Pipcyk Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Stare silniku Suzuki ( olejoki )słyną z długiego nagrzewania, Nagrzać ponad 4 litry oleju nie jest łatwo, a dodatkowo chłodnica przecież chłodzi bardzo intensywnie przy tych temperaturach które mamy obecnie. Nie mam się czym przejmować.o Pipcyk nic tak długo sie nienagrzewa jak kawasaki zx9r :) a olejoka odpalisz i po 30 sek mozna jechać No fakt, nic się tak długo nie nagrzewało jak twoja padaka :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marlew Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Witam,specjalnie sprawdziłem moją DRę dzisiaj - nie mam termostatu i ten sam system chłodzenia co w GSXR (SACS), po ostrej jezdzie katowicką (całe 140 :D ) i zatrzymaniu sie olej w misce miał 90 stopni a po dosłownie 15 sekundach chłodnice można było dotknąć i miała góra 40 stopni - po prostu rurka z olejem jest dość cienka a radiatorów jest kupa i temperatura błyskawicznie spada, z drugiej strony w misce temperatura sie trzyma i nawet po 4-6 godzinach jest jeszcze teraz 30 stopni w misce i startuje bez ssania.Aha nie wiem czy to dobrze ale jak uruchamiam zimny silnik to po 20-30 s wyłączam ssanie i ruszam ( nie czakam tyle co piszecie) i nie mam żadnych problemów z jazdą (oczywiscie przez pare km nie przekraczam tych 4 tys obr az załapie ze 50 stopni)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Dobrze jest poczekać z 15s aby olej dotarł do wszystkich miejsc silnika, aby go nie przeciążać jak jeszcze nie jest dobrze smarowany. Gdzeiś czytałem że dobrze jest rozgrzewać silnik w trakcie jazdy(oczywiście spokojnej), ale nie wiem jak z tym jest dokładnie. Ja czekam z 20s potem spokojnie jade za sie sprzecik rozgrzeje. Zresztą to jeszcze zależy od warunków i okolicznośći. Czasami czas goni.... :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałKaczmar. Opublikowano 20 Maja 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2004 Ja odpalam motor i wtedy zakladam kask, rekawice, wyprowadzam - ok. 1 - 2 min, pozniej dodaje gazu i wylanczam ssanie. W chlodne dni wtedy silnik gasnie i to sygnal, aby jeszcze zaczekac, ale teraz to sie nie zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi