Skocz do zawartości

Komu obrotu spadaja po właczeniu świateł??

kiki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jest to samo.Sproboj zmierzyc napiecie na akumulatorze na wolnych obrotach.

raz zmierz bez właczonych swiatel, a nastepny pomiar zrob przy wlaczonych swiatlach ikierunkowskazach. Jezeli nie bedzie w obu przypadka alternator dawał 14.5V to ladowanie jest niewystarczajace.Nie przejmuj sie da sie z tym jezdzic.

Czesc.

siemanko!

popierwsze nie macie sie czym martwic-to normalne!!

mianowicie gdy moto pracuje bez wlaczonych swiatel jest mniejsze zapotzrebowanie na prad dlatego alternator robi mniejsze obciarzenia dla slinika...natomiast po wlaczeniu swiatel zapotzrebowanie na prad sie zwieksza i altermnator powoduje wieksze obciazenia dla silnika...

jelsi masz nowy akumulator(a doczytalem :idea: -przyjacierlu masz zbyt duzy akumulator,noramalnei etki maja akumulator 5.5 ah :!: -wiec poprostu on potrzebuje wiekszy prad -bo caly czas ma go za malo) -ztad wieksze zapotzrebowanie na prad i tak jak wyzej napislaem wystepuje spowolnienei pracy silnika z pojawiajacym8i sie obciazeniami..

ale nie zaszkodzi sprawdzic szczotki,styki,a takze natezenie pradu wytwazanego przez alternator(za pomoca miernika)-przy obrotach zedu 4000-5000 powinno osiagac ok 13-15 amperow...

powodzonka-nei martw sie

ps.ja mam normalny akumulator 5.5 Ah i nie zauwazam zbytnich spadkow obrotow przy wlaczonych swiatlach...oczywiscie jak silnik jest rozgrzany... :mrgreen:

pzdr :D

ładowanie u mnie na wyskokich obrotach jest rzedu 14,4V a po włączeniu świateł spada do około 13,8v. A kupiłem taki akumulator bo nie chciałem mieć problemów z rozruchem i wyładowaniami akumulatorów, a i jeszcze cos -mianowicie czyli jak jade na światłach to motocykł wiecej pali????

ztad wieksze zapotzrebowanie na prad i tak jak wyzej napislaem wystepuje spowolnienei pracy silnika z pojawiajacym8i sie obciazeniami..

tak to zrozumiałem

tak -zwiekszeni obciazen silnika oczywiscie odbija sie na zwiekszonym zuzyciu paliwa,ale w tym przypadku jest ono znikome i praktyczne nei zauwazalne...jesli jezdzisz samochodem,to napewno zauwazyles ze w okresie zimowym -gdy tzreba jezdzic na swiatlach all day :!: samochod pali praktycznie tyle samo benzyny...

a na moto i tak musisz jezdzic z wlaczonymi swiatlami wiec i tak moto bedzie ci palil caly czas tyle samo-nei ma sensu sie nad tym rozczulac,a zreszta na wyzszych obrotach moto nieodczuwa tak drastycznie obciazenia wywolanego przez alternator,zjawiskjo jest zauwazalne tylko na wolnych obrotach...

jesli chodzi o akumulator,to jesli odpalasz bez wlaczonych swiateli ,nei bawisz sie swiatelkami gdy moto nie chodzi i masz zdobre ladowanie to 5.5 ampera calkowicie wystarczy

i sprawdz sobei ladowanie w amperch to jest wazneijsze niz te w Voltah

pzdr. :D

Ja jestem pewny ze to jest ten akumulator poprostu alternator w mz jest za słaby na ten akumulator, teraz masz przykład ze elektryka nie mozna sie bawic.

Wiekszy akumulator nie ma sensu, umnie po zimie akumulator miał 7V a motor i tak odpalił.

pozdro @

Ja jestem pewny ze to jest ten akumulator poprostu alternator w mz jest za słaby na ten akumulator' date=' teraz masz przykład ze elektryka nie mozna sie bawic.

Wiekszy akumulator nie ma sensu, umnie po zimie akumulator miał 7V a motor i tak odpalił.

pozdro @[/quote'] to farta miales bo umnie by ten numer nie przeszedl.... co do wiekrzrgo to on nietyle bardziej obciaza alternator ktory w MZ ma i tak 14A i to jest duzo ale poprostu tym samym prondem kladuje sie dluzej niz ten ktory powinien byc, ja mam 7,5 Ah zelowy od UPS'a i niemam zadnych roblemow

Usługi IT - www.tricori.com

niezupelnie, wirnik alternatora jest wzbudzany z akumlatora poprzez regulator, taki alternator na pelnym wzbudzenu ptrafi dac nawet 100V, bycmoze u ciebie sie dalo-ja mam troche przerobiona elektryke i jak jest slabe aku to niezapale :D

Usługi IT - www.tricori.com

miałem ten sam problem zaraz po zakupie moto, zbawieniem była wymiana aku, po tym nie odczuwałem w ogóle że włączyłem światła, silnik po włączeniu świateł jak pracował tak pracował, kupiłem AKMETA 5,5 Ah

Pozdrawiam

Grzesiek

Ja jestem pewny ze to jest ten akumulator poprostu alternator w mz jest za słaby na ten akumulator, teraz masz przykład ze elektryka nie mozna sie bawic.

pozdro @

a z tym sie nie zgodze- a przynajmniej elektryk sie z tym nie zgadza(robił dzis alternator mojemu szfagrowi w Oplu) Powiedzieł że alternator to nie jest prądnica i nawet jak zechce to moge wsadzić akumulatorek od Scanii :D a ładwał sie bedzie tak samo jak normalny :)