Skocz do zawartości

Roket III Roadster - Wydech

Esperak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zeby nie mieszać tematów wydechu w Zwykłych 3x3 R3 i Roadsterach 3x2 zakładam nowy temat.

Do tej pory myślałem że zmiany w wydechy pomiędzy 3 a 3 rury są jedynie Katalizatora i wydechów... dzisiaj niestety odkryłem przykrą prawdę. Układ to zupełnie inna bajka......

Zmieniona została koncepcja układu wydechowego.!!!

Poniekąd już wiem skąd te dodatkowe 20Nm w wykresie silnika.

Standardowy R3 ma kolektor rurowy wpadający do puszki katalizatora stanowiącego również rozgałęźnik do końcowych tłumików w których znajdują się przegrody odpowiadające za głośność motocykla.

R3 Roadster ma kolektor rurowy wpadający do puszki stanowiącej jedynie rozgałęźnik spalin na dwie rury wdechowe w których pierwszą komorę stanowi katalizator. Czyli w Roadsterze mamy 2 katalizatory w 2 tłumikach każdy o średnicy 10cm!! Katy o takiej średnicy to miałem w Audi z silnikiem 4,2!!

Co prawda wymontowałem puszkę ze środka zdjęcia macie poniżej ale zastanawiam się czy jest sens na jej podstawie robić trójnik rurowy.

02_Wydech_R3_M.jpg

08_Wydech_R3_M.jpg

06_Wydech_R3_M.jpg

04_Wydech_R3_M.jpg

Edytowane przez Esperak

Esperak,

Sorry za dywagacje, ale te dodatkowe 20Nm to nic w porównaniu z większą prawie o 30kg masą Roadstera (grube ruły i te wszystkie katalizatory swoje ważą). Ulepszenie osiągów Roadstera to z pewnością tylko kwestia innego programu sterowania silnikiem i innych kątów otwierania dodatkowych przepustnic w kolektorach ssących.

Ja bym wybebeszył wszystkie katalizatory.

- coś takiego by Cię ratowało. Edytowane przez Tapir

mnie teraz zastanawiają oryginalne akcesoryjne wydechy czy one maja katale czy tylko przelotowa strumienice????

ogólnie wydechy roadstara wizualnie mi się podobają ja chce zmienić tylko ich wydajność.

P.S. Przepustnice już usunięte.

Edytowane przez Esperak

No wiem zapytam w Boosterze czy tak faktycznie jest a puki co moje oryginały trafią na alllegro... :rolleyes: moze sie sprzedają i bedzie na nowe akcesoryjne... :)

No i chyba mamy odpowiedz fotka akcesoryjnego:

akcesoryjny.jpg

A tu filmik porównujący wydechy standardowe z Opcjonalne off Road.

http://www.youtube.com/watch?v=VjpJPZeag9o&feature=player_embedded#!

Edytowane przez Esperak

• 2 tygodnie później...