Domieniek Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 CzeOstatnio zastanawialem się nad kupnem szerszej oponki z tylu i z przodu. Czy wedlug was zmiesci się z tyłu 130/90/16 tak zebym nie musial nic przerabiac, zdejmowac itp., ??? a z przodu chciałbym zalozyc 100/90/18. co myslicie o takim ukladzie??? Może ktos z was ma takie kapcie u siebie w moto??? ps. a jakie wy macie kapcie w swoich sprzetach? Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Moim zdaniem Beda one za szerokie i osłabia osiagi!!!!!!!! Pozdrawiam Veteranos Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 130 z tylu chyba napewnno sie nie zmiesci ale mam pytanie, widzalem na allegro opone ktora mnie interesuje ale to jest 120-czy ktorys z was zakladal taki rozmiar do tylu? jesli tako to ile bylo odstepu od oslony lancucha? mam etz 250 Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 jezeli chodzi o 250 to nie wiem, ale w 251 1209016 wchodzi bez problemu przykladem jest MZ 251R (www.mz251r.prv.pl)pozdro Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ares Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Jeżeli chcesz zrobić motocykl tylko do jazdy na wprost to proszę bardzo możesz założyć taki komplet opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Cześć, Najszerszą oponą jaką przewidział producent do etz 250 jest 110/80-18, do przodu 90/90-18. Można je bez problemu kupić http://www.motorad.pl . Im szersza opona tym gorsza zwrotność. Wydaje mi się że nie ma sensu ładować za szerokiego laczka. Będzie Ci się gorzej jeżdziło na zakrętach, jak dużo jeździsz po lasach albo krętych drogach (Bieszczady chyba do tego skłaniają :( ), to trzeba to rozważyć. Pamiętaj że nie powinno jeździć się na oponach starszych niż 5 lat! Przy kupnie trzeba sprawdzić datę produkcji wybitą z boku. Można sobie podarować ogłoszenia o nieużywanych leżakowanych oponach.... z przed 5 lat. Jeśli chodzi o wygląd, to wydaje mi się, że mz-ka na za szerokich laczkach wygląda trochę śmiesznie. Tak jak maluch z przyciemnionymi szybami i spojlerami na tyłku ;) . Ale to tylko moja prywatna opinia. A o gustach, jak wiadomo, się nie dyskutuje.Piotrek :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Czesc Jezeli gorsza zwrotnosc to dlaczego w scigaczach sa takie szerokie opony? Wydaje mi sie ze przy szerszej gumie do podloza przylega wieksza czesc opony i wtedy moto lepiej sie trzyma drogi.. Wydaje mi sie ze im szersza guma tym na pewno gorsze osiagi, wieksze zuzycie paliwa, ale zdrugiej strony napewno polepsza sie przyczepnosc... co o tym myslicie?? Mysle ze zapodam sobie oponke 1209016 na TYLpozdrawiam Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Panowie, ja mam z tyłu 130 i musze powiedzieć ze lepiej mi sie jeździ, a oponka wcale nie zawadza o obudowe od łańcucha, choć nie ma prawie widocznej żadnej przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Cześć W ścigaczach opony są szerokie ze względu na moce na tylnym kole, jakoś trzeba je przenieść! Kosztem zwrotności. Np. Suzuki gsx-r 750 jest bardziej zwrotna od gsx-r 1000. Budowa obu motocykli jest prawie identyczna. Przewaga 750 na zakrętach bierze się z tąd że ma z tyłu gume 180 a gsx-r 1000 190... Po zamianie opony, przewaga znika. Dlatego w zawodach często stosuje się troche węższe opony zamiast modnych i ładnie wyglądających walców. Zwróć uwagę że w japońskich motocyklach, zbliżonych mocą i przeznaczeniem do mz, nie stosuje się wcale szerokich gum. O czymś to chyba świadczy. Oprócz dopasowania do przestrzeni pomiędzy łańcuchem a kołem opona musi pasować do obręczy!! Obręcz w etce jest za wąska na szerokie gumy i opona źle się ułoży. Więc oprócz wyglądu niczego nie zyskujesz. Nie znaczy to oczywiście że motocyklem nie da się skręcać :( Jeżdże na 110/80 i jestem zadowolony, najważniejsze żeby opona była NOWA! Stara guma ma słabą przyczepność! Kiedyś przyjechał do serwisu koleś jakimś ścigaczem z lat 80 i z przodu miał starą, łysą opone, na której ponacinał (chyba po ciemku i po pijaku ) jakieś krzywe rowki !! ;) Naprawde!! Są też tacy ludzie... :ehz: WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2004 90/90-18 przod110/80-16 tyłwydaje mi sie ze jest to optymalne rozwiazanie-tak bym polecil bo sam na takowych jezdze i naprawde jestem zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2004 CZesc sam mam z tylu opone 1108016 i jednak uwazam ze jest troche lipowata, napewno 1209016 o wiele lepiej sie bedzie prezentowala i taka sobie zamontujepozdrawiam Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2004 ja chce poprostu zaoszczedzic-120 kupie uzywana za 70zl a za nowa 110 musz wybulic 200... Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZI Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2004 A ja znalazłem gościa który sprzedaje używane od japończyków, różne wymiary, i cena w zależności od stanu (najwyżej 50 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TWISTER Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2004 NAZI czy mógl byś podać namiary na tego gościa ?? Cytuj https://www.szkolaexpert.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opals Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2004 A właśnie że nie bo ja mam opone szeroką wymiary są podane inaczej bo ma 4.00 i o wiele lepiej mi sie na niej wchodzi w zakręty, jest bardziej zwrotniejsza ale muszę powiedzieć że etka teraz mi więcej pali i traci na prędkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi