samolot Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Ostatnio myjąc samochód zauważyłem z bliska malutkie, brązowe kropki na drzwiach. Są bardzo małe około 0,5 - 1mm, tak że z odległości około 1 m są zupełnie niewidoczne. Zwykłe mycie nie usuwa problemu. Te kropki nie wystają ponad lakier - jedyne co pomaga to silne tarcie ze 30 razy szmatką nasączoną w benzynie ekstrakcyjnej. Czy w ten sposób nie zniszczę lakieru? Co to za kropki? Czy to jest jakaś nowa odmiana korozji o której wcześniej nie wiedziałem? :icon_eek: Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Albo zaschnięta krew :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonq Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Muchy Ci fure obsrały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.051 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 wiem co to może być ... smoła :bigrazz: , u mnie też była lekko brązowa czy bena niszczy Ci lakier to najpierw się sprawdza szorując niewidoczne polakierowane elementy nadwozia a nie od razu drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Jeśli ekstrakcyjna zjadła by ci lakier, znaczyło by to tylko, że samochód był malowany "sprajem". :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Berserkers Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Glinką zejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zapewne to smoła. Ekstrakcyjne nie uszkodzi Ci lakieru, tak samo jak nitro, aceton i inne rozpuszczalniki. Lakier jest chemoutwardzalny. W sklepach motoryzacyjny masz sprey do usuwania smoły. Łatwy w użyciu i skuteczny, bardziej niż rysowanie lakieru szmatą z benzyną.. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) do usuwania smoły/asfaltu najlepszy jest olej kujawski. i jaj sobie nie robię - potwierdzone przez chemika oraz przez eksperyment na własnym aucie. szmatke nasączyć mocno olejem, nałożyć na te brudy, chwilę potrzymać a potem zetrzeć. chociaz nie wiem czy to jest odpowiedź na pytanie w temacie: "czy to jest rdza?" - pojęcia nie mam... Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez helmet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniSylwia Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 ja wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia, które nie schodzą przy uzyciu wody + ludwika usuwam acetonem za 1,50 pln i zapewniam, ze jest bezpieczny i bankowo nie uszkadza powierzchni lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi