Shinigami Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 (edytowane) No i mam decyzję. Sprawę umożono, tablice mi odebrano jednocześnie zakazując sprzedaży i złomowania... :banghead: Stwierdzili, że powinienem iść do Sądu i pociągnąć do odpowiedzialności handlarza który puścił mi ramę z wadą prawną. Także jestem w kropce. Co mi grozi za pozbycie się motocykla z odebranymi papierami ? Czy mogę go zarejestrować ponownie jako SAM ? Czy da się pozbyć zgodnie z prawem tego sprzęta ? Edytowane 25 Listopada 2009 przez shiningami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żunio Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 'jednocześnie zakazując sprzedaży i złomowania" Czy w tym jest ujęty zakaz sprzedaży części od niego, czy sprzedaży jako całości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 'jednocześnie zakazując sprzedaży i złomowania" Czy w tym jest ujęty zakaz sprzedaży części od niego, czy sprzedaży jako całości ? Wydaje mi się, że dotyczy to samej ramy poniważ w świetle prawa nawet przegląd przechodzi tylko rama. Obowiązkiem właściciela jest sprawienie aby ta rama hamowała, miała światła, kierunkowskazy i żeby silnik tej ramy spełniał normy emisji spalin itd. Ale to i tak nie zmienia faktu, że ta durna rama będzie mi zalegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 a nie ma ma allegro radmy z papierem do dt? lub jakies dt zajechanej z papierem? Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 A myślisz, ze skąd mam tą ramę ? Już raz wymieniałem i jak widać 350zł w błoto, nie zamierzam po raz kolejny się cackać w prostowanie błędów innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Perypetii ciąg dalszy... Dzwoniłem do WK i Sądu. Dowiedziałem się, że mam złożyć pozew do sądu w Krakowie przez pocztę i tu mam kilka pytań. Jak trzeba zatytułować sprawę o wyprostowanie właścicieli motocykla ? Jakie rzędu kwoty do zapłacenia mogą czekać przegranego ? Ile czasu zajmuje przyjęcie wniosku/pozwu ? Czy ta strona dobrze prawi na temat ? http://prawoity.pl/pisma/ Jestem coraz bliższy puszczenia tego na allegro :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Perypetii ciąg dalszy... Dzwoniłem do WK i Sądu. Dowiedziałem się, że mam złożyć pozew do sądu w Krakowie przez pocztę i tu mam kilka pytań. Jak trzeba zatytułować sprawę o wyprostowanie właścicieli motocykla ? Jakie rzędu kwoty do zapłacenia mogą czekać przegranego ? Ile czasu zajmuje przyjęcie wniosku/pozwu ? Czy ta strona dobrze prawi na temat ? http://prawoity.pl/pisma/ Jestem coraz bliższy puszczenia tego na allegro :icon_rolleyes: Teraz to ciebie będa gonić za ociganie sie z wyjaśnieniem sprawy. Heh , ale nie penkaj , skarbówka odezwie sie do Damiana K. i przypomni mu o zaległej opłacie skarbowej . Damianek przypuszczalnie w ogóle nie skojarzy całej akcji z Tobą. Tak na przyszłość: .Jezeli nie chcesz aby damian K w przyszłości zaprzeczył że podpisywał umowe z tobą to: 1. Przed upływem ( ;) ) urzedowego terminu uiszczenia opłaty skarbowej przez Damiana K spisujesz z Damianem K ( ;) ) umowę K-S (Damian ma skarbówke z głowy), w terażniejszości dzwonisz do swojej skarbówki i mówisz że mocno spózniłeś sie z opłatą skarbową i pytasz sie o konsekwencje. Prawdopodobnie będą to tylko odsetki (max 15% w sakli roku, to juz sobie oblicz ile dopłacisz) , jeżeli tak to lecisz do urzędu , płacisz opłate skarbowa z odsetkami i juz możesz rejestrować. W tym wypadku , dla pierdzistołków Ty byłbyś osoba która umoczyła z dotzrymaniem terminu , i nikt nie bedzie miał podstawy do nękania Damiana K o cokolwiek , zatem mozna przypuszczaz że Damian K nie nękany przez nikogo niczemu nie zaprzeczy (bo nie bedzie miał okazji ani powodu) . Ale moze tez Damianek być zwykłym skurwielem i tylko czeka aż ktoś zarejestruje moto (zeby to wiedziec Damian musi miec znajomosci w swoim WK aby ktos poinformował go o wypłynieciu dokumentów do nowego właściciela) aby zgłosić sprawe na policje i narobic ci koło dupy. Tylko ze ludzie zazwyczaj nie mają aż tak bujnej wyobraźni aby ogarnąc całośc sytuacji. No al w twoim przypadku to już zupełnie inna bajka , w pierwszej kolejności skontaktowałbym sie z Damianem celem wyjaścniena że skontaktujesz sie z urzedem skarbowym własciwym dla zameldowania Damiana K i uprzejmie doniesiesz że delikwent ma umowe i nie uiszcza opłaty skarbowej od dnia takiego i takiego. Edytowane 7 Stycznia 2010 przez janosikkk Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 No teraz to już po jabłkach żeby to prostować i wyjaśniać. Jeśli urząd miałby się odezwać do damiana to zrobiłby to tuż po tym jak zauważono niespójności. Teraz interesuje mnie tylko rozwiązanie sądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 No teraz to już po jabłkach żeby to prostować i wyjaśniać. Jeśli urząd miałby się odezwać do damiana to zrobiłby to tuż po tym jak zauważono niespójności. Teraz interesuje mnie tylko rozwiązanie sądowe. Ooo , stary przeceniasz nasz magistrat. Jezeli Damian K nie chciał rejestrowac moto , tzn. nie poszedł do US uregulowac opłaty , co znaczy że US nie wie o jego umowie i konieczności jej opłacenia. Jak znam życie to jezeli prokurator/policja kazał(a) Ci we własnym zakresie zadbac o rozwiązanie sprawy to tym bardziej nikomu z zangazowanych nie przyszło do głowy sprawdzić czy Damian opłacił nalezności w US. Napisz mu wiadomość że za 3 dni wysyłasz do jego US polecony z umowa K-S pomiedzy Damianem K i Maciejem (wczesniejszym posiadaczem) i z oswiadczeniem iz Damian nie uiscił opłaty ani nikomu nie sprzedał moto przed upływem urzędowego terminu. Pomijajac to ,to za jakis czas dobierze mu sie do dupy policja , ale to troche potrwa :D Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Posta mi wcieło :/ Ogólnie to nikt mi niczego nie kazał, jedynie zabronili sprzedawać moto i zaproponowali drogę sądową. Dzisiaj albo jak się uda to jutro pójdę na Centralną po bezpłatną poradę prawną i może ktoś mi pomoże nadziergać pozew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi