Skocz do zawartości

YAMAHA XJ 600 S DIVERSION czy KAWASAKI GPZ 500

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomnę tylko najważniejszą zasadę przy wyborze pojazdu (używanego) - bierzesz ten w lepszym stanie technicznym :)

Również mam "w gospodarstwie" XJotkę i złego słowa powiedzieć nie dam. Z GPZ nie miałem większej styczności, jedynie tyle, by stwierdzić, że jest nieco ostrzejsza, bardziej "sportowa" (bez przesadnych wyobrażeń, rzecz jasna ;) )

Jeśli jesteś przekonany, że będziesz wybierał jeden z tych dwóch modeli, musisz się przysiąść, bo różnice gabarytowe są.

Rok temu miałem dylemat jaki motocykl kupić dla kobiety na pierwsze moto. W grę wchodziły oczywiscie pięćsetki (CB, GS, GPZ) i XJ 600. Wybór padł na tą ostatnią. Póki co moja nie widzi siebie na innym motocyklu.

Edytowane przez żunio

GPZ jest lżejszy, ma 2 cylindry co sprawia, że jest prostsza i tańsza w serwisowaniu i moim nieobiektywnym zdaniem wersja GPZ 500 po lifcie jest zdecydowanie ładniejsza od xj.

Żeby gpz jeździć dynamicznie trzeba ją kręcić. Od 7000 czuć wyraźnego kopa.

2818.jpg

ma 2 cylindry co sprawia, że jest prostsza i tańsza w serwisowaniu

I to jest odpowiedź która sprawia że mam już swój priorytet.

GPZ jest lżejszy

I czy właśnie to nie jest negatywna rzecz? Osobiście gdy jadę samochodem, wolę te cięższe - czuć się bezpiecznie.

Los_Emilos.gif

Zdecydowanie XJ 600 Diversion. Nie zawsze 2 cylindry oznaczają mniejsze koszta serwisowania. GPZ 500 ma proszę ja Ciebie chłodnice wody, więc dochodzi okresowe wymienianie chłodziwa, pozatym termostaty, przewody i tak dalej, które trzeba sprawdzić jak motocykl jest starszy. XJta większa raczej jest, a jak dla mnie to jest zaleta.

z tego co patrzyłem na dane techniczne yamahy to wynika, że masa na sucho różni się o ok. 10kg albo i lepiej (w zależności od rocznika, no i o ile znalezione przeze mnie informacje w internecie są prawdziwe). Generalnie w trakcie jazdy nie będzie to robić większej różnicy. Ciekawe tylko jak przy manewrowaniu przy prędkościach parkingowych

edit: Chłodnica do GPZ, koszt ok. 150-200zł. Termostat może coś koło stówki. To nie są części które wymienia się co sezon lub dwa. Płyn chłodniczy to też nie jest jakiś wielki wydatek (do GPZ idzie bodajże 1,8litra) Części nie są drogie, są łatwo dostępne (tyczy to się również xj).

Jeśli samemu serwisuje się swój sprzęt to rzeczywiście nie robi różnicy czy się reguluje 4 czy 2 gaźniki i 8 czy 16 zaworów. Jednak jak oddajemy motocykl do mechanika to ceny usług dla tych motocykli mogą (i będą) się różnić.

Edytowane przez Majkiel
2818.jpg

edit: Chłodnica do GPZ, koszt ok. 150-200zł. Termostat może coś koło stówki. To nie są części które wymienia się co sezon lub dwa.

Płyn chłodniczy to też nie jest jakiś wielki wydatek (do GPZ idzie bodajże 1,8litra)

Wiem jak to wygląda przy moje V'ce (jak do tej pory koszt termostatu 30zł).

Jeśli samemu serwisuje się swój sprzęt to rzeczywiście nie robi różnicy czy się reguluje 4 czy 2 gaźniki i 8 czy 16 zaworów. Jednak jak oddajemy motocykl do mechanika to ceny usług dla tych motocykli mogą (i będą) się różnić.

I to jest problem bo niestety nie jestem złotą rączką i przynajmniej na początku będę musiał jeździć do mechanika.

Los_Emilos.gif

gpz'eta - lżejsza, czyli łatwiej sie manewruje, mniej pali, tanszy serwis, szybszy od ixjoty, łąpie diabła w okolicach 7 tysia, pozycja bardziej sportowa to juz kwestia gustu, o wygladzie juz nie bede pisał, szukaj motonga w lepszym stanie choc polecam gpz'te po 94 roku, ja mam 2001 i jestem zadowolony, pomysl nad cb 500 mniej zaglodasz do zaworow i wymiana oleju co 12 tysia w gpz' co 10 tys,