Skocz do zawartości

Jawa 350ts remont silnika

krisman12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam jeszcze ze znalazłem na ctlindrach wykute K, oznaczenia P i L i na jednym znaczek przypominający znak nieskończoności.

Ano w kołobrzegu nie ma zadnego takiego sklepu :icon_rolleyes:

Tak bo będę go robić jeszcze sporo czasu (mam jesien zime i kawałek wiosny), a po prostu zaczynam od góry, silnik leży rozebrany. Piszę o tym z czym mam problem.

Edytowane przez krisman12

Co do sklepów to jest tego trochę też w necie wystarczy poszukać i zadzwonić dopytać się co i jak dokładnie jeśli nie masz żadnego w swojej okolicy, a i wybrać się można gdzieś dalej jeśli komuś zależy:) co do netu to tutaj masz w sumie wszystko czego byś mógł potrzebować i to prosto z Czech:) http://www.impol.republika.pl/index.html

Wymiana tarcz ciernych, kosza i łańcucha sprzęgła:

- zdjąć lewą pokrywę silnika;

- wykręcić pięć śrub M5 {12, rys 3.12) oraz wyjąć sprężyny dociskowe;

- wysunąć z kosza sprzęgła 1 tarczę wysprzęglającą 8 łącznie z płytkami ciernymi 6 i stalowymi 7;

- wyjąć popychacz 17 z wałka głównego;

- zablokować kosz sprzęgła, aby się nie obracał;

- odbezpieczyć i odkręcić nakrętkę koła łańcuchowego na wale korbowym kluczem 27;

- zdjąć koło łańcuchowe ze stożka czopu wału korbowego za pomocą ściągacza;

- odbezpieczyć i odkręcić kluczem 19 nakrętkę zabieraka sprzęgła 5 na wałku głównym;

- zdjąć zabierak sprzęgła 5 z wałka głównego;

- zdjąć koło łańcuchowe z wału korbowego oraz kosz sprzęgła 1 wraz z łańcuchem sprzęgła (rys. 3.13).

Mam pytanie do :

- odbezpieczyć i odkręcić nakrętkę koła łańcuchowego na wale korbowym kluczem 27;

Jakie jest tam zabezpieczenie? Ja tam żadnego zabezpieczenia nie znalazłem.

Luzy po uderzeniu w główki?

Edytowane przez krisman12

Zabezpieczenia tam raczej nie ma. Trzeba to zdrowo dokręcić później żeby się nie odkręciło.

A w koszu sprzęgła uważaj na nakrętkę wałka głównego , ta która trzyma zabierak sprzęgła. One często się odkręcają jeśli dobrze nie zabezpieczysz. A oryg. zabezpieczenia nie zawsze trzymają. Mi kilka razy się odkręciło w trasie. Się wkurzyłem i wypatentowałem swój własny pomysł na zabezpieczenie - blaszka zabezpieczająca zębatkę zdawczą Jawki 50, jeden ząbek zagięty do wewnątrz i spiłowany tak aby wszedł w wypust wałka, na to dokręcenie nakrętki i podkłada wtedy zagięta w 2 miejscach na nakrętkę. Wtedy już się nie odkręcało samo. :clap:

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Nie wiem jak w TS ale w mojej Jawie 350 typ 634 jest zabezpieczenie na zębatce na wale korbowym, tzn. jest jakaś taka dziwna jakby podkładka plastikowa i nie wiem jak się jej pozbyć a nakrętka nie daje się odkręcić mimo na prawdę mocnego klucza z długim przedłużeniem. Jakby ktoś mógł w tym temacie podpowiedzieć coś to bardzo bym prosił.

Aaatam klej. Ja zawsze przykręcałem na sucho i zawsze było git.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Wrzuć kolego fotkę tego jak możesz to wtedy będzie widać czy jest zabezpieczenie czy przyspawane czy po prostu się nie chce dać odkręcić. Ja mam tam jakieś dziwne zabezpieczenie ale teraz przez dłuższy czas mnie nie będzie w domu więc nie sprawdzę tego ani fotki zrobić nie mam jak żeby pokazać jak to wygląda.