Skocz do zawartości

allegro: ogłoszenie er5 do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nową użytkowniczką forum i jak większość z was właśnie rozglądam się za ER-5. Jestem strasznie uparta na ten motocykl :P. Może dlatego że przy moim wzroście (169cm) jest ona chyba jedynym motocyklem który na mnie pasuje. Przymierzałam się do CBF500 z 2004 roku ale niestety brakuje mi jakieś około 10cm pięty :P więc na starcie odpadła. Siedziałam na ER-5 i jestem zdecydowana do zakupu tego motocykla. Moje pytanie jest takie - proszę się nie śmiać :P: po czym poznać, że rama w kawie jest prosta i że nie była pęknięta... Słyszałam że kawasaki ma tendencję do tego, że pękają w nich ramy. Przeczytałam cały temat i nie zauważyłam takiej wzmianki... Dodam, że w czwartek jadę ją oglądać http://www.allegro.pl/item1108359433_kawas...per_okazja.html. Czy możecie na podstawie zdjęć powiedzieć mi cokolwiek na jej temat. A to jest druga którą też mam zamiar obejrzeć. Nie wiem czemu ale cena tej drugiej jakoś dziwnie niska mi się wydaję. Dzięki z góry za odpowiedzi.

Nie wiem jak stalowa rama może pękać, aluminiowa to rozumiem, ale stalowa? A czy sprzęt jest prosty, to tylko jazda próbna chociaż też nie zawsze da się to stwierdzić. Jechać z kimś kto będzie patrzył czy moto prosto jedzie. To takie partyzanckie metody.

Nie wiem jak stalowa rama może pękać, aluminiowa to rozumiem, ale stalowa?

normalnie, w miejscach przeciążonych, na spawach. albo pod wpływem uderzenia... niedawno Przemek pokazywał fotki wahacza z gs500, który w końcu nie zdzierżył tysięcy km z pasażerką i bagażem; mnie w 2 miejscach pękła rama pomocnicza pod siodłem (na szczęście bez problemu dała się wzmocnić i pospawać)

autorka pytania widać nie w temacie: pękanie ram dotyczyło kilku roczników/ modeli sportowych zx :icon_mrgreen:

a moto z ogłoszenia... na pewno brakuje napisu na jednej stronie zadupka. poza tym trzeba by zobaczyć z bliska opony, mnie one na "nowe" nie wyglądają. i tarcza hamulcowa sprawia IMvHO dziwne wrażenie, jakby już nieco zużyta była, co sugerowałoby większy przebieg. reszta wygląda raczej ładnie

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

a moto z ogłoszenia... na pewno brakuje napisu na jednej stronie zadupka. poza tym trzeba by zobaczyć z bliska opony, mnie one na "nowe" nie wyglądają. i tarcza hamulcowa sprawia IMvHO dziwne wrażenie, jakby już nieco zużyta była, co sugerowałoby większy przebieg. reszta wygląda raczej ładnie

jsz

Dodatkowo jeszcze chyba łańcuch też powoli dożywa swoich dni. Na miejscu sprawdź sobie jeszcze łożysko główki ramy. Jeśli będzie do robienia zawsze jest pretekst żeby urwać parę złotych. A er 5 to dość częsta przypadłość.

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

Cześć. Jako że rok temu jeździłem kawasaki er5 z 2004 roku to mogę się wypowiedzieć. Jeśli chodzi o moto z ogłoszenia to sama cena mówi, że coś jest nie tak. Ze zdjęcia widać ze maszyna miała szlif na lewej stronie(brak naklejki i porysowany dekiel silnika) i jeszcze jeden szczegół to zegary w okolicy stacyjki nie leżą tak jak powinny. Opony do zmiany i łańcuch. Resztę sprawdzić można na miejscu.

Hej. Dzięki za odpowiedzi. Jak się okazało to opony porażka, łańcuch tak samo i mało tego licznik był kręcony, więc odpuściłam sobie ten interes. Za to jutro jadę obejrzeć kolejne 2. No i zobaczymy co z tego wyjdzie. http://allegro.pl/show_item.php?item=1148998565 z tego co wiem ta się przewróciła na parkingu, więc tragedii nie ma, natomiast ta http://otomoto.pl/kawasaki-er-er5-er-5-er-...a-M2056338.html teoretycznie nie leżała wcale... chociaż nie wiem, bo nie ma napisu z tyłu ani z jednej ani z drugiej strony, więc nie wiem jak mam to rozumieć, ale pożyjemy zobaczymy... ma inną kierownicę ale jak w opisie wszystko jest wytłumaczone. Zobaczymy jak na żywo się prezentuje... chociaż wydaje mi się że znaleźć motocykl, który nie leżał jest ciężko...

Edytowane przez VeroniCa-er5

Takiego, który nie leżał, chyba sie nie da. (No, ok, w salonach takie maja;))

Pytanie jest jak leżał i jak go zrobiono jak już sobie poleżał ;>

Nie oglądnę teraz fotek, bo nie mam ja... Ale brak naklejek z obu stron nie wróży dobrze. Jeśli do tego jest zmieniona kierownica... hmm... Poważnie bym się zastanawiała.

Fakt, iż jakiś pogląd jest szeroko rozpowszechniony, nie stanowi żadnego dowodu na to, że nie jest on całkowicie absurdalny. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość ludzkości jest zwyczajnie głupia, należy oczekiwać z dużym prawdopodobieństwem, iż powszechnie panujące przekonania będą raczej idiotyczne niż rozsądne.

Bertrand Russell

Sihaja właśnie skonsultowałam to z jedną osobą i też mi powiedział abym darowała sobie ten niebieski bo na pewno było z nim coś nie halo że tak powiem i był malowany po obu stronach. Jadę po ten drugi ;) tzn oglądnąć a jak będzie to zobaczymy... czy wrócę z nim czy bez niego ;).

Sihaja właśnie skonsultowałam to z jedną osobą i też mi powiedział abym darowała sobie ten niebieski bo na pewno było z nim coś nie halo że tak powiem i był malowany po obu stronach. Jadę po ten drugi ;) tzn oglądnąć a jak będzie to zobaczymy... czy wrócę z nim czy bez niego ;).

Prawie każde paroletnie moto leżało i tu się nie ma co przejmować. Jak miało jakiegoś małego szlifa też. Praktycznie zawsze brak naklejek oznacza malowanie. Co do tej czarnej er5, fotki takie ze tak naprawdę nic nie widać. Łańcuch sprawia wrażenie mocno zardzewiałego i lusterka są chyba nie orginalne.

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

Byłam, widziałam, obejrzałam i kupiłam ;) ma delikatne wgniecenie na baku, które powstało przy przewrotce na parkingu, łańcuch nie jest przyrdzewiały tylko pokryty złotem, z tego co się zorientowałam to wychodziły też ER-5 właśnie z takimi lusterkami chociaż co do tego to nie mam 100% przekonania. No ale warto było przejechać te 200km bo w środę będzie stała już u mnie w garażu ;). Wszystko ładnie, pali na dzień dobry z zimnego, sprzęgło, hamulce i biegi wszystko bez zarzutu ;). Dzięki za pomoc ;)

Byłam, widziałam, obejrzałam i kupiłam ;)

Gratuluję :buttrock:

Teraz tylko śmigać.