Skocz do zawartości

Blokująca się dzwignia zmiany biegów

oscar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Dzisiaj zaczela mi sie blokowac dzwignia zmiany biegow. Bo wbiciu w dol lub w gore biegu nie wraca samoczynnie do neutralnego polozenia i pozostaje w polozeniu skrajnym. Jesli chce dalej wbijac biegi (badz je zbijac) to musze noga machac nia w lekko w druga strone zeby przerzucic ja w polozenie srodkowe i po kolejny wbiciu (zbiciu) znow zostaje w skrajnym. Nie wyklucza to jazdy, ale czyni ja bardzo meczaca.

Ktos wie czy to powazna dolegliwosc wymagajaca wizyty w warsztacie, czy tez jakis drobny problem z ktorym sobie sam moge poradzic?

Prosze o pomoc!

BMW F650GS - obecnie, na bezdroża; BMW K1200R Sport "Black Edition" - poległ w boju; BMW F800S - poszedł w dobre ręce

tez stawiam na sprezyne, ale zeby w takim mlodym moto? jest na gwarancji? to czy sobie sam z nia poradzisz zalezy od tego gdzie jest i czy bedziesz to potrafil rozebrac i zlozyc:)

Usługi IT - www.tricori.com

Jesli dobrze kojarze to gwarancja skonczyla sie kilka dni temu (zlosliowsc przedmiotow martwych).

A zeby bylo ciekawiej to podobna sytuacje mialem jeszcze dzien wczesniej. Pomeczylem sie tak z 5 minut, a potem problem zniknal jak reka odjal. Wczoraj niestety jak sie zblokolowalo to trzymalo juz troche dluzej i nie odpuscilo. Za chwile pojade do pracy na nim to zobacze czy objawy nadal sa i dam znac.

Jesli chodzi o sprezyny na zewnatrz to nic nie widac, wiec boje sie ze wymagaloby to rozebrania choc troszke motocykla, a wiec i wieksze koszta takiej ew. naprawy...

Update:

Dojechalem do pracy, ale moto ma nadal te same objawy, wiec chyba samo z siebie nie przejdzie. Sprawdze gwarancje i oddam w rece specjalistow...

Edytowane przez oscar

BMW F650GS - obecnie, na bezdroża; BMW K1200R Sport "Black Edition" - poległ w boju; BMW F800S - poszedł w dobre ręce

wydaje mi sie, ze dźwignia się lekko zatarła w deklu

Jest diagnoza - a jak to wyleczyc?

Update:

Najpierw walczylem tylko smarujac - niewiele pomoglo (choc odrobine delikatniej sie zacinala).

Potem myjka cisnieniowa, a nastepnie WD-40. I problem zniknal jak reka odjal :D Zobaczymy z czasem czy na stale.

saska251 - diagnoza trafna w 100% :)

Moja koncepcja jest taka ze w deszczu syf sie dostal miedzy walek a obejme i to to blokowalo.

Edytowane przez oscar

Dębowe Mocne :flesje:

Przy najblizszej okazji, jak sie poznamy na zywo - pewnie.