Skocz do zawartości

trzaski, trzeszczenie

gozdzik77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to oceniam jako trzeszczenie.Po przejeździe przez garba i dziury ten dzwięk się wydobywa, podczas hamowania przodem też słychać.Można to porównać do głośnego obcierających się o siebie plastików.

A czy może być przyczyną wymiana klocków z przodu, bo zaczeło to się nasilać właśnie po wymianie?

a może coś z lagami nie tak :icon_question:

Po zmianie klocków pływające tarcze mogą trochę skrzypieć na nitach klocki też jeżeli są badziewne. Ja tak mam czasami delikatne skrzypienie lub piszczenie przy hamowaniu lub na poprzecznych karbach tylko że u mnie klocki się kończą. Jeszcze fabryczne ale zadowolony z nich nie byłem. Przedmuchaj zaciski kompresorem.

Moto Psycho

Klocki założyłem orginalne kawasaki Tokico.

Zaciski i tłoczki są wyczyszczone bardzo dokładnie.Do tego stopnia że klocki można delikatnie przepchnąć palcem jak nie jest wciśnięty hamulec.Będe musiał wyciągnąć je jeszcze raz i przejechać się po jakiś dziurach bez klocków.Może to one powodują te trzaski.

Edytowane przez gozdzik77

Zajrzyj do lag i sprawdź panewki w nich a dokładnie luzy, na moje są wyrobione. Dodatkowo- przy wymianie klocków sprawdzałeś stan trzpieni w zaciskach :icon_question:

@pit u mnie w XJR po założeniu nowych klocków Ferodo jest czasami PKS przy hamowaniu i szurganie klocka o tarczę podczas jazdy.... tarcze również pływające :flesje: .

Edytowane przez Dream

Trzeszczenie wydobywa sie z lagów :)

Miałem na warsztacie kiedyś Derbi sende, Rieju, i ostatnio Yzf i po wymianie uszczelniaczy i oleju problem znikł - prawdopodobnie masz to samo.

Warsztat motocyklowy na warmii i mazurach zapraszamy http://www.facebook.com/fast2fix

Jak miałem ZX-R to też miałem w pewnej chwili podobny problem. Przyczyną był niski poziom oleju w lagach. Stukało konkretnie. A skoro to Ci się dzieje przy przyspieszaniu i hamowaniu, czyli wtedy gdy widelec gwałtownie rozpoczyna pracę, to o czymś świadczy.

Sikor#44 Moto Training

https://www.facebook.com/Sikor44/

przegladalem yt i natknelem sie na pewien filmik, a raczej pod jego koniec slychac pewien odglos powiedz czy tak wlasnie halasuje ci przedni zawias jelsi tak to masz odpowiedz

Warsztat motocyklowy na warmii i mazurach zapraszamy http://www.facebook.com/fast2fix

Drodzy koledzy problem usunięty. Przyczynami trzasków były ocierające się o siebie owiewki: czachy i lewego boczku gdzieś o siebie prężyły. I drugą przyczyną tak przypuszczam była śruba mocująca silnik do ramy(dała się dokręcić o niecały obrót o 360 stopni).W każym bądz razie jest cisza.

Wszystkim Wam bardzo dziękuje za cenne wskazówki z możliwymi przyczynami!

Oraz za zaintersowanie się moim problemem!

Edytowane przez gozdzik77

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...