żunio Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Ostatnia nowelizacja przepisów odnosnie rower a prawko http://moto.onet.pl/1638754,1,artykul.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Zacytowane orzeczenie SN w zakresie odpowiedzialności osoby "kierującej" holowanym pojazdem też nie wygląda dokładnie tak jak tu przedstawił kolega. Krótko mówiąc wszystko zależy od sposobu holowania - czyli czy osoba ta ma wpływ na holowany pojazd. Jeśli hol będzie na sztywnym połączeniu to stan nietrzeźwości osoby siedzącej w holowanym pojeździe nie ma żadnego znaczenia (bo osoba ta nie kieruje pojazdem w rozumieniu prawa). Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryhu Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Odgrzewam temat. Zdarza się, że trzymam sprzęt przed halą garażową w ciągu dnia, a wieczorem,często po piwku, wstawiam go do hali. Konkretnie staczam 10m bez odpalania droga wjazdowa biegnącą w dół. Kluczyk mam w stacyjce aby odblokować kierownicę, siedzę na motocyklu i na dole go zatrzymuję. Po przeczytaniu wątku sam nie wiem czy regularnie nie jestem sprawcą wykroczenia/przestępstwa. :rolleyes: W kontekście wykładni przytoczonej przez Leszek Karlik"Warunkiem uznania osoby za prowadzaca pojazd jest to, by pojazd znajdował siew ruchu – poprzez wprawienie go w ruch (lub także utrzymywanie go w ruchu), przypomocy własciwego mu mechanizmu, a wiec nie jest nim popychanie pojazdumechanicznego czy też prowadzenie go bez użycia mechanizmu takiego pojazdu przezpieszego." Sam nie wiem czy prowadzę pojazd czy też go tylko popycham? :biggrin: Edytowane 12 Września 2012 przez ryhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iks Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 http://www.youtube.com/watch?v=XddcrWgkhos Cytuj Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Sam nie wiem czy prowadzę pojazd czy też go tylko popycham? :biggrin:jak masz duzo siły to mozesz przenieść moto, ja często to robię, gdy mam zdjęte koło a trzeba zrobić miejsce, tyle ze mam lekkie enduraki, wtedy napewno nikt nie posądzi cie o prowadzenie po alkoholu, minus jest niestety taki, ze moze zdarzyc się, ze ktoś uzna Cię za idiotę, ale zawsze mozesz powiedzieć, ze dostosowujesz się do idiotycznego prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi