Mag.Śl Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 dołączam do grona "bojących się"Zawsze widząc rowerzystę mimowolnie się spinam i zastanawiam, co też taki zaraz nawywija... Staram się omijać szerokim łukiem i oddycham z ulgą jak mi się to uda (po potwierdzeniu w lusterku, że delikwent dalej pedałuje :) ).Nienawidzę sytuacji, gdy np. wąska droga, jedzie sobie rowerzysta nawet dość blisko krawężnika, auta przeciskają się obok bo z przeciwka sznurek jak okiem sięgnąć, w pewnej chwili bez żadnego ostrzeżenia czy spojrzenia przez ramię delikwent wyjeżdża na środek, bo studzienka, dziura czy coś tam innego.... Stan przedzawałowy gwarantowany :banghead: Z drugiej strony wiem, że drogi są jakie są, ścieżek rowerowych właściwie znikoma ilość a człowiek chce dojechać do celu... i generalizowanie, że wszyscy rowerzyści to samo zło jest świństwem...Tak więc pogodzona z losem klnę pod nosem a zmiana przepisów spowoduje jedynie, że będę częściej się wściekać na tych co zamiast myśleć uważają, że im się należy... Mam tylko nadzieję, że zawsze zdążę nacisnąć hamulec... Cytuj "... zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji... " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Swoją drogą temat pasuje bardziej do "piwa". Mamy tam już masonów i pedałów więc tylko cyklistów brakuje. Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwent Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Ja mam tak samo z rowerzystami - boję się, wyprzedzić, bo facet może sobie przypomnieć, że zapomniał skręcić w lewo :banghead:no przesadzasz. Masz uraz, bo dwóch już załatwiłeś (i masz przeświadczenie, że było w tym trochę Twojej winy- w sensie, że obu tych sytuacji mogłeś uniknąć). Nie wyprzedzaj na skrzyżowaniach i będzie ok :bigrazz: . edit: dokonałeś przeniesienia. Tzn. Swój ewidentny brak kontroli w tych dwóch sytuacjach, który zaowocował tymi incydentami przypisujesz rowerzystom. A oni na prawdę nie zachowują się tak swawolnie na jezdni, by nagle skręcać w lewo, gdy są wyprzedzani (chyba, że wracają właśnie z imprezy :bigrazz: ). Po pierwsze rowerzysta słyszy (bo nie ma silnika, który by mu przeszkadzał) samochód/motocykl. Po drugie rowerzyści mają o wiele bardziej dogłębne niż motonici przekonanie, że wszyscy chcą ich rozjechać, a z racji rozwijanych prędkości są (prócz pieszych) najbierniejszymi uczestnikami ruchu. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez adwent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 W świetle nowych przepisów, a zwłaszcza wyprzedzanie samochodów przez rowery z prawej strony mam pytanie:jak mam skręcić w prawo na skrzyżowaniu?Jadę sobie wolno prawym pasem z zamiarem skrętu i widzę w prawym lusterku rower, który jedzie po mojej prawej i wyprzedza te wolniej jadące pojazdy. Mamy wszyscy poczekać aż on przejedzie-bo to ja zmieniam pas ruchu, więc ja mam ustąpić pierwszeństwa, ponadto on może na mocy innego przepisu wyprzedzać na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym.Jak to jest-mógłby mi ktoś zinterpretować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwent Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 W świetle nowych przepisów, a zwłaszcza wyprzedzanie samochodów przez rowery z prawej strony mam pytanie:jak mam skręcić w prawo na skrzyżowaniu?Jadę sobie wolno prawym pasem z zamiarem skrętu i widzę w prawym lusterku rower, który jedzie po mojej prawej i wyprzedza te wolniej jadące pojazdy. Mamy wszyscy poczekać aż on przejedzie-bo to ja zmieniam pas ruchu, więc ja mam ustąpić pierwszeństwa, ponadto on może na mocy innego przepisu wyprzedzać na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym.Jak to jest-mógłby mi ktoś zinterpretować?Jeśli widzisz go gdzieś daleko z tyłu - wrzuć prawy kierunkowskaz i zbliż się do prawej krawędzi - tak, by dla niego nie zostało miejsca- będzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 No jasne, ale moim zdaniem głupio to jakoś wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwent Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi