Bartek.M Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam, jakiś czas temu oglądałem w tv reportaż o kolekcjonerze zabawek z Krakowa. Człowiek zbiera zabawki od ponad 30 lat i chciałby stworzyć muzeum aby je prezentować, jednakże rajcy miejscy nie widzą potrzeby tworzenia takiego przybytku. Tyle o nim, podczas filmu prezentowano część zbiorów tego pasjonata i wśród nich moją uwagę przykuł model WFM-ki Osy. Tu pojawia się moje pytanie czy w PRL-u faktycznie produkowano takowe modele a jeśli tak to czy tylko była to Osa czy także inne motocykle? Szukałem w necie jakichś informacji na ten temat ale na nic nie natrafiłem. Model wyglądał na porządnie zbudowaną replikę a nie nędzną namiastkę. Może to czyjaś wariacja na temat ale wyglądało to na wierne odwzorowanie oryginału. Pozdro Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyk7 Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 mam ose z 1960 roku to juz jest druga edycja z silnikiem nie wfm-ki tzw.wersja eksportowa.tak budowano je w polsce ,oczywiscie na dokumentacji chyba francuskiej/ogolny poglad/rozwiazania juz polskie polscy inzynierowie polska mysl konstrukcyjna.jezeli ciekawi cie ten temat to moge ci podeslac wiele dokumentow,projektow,itd. na e-mail a najlepiej jak bedziesz kiedys w tarnowie to wpadnij obejrzysz oryginalna ose 175.mam tez oryginal wsk125 tzw.dwuramka z 1963r.juz odbudowana w 100%.tak nawiasem mowiac niesamowite kopyto.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dream Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) @jerzyk7 Bartkowi.M chodzi raczej o modele motocykli nie o "żywy" pojazd :wink: . Edytowane 26 Lipca 2009 przez Dream Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Os byly dwea modele z tego coi sie orientuje M50 i M52, odpowiednio 150 i 175 ccm... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba13 Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Os byly dwea modele z tego coi sie orientuje M50 i M52, odpowiednio 150 i 175 ccm... Chodzi o modele w skali np , jak w pierwszym wątku piesze Bartek "... kolekcjoner zabawek z krakowa . Cytuj Junak dla każdego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek.M Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 No właśnie o zabawki mi chodzi a dokładniej o zabawkowe modele motocykli. Czytamy ze zrozumieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi