowane 16 Marca 2012 przez tutek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adiii Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 noo i teraz wszystko się zgadza :cool: jutro pokombinuje bo mam nową, oryginalną spinkę DID i jest ciut większa od obecnej, która też jest zresztą od łańcucha DID. Jakieś wskazówki dotyczące wpinania? Dzisiaj męczyłem się z tym koło 30 minut :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 kolego, my nieraz w warunkach terenowych zapinalismy łańcuchy, nawet zdarzało się zaklepywać uzywając kamienia zamiast kowadła, a zamiast młotka odkręconego podnóżka, to naprawdę wbrew pozorom nie jest takie trudne, wierzę ze ci się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomason2 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Kierunek zakładania spinki. Cytuj Honda CBR F4 99 http://www.cbrf4.blogspot.com - moja przygoda z motocyklem Honda CBR F4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adiii Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Już wiem o co chodzi, spinka ma nachodzić na zębatkę nieprzeciętą stroną. Jakoś dam radę, wielkie dzięki panowie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 ale ładną fotkę kolega wrzucił poprawne instalacji spinki. Nie pogada :) Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi