MOC Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 przecież zadałem pytanie o biopaliwo a nie olej opałowy... jesli to jedno i to samo, to czemu sprzedają biopaliwa na orlenowskich stacjach jako biopaliwa a nie olej opałowy? albo szukasz dziury w całym albo słabo czytasz, albo tak sie zagalopowałeś w swoich teoriach ON kontra OP, że już nic innego nie widzisz.... powtórze pytanie : DO FACHOWCÓW: jaka jest różnica dla mojej c-klasy CDI jesli leję normalny ON a BIOPALIWO? BIOPALIWO A NIE OLEJ OPAŁOWY, o ile (powtórze po raz kolejny) to NIE JEST TO SAMO Ups to faktycznie skasztanilem posta :buttrock: Biopaliwo i opal to nie to samo i nie powinienes na nim jezdzic gdyz grozi to tym samym czyli awaria wtryskow !!! Ja na ten przyklad w swoim mam napisane ze ani biodiesla ani innych wynalazkow lac nie mge, wylacznie diesel i mimo ze leje tylko na porzadnych stacjach paliwo i tak wtrysk mi padl 2700 PLN sztuka :icon_eek: PPodejrzewam jednak ze byla to wada fabryczna bo od poczatku strasznie kopcil a po wymianie juz jest ok... :icon_mrgreen: Pewien profesor z politechniki poznańskiej powiedział mi mniej więcej tak, że technologia jest już gotowa, ale najpierw musi wyczerpać się źródło ropy naftowej z oczywistych względów, których kwestionować nikt nie musi bo przecież wszem i wobec wiadomo o co chodzi. Sugerował tym samym, że silniki niby mogą spalać taką mieszankę i nic się nie stanie, ponieważ pewne wartości już na dzień dzisiejszy są dopuszczane ale nikt na razie tego stosować nie będzie bo koncerny naftowe muszą zarabiać na ropie naftowej a nie na rzepaku o którym chu*a za przeroszeniem wiedzą. Po dość płytkiej analize tej rozmowy w sumie myślę, że wszystko się mniej więcej trzyma kupy. Nic sie nie trzyma kupy :bigrazz: Powiedz temy profesorkowi z Bozej laski i zapytaj sie co sie stanie z glebami na swiecie gdy wszyscy zaczna jezdzin na biopaliwie, w pierszej kolejnosci nie ma tyle powierzchni aby zaspokoic zuzycie biopaliwa a gleby w krotkim czasie sie wyjalowia bo rzepak to bardzo wymagajaca roslina... :icon_mrgreen: A nie, po prostu kolega moderator Moc ma tendencję do przy...ania się ;) Tak sobie czytam jego posty i on świetnie się czuje jak może wbić tu i ówdzie szpileczkę, również osobistą typu: "to pewnie dla ciebie za trudne" itd. Ale temat nie jest o poziomie moderacji, choć może powinien takowy się pojawić... pozdr LYsY Ja juz powiedzialem ze jak sie komus nie podoba to do Dominika skarge na mnei napisac i po sprawie... :icon_mrgreen: Więc w temacie: polecam stare diesle Mercedesa. Tylko że chyba nie wszystkie silniki MB dałyby radę całkiem bezboleśnie spalać opał. Grizzli będzie w stanie najlepiej wskazać, które silniki są w stanie spokojnie śmigać na takim paliwie. Nie wiem czy on jest jeszcze na forum bo dawno nie czytałem żadnych jego postów, ale na PW może go złapiesz :) pozdr LYsY Do 124ki kazdy merc bedzie smigal na opale sprawdzone i potwierdzone, nowoczesne to juz bym nie polecal, ale kto bogatemu zabroni... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 MOC niedługo bedziemy skazani na jakieś wynalazki prognozy mówia ze możemy wyczerpać złoża nawet w 30 najblizszych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Nic sie nie trzyma kupy :bigrazz: Powiedz temy profesorkowi z Bozej laski i zapytaj sie co sie stanie z glebami na swiecie gdy wszyscy zaczna jezdzin na biopaliwie, w pierszej kolejnosci nie ma tyle powierzchni aby zaspokoic zuzycie biopaliwa a gleby w krotkim czasie sie wyjalowia bo rzepak to bardzo wymagajaca Tak napisałeś jakbyś sugerował, że bipaliwo to w 100% np. olej rzepakowy. Chyba nie trzeba wyjaśniać, że biopaliwo to olej napędowy z dodatkiem biodegradalnych olejów pochodzenia naturalnego? MOC niedługo bedziemy skazani na jakieś wynalazki prognozy mówia ze możemy wyczerpać złoża nawet w 30 najblizszych lat. Podaj jakieś konkretne źródła Twoich informacji bo po raz kolejny piszesz bzdury. Oczywiście ten czas jest uzależniony od regionu wydobycia. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Yo! Wyrecze Wueske ;). Ciekawa strona, dajaca do myslenia... http://www.peakoil.pl/ Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 MOC niedługo bedziemy skazani na jakieś wynalazki prognozy mówia ze możemy wyczerpać złoża nawet w 30 najblizszych lat. bzdury, WSKa nawet ty nie doczekasz czasu kiedy braknie ropy... :icon_mrgreen: Tak napisałeś jakbyś sugerował, że bipaliwo to w 100% np. olej rzepakowy. Chyba nie trzeba wyjaśniać, że biopaliwo to olej napędowy z dodatkiem biodegradalnych olejów pochodzenia naturalnego? Wybiegam myslami w przyszlosc kiedy po ropie zostanie jedynie wspomnienie albo bedzie jej bardzo malo i wowczas beda juz musialy byc uzywane wylacznie paliwa alternatywne... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Yo! Wyrecze Wueske ;). Ciekawa strona, dajaca do myslenia... http://www.peakoil.pl/ Pzdr Rzeczywiście, ciekawa stronka, tylko zauważcie, że każda podaje inne informacje. Wybiegam myslami w przyszlosc kiedy po ropie zostanie jedynie wspomnienie albo bedzie jej bardzo malo i wowczas beda juz musialy byc uzywane wylacznie paliwa alternatywne... :icon_mrgreen: Mam nadzieję, że tego nie dożyję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 ja tu z zartem a wy mnie krzyzujecie:P Niemnie jednak profesor od kwiatków na polibudzie mnie straszy ze w 2030 samochody przejda na naped wodorowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 ja tu z zartem a wy mnie krzyzujecie:P Niemnie jednak profesor od kwiatków na polibudzie mnie straszy ze w 2030 samochody przejda na naped wodorowy... Moze jakies pojedyncze hybrydy zapewne tak, jednak koncerny paliwowe nie pozwola na to, dopoki ostatnia barylka nie zostanie z ziemi wyciagnieta... :icon_mrgreen: Mam nadzieję, że tego nie dożyję... Dlaczego :icon_question: w Brazylii smigaja na spirytusie az milo i nikt sie nie skarzy... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 No ciekawe czy mozna by smigać na bimberku :P Przypomina mi sie scena z filmu "motór" kiedy to leja do baku tanie wino... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Moze jakies pojedyncze hybrydy zapewne tak, jednak koncerny paliwowe nie pozwola na to, dopoki ostatnia barylka nie zostanie z ziemi wyciagnieta... :icon_mrgreen: Dlaczego :icon_question: w Brazylii smigaja na spirytusie az milo i nikt sie nie skarzy... :icon_mrgreen: Bo wolałbym po prostu nie dożyć tego, że nie będę miał mógł nalać prawdziwej, kręcącej benzyny do swojego moto :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Wracajac do tematu to pierwsze zerkniecie do allegro i bez klopotu kupisz diesla do 5K... :icon_mrgreen: http://moto.allegro.pl/item492925019_merce...2_5_diesel.html http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7089562 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7097271 http://moto.allegro.pl/item492012750_nieza..._91r_warto.html http://moto.allegro.pl/item492912206_merce..._20_diesel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Taka 190tka to jest maszyna nie do zarżnięcia. Zwłaszcza w automacie. Sąsiad takie ma z 1989 roku, niecałe 500 koła na karku a w środku mesiu wygląda jak igiełka :lalag: To były dopiero auta :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Każdy ma swój gust mi jego wnętrze wyglada jak by ktoś je siekierą wyciosał;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.Y.B.A Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 najlepiej ta 2,5 ! ;) zawsze mniej musiala sie napocic od 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Każdy ma swój gust mi jego wnętrze wyglada jak by ktoś je siekierą wyciosał;) Tak to prawda, ociosane, archaiczne ale trwałe jak sku*wysyn. Po pół miliona km praktycznie nie widać nic, może poza tylko wygniecionym (nie przetartym) fotelu :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi