Skocz do zawartości

Popsułem czy to tylko czarna magia?

qurim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - popsułem? Otóż grzebałem dziś w owym Kingway`u, 50ccm 2T. Chodził git, jeździł itd. Ale miał problem z ładowaniem, okazało się że regulator jest OK ale coś gdzieś głębiej jest nie halo bo dziwny prąd podaje z prądnicy. Mierzyłem wszystko, sprawdziłem i wyłączyłem silnik. Postał z 2 godzinki, chce odpalić i nic. Nie odpali. Iskra jest konkretna, odsuwając świecę od masy iskra osiąga nawet 1,5cm. Paliwo dostaje, ciśnienie w cylindrze ma ale nie pali. Z wydechu tylko wydostaje się trochę dymu jak dłużej kręcę i czasem strzeli w wydech. Co jest grane? Możliwe że skrzynka korbowa zalała się paliwem z gaźnika? Dolot ma membranę, jakby co. Gaźnik wyczyściłem, membranę sprawdziłem, zdjąłem nawet cylinder żeby obejrzeć czy wszystko OK. No i wszystko jest OK. A nie pali. Widzę tylko że w skrzynce korbowej jest dość mokro i świeca też jest mokra po każdym kręceniu.

No żesz w mordę....czarna magia? Zawsze chodził git, właściciel nie narzekał a teraz nagle nie pali. :banghead:

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Fajka jest wyposażona w metalowy ekran?

W firmie w której pracuje mieliśmy dwa Euroboye (zwane eurogejami ;) ), miały tyle problemów i wad fabrycznych że można było książkę napisać.

1. Ładowania na wyłączonych światłach nie było, bo w instalacji było zwarcie.

2. Stopka boczna rozłącza masę modułu i przekaźnika rozrusznika, w przypadku uszkodzenia, przewody trzeba połączyć razem.

3. W jednym egzemparzu przewód paliwowy był bezpośrednio połączony z gaźnikiem, z pominięciem kranika podciśnieniowego.

4. Jeden zaczął wariować przez niewłaściwy skład mieszanki, trzeba było przytkać wlot filtra powietrza.

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.

Spoko, problemik rozwiązany. Następnego dnia z rana od razu odpalił. Było chyba to co myślałem - zalał się a przez nockę paliwo odparowało i rano było git.

Banan - powiedz mi czy są gdziekolwiek dostępne żarówki do przodu do Eurostarów? Tam są takie jak H4 z dużym kołnierzem i 3 języczkami, szkło ma kształt jak H4 też. Ale mają 18/18W. Koleś w sklepie motoryzacyjnym wyśmiał mnie jak obaczył takie żarówki. Oznaczenie to HS1 18W/18W. Najsłabszy H4 ma 50/60 więc i tak za dużo a światła są 2 z przodu. A innej żarówki tam nie wpasuję, tylko coś z obsadą H4.

No a wady w chińczykach to porażki czasem. Omijanie kranika, czasem przewody paliwowe są tak długie i tak zawinięte że przed pierwszym odpalenie trzeba je skrócić i poprowadzić w poprawny sposób żeby paliwo dostawał. Pasowanie plastików i te super-mocne zaczepy co odpadają, przy każdym demontażu plastiki jakoś inaczej pasują do siebie. Wypadające klocki hamulcowe w cross`ach, wypadająca oś wahacza podczas jazdy w chopperach King/Łoś..... :banghead: :banghead:

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Banan - powiedz mi czy są gdziekolwiek dostępne żarówki do przodu do Eurostarów? Tam są takie jak H4 z dużym kołnierzem i 3 języczkami, szkło ma kształt jak H4 też. Ale mają 18/18W. Koleś w sklepie motoryzacyjnym wyśmiał mnie jak obaczył takie żarówki. Oznaczenie to HS1 18W/18W. Najsłabszy H4 ma 50/60 więc i tak za dużo a światła są 2 z przodu. A innej żarówki tam nie wpasuję, tylko coś z obsadą H4.

Możesz poszukać na sklep.mieloch.pl albo skuterdoktor.pl

Wypadające klocki hamulcowe w cross`ach, wypadająca oś wahacza podczas jazdy w chopperach King/Łoś.....

O tym jeszcze nie słyszałem... U nas pękały kartery i tryby skrzyni biegów w czoperkach... Przekręcenie gaźnika na króćcach ma też duży wpływ na działanie ssania - przekręć gaźnik w prawo a od razu ma mocniejsze ssanie :D. W gaźnikach Mikkuni siadają urządzenia ssania automatycznego.

Żarówki HS1 18/18W dostaniesz w Wilmacie w Toruniu, tylko że gówno, bo firmy Awina.

Obydwj dramatyzujecie.

A widzieliście skuterek na kołach 10cali, gabarytowo tak mały, ze kolana muszą bokiem wystawać, z silnikiem 125ccm?

Facet który to sprzedaje, podobno miał problemy ze sprzedażą małych skuterków na kołach i skuterów śnieżnych 125ccm. Zrobił miksy i sprzedał wszystko. Troche mu nie pasowało mocowanie amorka na karterze, to wziął to wyciął. Został tylko amorek na tym wahaczu pomocniczym z drugiej strony. zapie**ala toto straszliwie. Nawet JA się boję....

W porównaniu z tym potworkiem problemy z seryjnymi Łosiami, Kinroadami i innym szajsem to betka =]

Tchórze zostali w domu, słabi zginęli po drodze, przetrwali emzeciarze.

W gaźnikach Mikkuni siadają urządzenia ssania automatycznego.

Tia. Te automaty ssania wymieniam hurtowo. :biggrin: :banghead:

A dziś jeszcze lepsze jaja, przyjechał jakiś ZIPP bez iskry. Ma alarm chiński i nie wiem co je grane, po prostu poddałem się. :banghead: :biggrin: Zmieniłem cewkę, moduł i nic. :banghead: A chęci mi brak do dalszego grzebania. :biggrin:

Alarm najprościej odłączyć z kostki i po problemie, tylko że ze stacyjki nie zgasi. Niektóre skutery mają taki głupio umieszczony wyłącznik zapłon o którym czasami się nawet nie pomyśli... Najlepiej jednak odłączyć całkowicie gaszenie przy module (przewód zazwyczaj czarno-biały). Może też być jakoś dziwnie połączona instalacja od modułu, uszkodzona cewka zasilająca na statorze itp. itd.

Edytowane przez BANANvanDYK

Mówisz że jak cewka statora jest trafiona to nie będzie iskry? A jak sprawdzić tą cewkę za pomocą miernika? Żebym jeszcze wiedział który przewód badać. :biggrin: :banghead: Z elektryki jest niekumaty, jak mam schemat to powoli zrobię i będzie działać no ale do świńczyków nie mam schematów, tym bardziej nic o alarmie więc *uj mu w gaźnik. :biggrin:

Odłączasz przewody od statora i mierzysz miernikiem względem masy silnika - przewód czarno-czerwony (z konektorem tulejkowym), powinna być rezystancja kilkaset omów (nie wiem ile dokładnie bo nigdy nie notowałem), brak wskazania - uszkodzenie. Drugi przewód jest od impulsatora - powinien mieć rezystancję gdzieś w okolicach 100 omów, brak wskazania - uszkodzenie. Przewodów w kostce nie musisz mierzyć.

Nie wspomniałem jeszcze że czujniki stopki bocznej też potrafią dostawać przebicia i być przyczyną braku iskry.

PS. w której Ty dziurze mieszkasz?

Edytowane przez BANANvanDYK

Mhm. To już prawie wiem co i jak. Muszę jeszcze się dowiedzieć jak ustawić miernik żeby mierzyć rezystancję. :biggrin: Bo pokrętło ma milion oznaczeń a wiem tylko jak ustawić na napięcie prądu stałego. Sam to rozkmniniłem, bez instrukcji obsługi. :biggrin:

A mieszkam w sumie w samym środku dziury w dupie czyli Fordon. :biggrin:

No, przynajmniej mam bliżej do Ciebie... Sorry że OT robię, będziesz w sobotę na Stunt GP?

Kiedyś w czasopismach Elektronika dla Wszystkich i w Elektronika dla nie Elektroników były opisy pomiarów miernikiem itp. Dla początkujących to dobre artykuły. Mierz na pozycji oznaczonej 2000 lub 2k i gdzie jest grecka litera omega...

• 2 tygodnie później...

Ooops. Za późno spojrzałem w temat. Na StuntGP byłem, fajnie nawet było, nagrałem filmu kawałek. Raptowny nieźle dawał. :biggrin: I koleś na Komarze też dał radę. :buttrock: