aftys6 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Po kilku latach stania w częściach w pudle postanowiłem doprowadzić do stanu ideału mojego wysłużonego Rometa rocznik 1984:bigrazz: Wpadłem na pomysłżeby na bieżąco wstawiać foty i opis tego co robię, może komuś się to przyda i będzie pomocne przy odnawianiu innego motoroweru :flesje: Zmotywowało mnie do tego to iż jakiś czas temu dostałem nietypowy prezent od kumpla ;] a mianowicie pudło części do Rometa. :bigrazz: To co mnie z nich najbardziej ucieszyło to nowiuśki, cylinder, tłok i pierścienie z roku 84 do jawy 50 :bigrazz: funfel nówka nigdy nie śmigane, zapakowane w papier z etykietką czechosłowacką ;] Planuję zmieścić się w kwocie ok 800-1000 zł ;] moze to i dużo na takiego rempla, ale wiem że nigdy goi nie sprzedam, będzie kiedyś dla mojego syna jak się taki pojawi :bigrazz: To co jeszcze dostałem to nowe błotniki, zapakowane w firmowy papier z etykietą rometa plus drobnica jak licznik, parę linek itp. Co mam już zrobione ;] Wstępnie wyczyściłem już kilka elementów, wymieniłem gumowe odboje w tylnim zawieszeniu, przygotowałem elementy do piaskowania. Gwinty ślizgi łożysk, numery ramy zabezpieczyłem taśmą teflonowo-aluminiową. W otwory główki ramy, wahacza zabiłem kliny z drewna korkowego. Mój największy dylemat do\tyczy malowania. Oryginał byłw paskudnym pomarańczowym malowaniu, które ni chu chu mi się nie podobało ;] Myślę nad czymś ciekawszych, np czarna rama, krwisto czerwona reszta ;] Co wy na to, może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły dotyczące malowania, ew sugestie jeżeli tak to poprosze foty ;] P.S> Co to za licznik bo chyba nie rometowski ;>?? Ale mi się podoba i go wstawię bo pasuje idealnie ;D LICZNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek09 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) to licznik na 99% od simsona. PS to dla siostry :)?ę mylić. edit teraz popatrzyłem po allegro i sprzedają takie do rometów a wydawało mi się że to napewno od simsona, także mogę się mylić Edytowane 20 Maja 2009 przez jasiek09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 jasiek09 napisał: to licznik na 99% od simsona. PS to dla siostry :)? Taa , sam będę śmigał :biggrin: , hmm czyli może zakłamywać prędkość ;/ Jak poskładam całość to się go sprawdzi jak to będzie działać ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandziorz Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 To na 101% od simka. Kuzyn miał identyko licznik w simsonie s51 "comfort". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 gandziorz napisał: To na 101% od simka. Kuzyn miał identyko licznik w simsonie s51 "comfort". a w tym simku naped na licznik był wzięty z koła czy z silnika ?? Bo jeśli z kołą to jakoś da radę sie go skalibrować pod rometa ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Napęd był brany z silnika ale pokazuje również dobrze jeśli podepniesz go pod napęd z koła w Romecie. Empirycznie sprawdzone w mojej dwieściepiątce :) :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 wojtek2812 napisał: Napęd był brany z silnika ale pokazuje również dobrze jeśli podepniesz go pod napęd z koła w Romecie. Empirycznie sprawdzone w mojej dwieściepiątce :) :crossy: Czyli widzę już go w lampie :bigrazz: . Jutro powinno przyjść szkło do lampy i składam całość i idzie na półkę czekać na montaż ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astra115 Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Jawa/50/35181 jak ci trzeba jakieś info na temat tego sprzętu wal na gg 1714633 chętnie pomogę mam dobrą wprawę co do tego sprzętu,podałem link na PJ do mojej jawki którą posiadam kliknij w nick to zobaczysz moją czerwoną jawke którą sprzedałem poszła za 1tys. ;) przysięgam na MZ :P pzdr i miłej roboty :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlak_Rally Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Widze , że koledzy się nie znają (niektórzy) , ale ten licznik jest od jawki 50 z lampy.Widze niektórych odpowiedzi.To nie jest od simsona S51.Miały bardzo podobne.Sam mam jawke i mam taki licznik identyczny tylko w gorszym stanie.Ogar 200 spoko maszyna mam takiego po tuningu.Nie ukonczony.Był po stłutczce:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pypek9 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 hehe ja powiem że takie liczniki były montowane w ogarach, jawkach i simsonach, ponieważ w jawce i ogarze u mnie są takie same liczniki jak ten i znajomy w simku ma też taki sam licznik PS: jak tam reaktywacja ogarka idzie bo mnie to ciekawi :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlak_Rally Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ja mam swojego.Nie musze oglądać innych.Ale ten projekt bardzo mnie ciekawi.Oby ten użytkownik wstawił jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 yoł yoł ;] Jak na razie idzie powoli, rama stoi już przygotowana do piaskowania, wszystkie ślizgi łożysk wyjęte, dodatkowo zabezpieczone taśmą teflonową :bigrazz: Wyczyściłem już obydwa koła, bębny i okładziny hamulcowe. Przyznam że jak na 25 lat to chrom na felgach jest cud malina ;] Wybrałem najlepszy gaźnik i przepolerowałem kilka gratów ;] Jak będzie czas to porobię foty ;] Teraz myślę nad kolorami jakie położę;] Chyba rama będzie czarna a reszta w ognistej czerwieni ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi