Jac Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 faktycznie brzmi zachęcająco ale dziwi mnie ze czyszczenie konwencjonalne sprawia wam takie klopoty... Fakt, też się zdziwiłem że to taki kłopot. Chyba że ktoś mega grudy brudu na łańcuch ma, ale wtedy jaki jest sens smarowania takiego syfa? Ja jadę konwencjonalnie ze szmatką i naftą, potem ewentualnie szczoteczka i całość czyszczenia nie zabiera więcej niż 10 min. Podsumowując - chyba bym nie kupił. pozdrawiam Jac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 (edytowane) Panowie co Wy z tymi kłopotami, nie wymyslajcie juz :) to nie jest do smarowania, tylko czyszczenia :) Smarujemy po wyczyszczeniu. I trwa krócej niz 10 minut. Kto chce polecam, kto nie, bedzie bogatszy :) Edytowane 14 Lutego 2009 przez leonstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazzu Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Tutaj coś więcej na ten temat: http://www.webbikeworld.com/r3/kettenmax-chain-cleaner/ też jestem zainteresowany kupnem takiego urządzonka (sorry że odpisuję po tak długim czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zawsze można się przerzucić ze smaru na olej i wtedy nie trzeba będzie czyścić łańcucha bo zawsze będzie czysty :) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zawsze można się przerzucić ze smaru na olej i wtedy nie trzeba będzie czyścić łańcucha bo zawsze będzie czysty :) Taaa chciałbym to widzieć, tym bardziej że tylko oleju używam Cytuj Strona | Portfolio | FB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4NIEK Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 a ja robie test, czy faktycznie mycie wydłuża żywotność napędu... oczywiście po szutrze staram się nie jeździć :wink: nakręciłem ponad 10kkm i jeszcze nie wymaga naciągu, a nie powiem żeby miał lekko :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Taaa chciałbym to widzieć, tym bardziej że tylko oleju używam To wrzuć zdjęcie swojego łańcucha. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Łańcuch jest nowy, trzeba by foto łąńcucha po sporym przebiegu. Jedyna różnica w smarowaniu olejem, to że nie jest usyfiony poza oringami ze smaru. Syf z ulicy i tak się chwyta (na niesmarowany łańcuch też się całkiem sporo chwyta tak jak na wszystko inne, więc czemu na smarowany olejem by miał nie chwytać) Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez skinny500 Cytuj Strona | Portfolio | FB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Smarowanie łańcucha ma na celu konserwacje o-ringow. Smarowanie części metalowych jest zapewnione smarem zamkniętym o-ringami. Serwisówki zalecają używanie oleju silnikowego. Sam stosuje siuwaks w sprayu, ale jedynie z lenistwa. Faktem jest, ze pozostawia on na całym łańcuchu lepką warstewkę, która bankowo bardziej łapie brud niż suchy łańcuch. Sadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Łańcuch jest nowy, trzeba by foto łąńcucha po sporym przebiegu. Jedyna różnica w smarowaniu olejem, to że nie jest usyfiony poza oringami ze smaru. Syf z ulicy i tak się chwyta (na niesmarowany łańcuch też się całkiem sporo chwyta tak jak na wszystko inne, więc czemu na smarowany olejem by miał nie chwytać) Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post na poprzedniej stronie. Napisałem że łańcucha smarowanego olejem nie trzeba czyścić bo łapie minimalne ilości brudu w porównaniu ze smarem w sprayu, i dalej podtrzymuję swoje zdanie. Niedługo będę miał nowy telefon to wrzucę zdjęcia mojego łańcucha. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4NIEK Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 umyłem w końcu łańcuch i spróbowałem FS oleju przekładniowego 80w90 i powiem wam, że jest lepiej niż myślałem :bigrazz: ...wydaje mi się że łapie o wiele mniej syfu od smarów w sprayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Co do meritum tematu, w sumie myślę, że przy dobrym środku do czyszczenia żadne wynalazki nie są potrzebne. Polecam Larssonowski czyścik do łańcucha, kosztuje z tego co pamiętam tylko 15 zeta i jest na prawdę mega dobry. Wszystko złazi, a jeśli nie złazi to wystarczy po spryskaniu przetrzeć szmatką i łańcuch czysty :lalag: Bellray trzyma się jak sku*wysyn :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaq_ Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Witam po przerwie Jako założyciel tematu czuję się w obowiązku poinformować szanownych kolegów, że przyrząd zakupiłem, używam i jestem z niego zadowolony :icon_mrgreen: . Montuję się go na motocyklu bardzo łatwo, czyści łańcuch szybko i dosyć dokładnie (zwykłą naftą), a wszystko bez brudzenia rąk. Zapinamy bieg i patrzymy jak samo się czyści... Mam tylko wrażenie że szczotki na długo nie wystarczą, ale na szczęście można je kupić oddzielnie. Pozdrawiam :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolek850 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 a nie lepiej zdjąć łanuch i go wymoczyć w nafcie? przy tym mozna wyczyscic zebatke zdawcza przeca :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaq_ Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Rozumiem karolek, że robisz tak za każdym razem jak czyścisz łańcuch :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi