mike.kir Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam, Czy są gotowe układy wpinane w układ światła stopu, które powodują, że po przyciśnięciu hamulca światło tylne mignie szybko kilka razy a następnie zapali się na stałe? Dyskusja n.t. zrobienia czegoś takiego była np tutaj - http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...?t=1712479&sid= Zanim jednak chwycę lutownicę chciałbym się dowiedzieć, czy nie ma takich elementów gotowych. Dodatkowym pytaniem jest czy taka przeróbka jest legalna w kontekście prawa? Pozdrawiam mike.kir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitersky Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Chyba legalna, RSV ma to najprawdopodobniej w serii (dobrze mowie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Znalazłem taki cytat : "Migoczące światła stopu, są niedopuszczalne na naszych drogach, natomiast adaptacyjne światła stopu - bo tak to się nazywa(czyli światła reagujące na siłę nacisku/gwałtowność hamowania) - jak najbardziej (np. Opel Insignia). Są to światła mrugające z częst. bodajże 50HZ (może się myle), ale w Insignii mają one homologację itd. Nie warto się bawić we wpinanie w obwód jakiś dodatkowych elementów. Natomiast, można wpiąć na pedał hamulca czujnik przeciążeniowy, taki jaki jest np w Grande Punto lub w niektórych francuzach, który w momencie mocnego/awaryjnego hamowania załącza automatycznie światła awaryjne - potem automatycznie je wyłacza - i to jest skuteczne, i za to dowodu nie zabiorą " Podejrzewam że może być podobnie w kwestii motocykli. Ale to szukanie dziury w całym Nie widzę kompletnie sensu by wystawiać się na obszczał zabrania dowodu lub sprzeczania sie na drodze kto ma rację. Cytuj Speed Triple 2009r, Iż49 1956r, Jawa 350 Panelka + kosz Velorex 1969r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 znając naszą policję bezpieczniej będzie podpiąć pod kierunki ale czy to jest sens, gapowaty i tak wjedzie Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike.kir Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Chyba legalna, RSV ma to najprawdopodobniej w serii (dobrze mowie?) Inspiracją było to, że widziałem w jakimś motocyklu z diodowymi światłami (widziałem go na drodze) takie właśnie zachowanie światła stopu. Co do przeglądu to zawsze można dorzucić przełącznik przełączający pomiędzy miganiem a standardem. Co do sensu - zdecydowanie bardziej zwraca uwagę szybkie migające światło czerwone niż 'zwykła' zmiana intensywności świecenia światła z tyłu. A w sytuacji gdy widoczność moto jest na wagę złota.. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Z tego co wiem światło migające jest dopuszczalne (a nawet wymagane) tylko w kierunkowskazach. A z tego co mi się wydaje to ...jak bardzo trzeba mieć zryty łeb żeby podniecać się migającym STOPem? Widać że niektórzy jeszcze nie wyrośli z migających zabawek z dzieciństwa. Może chcecie jeszcze mały głośniczek wydający dźwięki i odgłos strzelania z karabinu? :banghead: :banghead: :banghead: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 A z tego co mi się wydaje to ...jak bardzo trzeba mieć zryty łeb żeby podniecać się migającym STOPem? :rolleyes: temat jak temat widzialem bardziej idiotyczne :icon_idea: nietety rzucony przez ciebie text cyt : " jak bardzo trzeba mieć zryty łeb ...... " to komplena ŻENADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike.kir Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 A z tego co mi się wydaje to ...jak bardzo trzeba mieć zryty łeb żeby podniecać się migającym STOPem? Jak ci ciśnienie skacze to przejedź się na moto a nie na forum się wyżywasz.. Skoro ktoś to montuje seryjnie i trafiłem też na info, że moto ze stanów mają czasem takie systemy, to może nie jest to 'zabawka z dzieciństwa'.. Znalazłem, że ktoś robi coś takiego link. Pozostaje pytanie jak bardzo jest to nielegalne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) :rolleyes: temat jak temat widzialem bardziej idiotyczne :icon_idea: nietety rzucony przez ciebie text cyt : " jak bardzo trzeba mieć zryty łeb ...... " to komplena ŻENADA Doceniam krytykę. :notworthy: Nadal żałosnym wydaje mnie się takie migające światło. nie widzę w tym żadnego sensu tudzież potrzeby korzystania z takiego światła w ruchu drogowym. Wystarczy myśleć na drodze za innych i umieć się pozycjonować na drodze, co jest przecież łatwiutką i zarazem konieczną podstawą jazdy moto. Ok, koniec mojej wypowiedzi. Miłej zabawy życzę z błyskotkami w STOPie. EOT. Edytowane 8 Listopada 2010 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) Nie dokładnie to co piszesz ale seryjny patent typu ze wraz ze swiatłem stopu zaczynaja migac kierunki tylnie jest u mojego kumpla zamontowane w HD Electra z 2005r FLHDCUI Edytowane 8 Listopada 2010 przez cubamen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saska251 Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 nie widzę w tym żadnego sensu tudzież potrzeby korzystania z takiego światła w ruchu drogowym migające ZAWSZE, to owszem, slaby chyba pomysł. Chociaż, z drugiej strony, zawsze to jakieś podkreslenie swojej obecności w ruchu drogowym. Natomiast spięte z czujnikiem przeciążeniowym to całkiem dobry pomysł, szczególnie jak się na dwa moto leci w szyku i z dużą prędkością. Gwałtowne hamowanie jest sygnalizowane "scigającemu" i pomaga. Kilka razy na autostradzie mi się przydało, jak mi fura z daleka "zamrugała", bo wiedziałem, że to jakaś grubsza sprawa. Cytuj Tchórze zostali w domu, słabi zginęli po drodze, przetrwali emzeciarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Ale dla polskich kierowców jest to kolejna zagwózdka dla ich, już przeciążonych, umysłów. Zamiast reagować będzie patrzył jak pi*da "Tej, zoba! Ale fajnie miga mu to światło...." A jak wiadomo wpatrywanie się w światło poprzedzającego pojazdu upośledza widzenie zmiany dystansu pomiędzy Twoim a tamtym pojazdem. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Ale dla polskich kierowców jest to kolejna zagwózdka dla ich, już przeciążonych, umysłów. Zamiast reagować będzie patrzył jak pi*da "Tej, zoba! Ale fajnie miga mu to światło...." Obiecałeś się nie odzywać. Ja mam pytanie. Gdzie i za ile taki czujnik przeciążeniowy mogę nabyć? Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike.kir Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) Przeciazeniowych jak na razie nie znalazlem. Tu sa poprostu migajace http://www.customdynamics.com/signal_dynam...t_modulator.htm Cytat z opisu produktu: Most states drivers handbooks recommend that you flash your brakes when slowing or stopping. Wiem, ze to gadanie marketingowe ale wydaje mi sie, ze gdzies sie spotkalem z porada, zeby przed hamowaniem 'pyknac' kilka razy klamka, zeby wlasnie tylne swiatlo mignelo. EDIT: Brake Light: A flashing brake light is more visible than steady one. Flash the breake light before and during stops (except of course for emergency stops). Cytat z: Basic RiderCourse Handbook 2009, str. 26, wydane przez Motorcycle Safety Foundation Edytowane 9 Listopada 2010 przez mike.kir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Obiecałeś się nie odzywać. Ok, zapomniałem. Pa. :notworthy: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi