Skocz do zawartości

Zawsze razem, czyli jazda z pasażerem

vx800
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Często jeżdżę z pasażer ... ką. Motocykl zachowuje się wtedy zupełnie inaczej, niż przy samotnych lotach. Mimo, że VX jest ewidentnie dwuosobowy i zapewnia niemalże równouprawnienie kierowcy i pasażera w kwestii komfortu, to jednak obserwuję pewne znaczne różbnice w jeździe.

Jakie są wady?

Spadają osiągi, prawdopodobnie wzrasta zużycie paliwa, trzeba jechać wolniej i ostrożniej (bo inaczej bolą plecy od kułaków) ...

Zalety?

Największa, to ... nie napiszę, każdy wie. Następna: O wiele trudniej zablokować tylne koło hamując tylnym heblem.

Napiszcie, jak Wasze sprzęty reagują na dociążenie drugą parą pośladków. Znoszą to dobrze, czy mają problemy? Jakie?

Może zrobimy listę wad i zalet jazdy z i bez pasażera/ki

Pozdróweczka. :lol:

Największą udręką podczas jazdy z pasażer...ką jest jej podskakiwanie na wybojach. Przy sztywnym zawieszeniu jest to spory problem bo często przy hamowaniu na nierównej drodze ląduje na moim siedzeniu, albo zjeżdża na boki przez co tracę stabilność. Jednak preferuję jazdę solo, a z pasażer...ką to wolę w samochodzie.

Nie mowiąc już o braniu na siebie odpowiedzialności za pasażera.

Dobrze,jeli pasażer wie jak ma się zachować na zakrętach i w ogóle w czasie jazdy.Bardzo nie lubię,jak nagle podczs jazdy zaczyna mi rzucać tyłem,bo właśnie basażer się wierci,obraca itp.W moim Junaczku na jazdę z pasażerem są wg.mnie za miękkie tylne amortyzatory,więc na przyszły sezon włoże sobie chyba jakieś twardsze sprężyny.To chyba tyle.

Pozdrawiam.

Hmm Zanim wziąłem pasazera na motor objaśniłem mu kilka rzeczy........najważniejsza to, aby podczas jazdyn na zakrętach utrzymywał ten sam kąt nachylenia, a nie obracał się w przeciwną strone.

Wada to spadek mocy motocykla, wiadomo ze należy bardziej uważac (jak jeżdze z koleżanka :-) lub wziąłem na przejażdzke młodsze kuzynki jechałem o 85% ostrożniej, nie wyprzedzałem itp.)

Jadąc z pasazerem w dalszą trase jest lepiej według mnie, mozna se pogadac :-) i w ogóle jest raźniej ale ja i tak preferuje jazdę solo w kilka motocykli.........

POZDRAWIAM

Nie jest źle. Rzeczywiście dociążone jest tylne koło, ale mam wrażenie, że przód zachowuje się mniej stabilnie. Może to tylko wrażenie i jest to kwestia wyższego środka ciężkości. Co do samych pasażerów... no cóż mówię: rób co ci każę albo tego nie przeżyjemy :D :D :D

A zdazyło Wam się, aby pasazer spadł :?: :?: :?:

-Ja jadac z kolega do dzis nie wiem co On robił jechalismy 45 km/h może 50 nagle buch......nogi jeszcze na podnóżkach a dupą szlifuje........hmm co było tego przyczyną do dzisija nie wiem i sie chyba nigdy nie dowiem......(motor był klasy 50 cmm :-) )

Pasażera trzeba przeszkolić i ostrzec, że w razie niesubordynacji nie będzie mowy o wożeniu. Ja na moją pasażerkę nie narzekam ... czasem się wierci, ale rzadko. Myślę, że to kwestia wprawy - jak ze wszystkim.

A co do odciążonego przodu, to VX nie sprawia z tym żadnych problemów. Nie odczuwam "lekkiego" przodu. Kwestia konstrukcji.

Pozdro dla kierowców i pasażerów/ek.

Moja pasażerka, nie robi mi nigdy problemów, jest profesjonalnie przeszkolona :D Tylko czasami marudzi , że ją tyłeczek boli po dłuższej trasie :D)

Po mieście za to lubię jeździć sam.

http://www.motozloty.com Informacje o zlotach motocyklowych

https://www.facebook.com/motozloty