bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Witam!Mam następujący problem: Kilka dni temu na swoim motocyklu (Suzuki GS550M, '83)miałem wywrotkę. Była ona niegroźna, jednak z moim wrodzonym pechem, zamiast zgiąć się klamka, to pękło ucho mocujące klamkę do pompki hamulca przedniego. Tak więc rozglądam się za nową pompką. I teraz pytanie: która pompka będzie lepsza?Znalazłem na allegro oryginalną pompkę za 50zł. W tej samej cenie można zakupić pompkę od GS500, która ma regulowaną klamkę i ogólnie jest nowsza. Tylko czy będzie się ona spisywać u mnie? Mam dwie tarcze z przodu, a GS500 tylko jedną, nie będzie zbyt małego wydatku tej pompy? Poradzi ona sobie z dwoma zaciskami? Kumple mówią że nie będzie problemu i nawet pompka o skutera dałaby radę, jednak wolę się zapytać kogoś bardziej doświadczonego... Cytuj http://www.apanonar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jakakolwiek pompa o oznaczeniu srednicy 7/8 cala, co jest zwykle nadlewem od strony kierownicy gdy pompa jest na swoim miejscu.Pompa od GS500 moze byc 1/2 cala czyli mniejsza i nie wyrobi na 2 tarcze, ale ty mozesz kupic jakakolwiek 7/8", ktora bedzie pasowala w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 To jest średnica tłoczka czy kierownicy? Cytuj http://www.apanonar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Jednego i drugiego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Czyli jeśli pompa od gs 500 pasuje na kierownicę 22mm (7/8 cala) to będzie się nadawać? Czy jednak nawet wtedy może nie dawać rady na 2 tarcze? Cytuj http://www.apanonar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 moze nie dawac rady, hamować będzie ale jak ? to nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Przy pompie przystosowanej do jednego zacisku hamulcowego, a użytej w układzie dwuzaciskowym może okazać się ze skok dźwigni jest dwa razy dłuższy niż przy pompie oryginalnej. Przy intensywnym hamowaniu może zdarzyć się sytuacja, że klamka oprze się o manetkę gazu, więc zwiększenie siły hamowania będzie juz niemożliwe.Pozdrawiam i przyczepności życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zdemontowałem wczoraj swoją pompę, miała oznaczenie 5/8. Próbowałem jak będzie działać pompa od VFR, bo kolega akurat też zmieniał pompy. Miała ona oznaczenie 1/2 i była jeszcze miększa od mojej, siła hamowania jak w rowerze... Moja pompa nawiasem mówiąc też twardością klamki nie grzeszyła, a i przewody już stare i puchną... Pompa o większej wydajności, tak jak Adam M mówi 7/8 powinna być idealna! Wielkie dzięki za pomoc i informacje:) Cytuj http://www.apanonar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek_7 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 TO jak się bawisz z pompą... to wyrzuć od razu stare przewody! Nawet najlepsza pompa będzie dawała miękki hamulec, jak przewody masz 15 albo więcej letnie. Ciśnienie idzie Ci nie tylko w zaciski, ale i na boki. A takie przewody mogą sporo zmieniać swoją objętność :icon_rolleyes: To dodatkowe 200 zł, ale przynajmniej hamulce będziesz miał działające. Cytuj Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 w czym występuje pompa 7/8 bo nie widziałem jeszcze takiej?3/4 to i owszem. Duży tłoczek wcale nie jest dobry, chyba że w radialnej pompie. Np. bandit 1200 ma 3/4 cala pompę, efekt- klamka może i twarda ale trzeba ją cisnąć dość mocno by hamowała. Natomiast GSXR ma 5/8 czyli mniejeszy tłoczek a zaciski też szesciotłoczkowe i tu jest dużo lepiej. Kup sobie taką właśnie pompę 5/8 od jakiegoś suzuki albo kawasaki. taką pompę ogarniesz za 100zł a za 150 ze zbiorniczkiem. Ooo naprzydkład taką: http://allegro.pl/pompa-hamulcowa-przod-kawasaki-zx6r-zx-6r-ninja-i1535064148.htmlPewnie znajdziesz i taniej, pompa powszechnie stosowana sprawdzi się i u Ciebie. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Podepnę się pod temat. Co ile lat powinno się zmieniać przewody hamulcowe? Jak sprawdzić czy już wymagają wymiany? Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez PrzemekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.051 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 TO jak się bawisz z pompą... to wyrzuć od razu stare przewody! dokładnie tak jak pisze maniekmoże pompa od gsx600f będzie pasować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Mozliwe ze pomylilem rozmiar, dawmo juz ich nie ogladalem, musi byc w kazdym razie wieksza niz 1/2 cala bo ta nie wyrabia. No i oczywiscie ze warto zmienic przewody,serwisowka zaleca wymiane co 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi