Skocz do zawartości

Kaski Scorpion

Gość Edie
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem się Was zapytać co wiecie o kaskach tej firmy? Czy są one godne uwagi? Czy system air "coś" coś daje do bezpieczeństwa, czy jest bardziej bajer niż patent. Z tego co słyszałem to produkowane są w USA, albo to amerykańska firma. Obiło mi się, że ta firma w USA jest w "pierwsze 4" najpopularniejszych. Czy ktoś coś wie więcej?

Ewentualnie czy ktoś mógłby coś powiedzieć o Scorpion EXO-450

osobiście posiadam exo-1000, odnośnie systemu z pompką- czy daje cos do bezpieczeństwa to nie wiem,ale na pewno powoduje lepsze leżenie kasku na głowie i troszkę go wycisza, na jakość kasku który posiadam nażekać nie mogę-zdążył mi upaść, przeturlać kilkanaśćie metrów po asfalcie,efekt kilka malutkich odprysków lakieru,co do poziomu hałasu mogę powiedzieć tylko tyle że na pewno mniejszy niż w sv 55,dobrze (jak dla mnie) rozbudowany system wentylacji,przy zakupie lepiej przymierzyć ponieważ rozmiarówka trochę oszukuje - powinienem mieć M w którą zmieścić głowy nie dałem rady. Ogólnie mówiąc jestem zadowolony z tym że nie mam zbyt dużego porównania do innych kasków ( jedynie do sv 55 i lazera) Jak byś miał jeszcze jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam

oglądam i przymierzam się do EXO1000

rozmiarówka faktycznie wypada mniejsza

także mam normalnie M a muszę brać L

resztę wypełni pompowanie

poza tym jakość wykonania oceniam bardzo wysoko

• 3 tygodnie później...

Scorpio EXO 750 zajal przy 11 helmach rankingu 7 - dme miejsce otrzymujac ocene dostateczna. 4 inne helmy otrzynaly ocene dobra dwa bardzo dobra.

Reasumujec za mniejsza kase mozna kupic znacznie lepszy helm.

:crossy:

• 4 tygodnie później...
  • Administrator
  Cytat
Scorpio EXO 750 zajal przy 11 helmach rankingu 7 - dme miejsce otrzymujac ocene dostateczna. 4 inne helmy otrzynaly ocene dobra dwa bardzo dobra.

Scorpio EXO 750 zajal przy 11 helmach rankingu 1 - sze miejsce otrzymujac ocene bardzo dabra. Wszystkie inne helmy otrzynaly ocene dostateczna.

Tyle, mniej więcej, można powiedzieć o Twoich poradach, "doradco" od siedmiu boleści.

pzdr

• 6 lat później...

Panowie co myślicie o kasku SCORPION EXO 410 Air. Dla kobiety swojej chce kupić. Nie żebym żałował kasy bo tak do tysiaka przeznaczam, ale zakladała kilka innych modeli i mówi, że w tym jej najlepiej i do twarzy :D Przyznam, że to oszczędna kobieta jest i może cenkę podejrzała :)

• 2 tygodnie później...

Hej. Może niezupełnie to samo, ale blisko. Ja jeżdżę w Exo 500 Air Nelly, mam go od około 5 lat.

Jestem generalnie bardzo zadowolona, ale już powoli mój kask przestaje dawać radę - zrobił się za ciut luźnawy w środku. Kominiarka poprawia sprawę, plus te ichnie poduszki do napompowania. Chociaż, po 5 latach te poduszki już są jakieś takie nieszczelne i powietrze po jakimś czasie z nich schodzi.

Na plus blenda przeciwsłoneczna; piękna sprawa. Na minus głośność. Nie mam porównania do innych kasków, ale w tym nie jestem w stanie dłużej wytrzymać przy 120km/h bez stoperów. Hałas zaczyna się już od 70km/h, ale do 100km/h jest do wytrzymania. Wydaje mi się, że problem hałasu zaczął się dopiero od zeszłego roku.

Ostatnio zaczęły mi wpadać owady do kasku przez otwór wentylacyjny, jeśli jest otwarty. :D

Szybka nigdy nie paruje, a jeździłam na prawdę w różnych warunkach. Okulary wchodzą do kasku bez problemu. W moim kasku jest jakaś blokada szybki (można ją ustawić na 3 poziomy) - bezużyteczny gadżet.

Co ciekawe, 5 lat temu, kiedy kupowałam ten kask, zapłaciłam mniej niż wołają teraz. Deflacja w praktyce? :blink:

W dniu 24.07.2016 o 13:13, Pchła napisał:

Co ciekawe, 5 lat temu, kiedy kupowałam ten kask, zapłaciłam mniej niż wołają teraz. Deflacja w praktyce? :blink:

przemyśl jeszcze tą część wypowiedzi ;)

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Mam dwa otwarte Sorpiony i jestem zadowolony. Nie wiem nadal jak działają poduszki ale i bez nich kask znakomicie pasuje do mojego pyska. W zasadzie to pierwszy raz nie duszę się paskiem powyżej jakiejś tam prędkości.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

W dniu 24.07.2016 o 13:13, Pchła napisał:

Hej. Może niezupełnie to samo, ale blisko. Ja jeżdżę w Exo 500 Air Nelly, mam go od około 5 lat.

Pewnie będę musiał się zainteresować innym modelem bo EXO 410 podobno nie produkowany i w hurcie brak. Czytam, że ten model 510 cięższy od 410 hmmm to nie jest dobra wiadomość chyba.

W dniu 24.07.2016 o 15:59, jeszua napisał:

przemyśl jeszcze tą część wypowiedzi ;)

jsz

Oj, masz rację. Wstyd, hańba, błazenada. :sad: Niech wytłumaczeniem będzie literówka ;)

[poszła odkurzyć podręcznik od podstaw makroekonomii]