Skocz do zawartości

DT 125 przerywa na wysokich obrotach

WLD_Wlodi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kolega robił swap silnika w swojej DT80(teraz ma silnik od DT125) no i mamy mały problem. Moto odpala bez problemu(elektryka, moduł z innej DT125), ale na biegu jałowym po dodaniu gazu na maxa moto wkręca się na bardzo wysokie obroty, jednak po chwili schodzi z nich i zaczyna przerywać. Podczas jazdy wygląda to tak: Moto przerywa już na pierwszym biegu(nie wkręca się na obroty). Gdy jedziemy na niskich obrotach na np 4 biegu(gaz lekko odkręcony) i odkręcimy do końca, to moto przyspiesza, lecz po chwili traci obroty, przy czym przerywa.

Przełożyliśmy z mojej DT 125 takie rzeczy jak:

-moduł

-elektryka(podpinaliśmy jego silnik pod moją elektryke)

-gaźnik

-świeca

-cewka

-zapłon

-czujnik położenia wału

Objawy jakie były, takie są.

. Napewno wykluczamy zbyt małą dysze(moje moto na moim gaźniku jeździ rewelacyjnie).

Czy to może być simmering od strony zapłonu, lub membrana? Prosze o szybką odpowiedź.

:crossy: WLD_Wlodi

www.odszkodowania-wlodarczyk.pl

dysza nie musi być za mała może być za duża, możliwe że wina tkwi w gaźniku, kolor świecy byłby podpowiedzią, co z filtrem powietrza? Próbowaliście na Twoim? Czy jest odpowiednio nasączony?

Sprężanie porównywaliście na obu silnikach?

Edytowane przez baba_zanetti

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/

zmierzcie kompresje na początek.....

nie wiem jak tam wygląda pod lewą pokrywą ale czasem jak jest walnięty simmering to pod zapłonem jest strasznie tłusto (jak simmering jest walnięty to przepuszcza w 2 strony i benzyne na zewnątrz i powietrze do skrzyni korbowej )

membrama raczej odpada......nie pluje do filtra powietrza benzyną jak chodzi ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

zmierzcie kompresje na początek.....

nie wiem jak tam wygląda pod lewą pokrywą ale czasem jak jest walnięty simmering to pod zapłonem jest strasznie tłusto (jak simmering jest walnięty to przepuszcza w 2 strony i benzyne na zewnątrz i powietrze do skrzyni korbowej )

membrama raczej odpada......nie pluje do filtra powietrza benzyną jak chodzi ??

Kompresja napewno jest dobra, bo moto rwie jak głupie na niskich obrotach, bez porównania z moim.

Własnie zaraz po kupnie próbowaliśmy go odpalić bez filtra powietrza, i pamiętam że troche pluł.

A filtr powietrza jest od DT 80, ale kolega próbował z gąbką, bez i nadal to samo.

Układ wydechowy może być niedrożny. To że wystarczał w silniku 80ccm nie oznacza że przy 125ccm bedzie chodził, chyba że wydech też zmienialiście

Wydech a konkretnie to dyfuzor jest od DT 125 z tym ze koncowka jest od DT 80 i tutaj pojawia sie "kiwka" mianowicie do dyfuzora zostala dospawana rurka ktora laczy sie z koncowka a zrobilismy to dlatego, ze od DT 125 ma wieksza srednice i by nie pasowala dlatego zlacze zrobilismy z dyfozora od DT80.

Wydech a konkretnie to dyfuzor jest od DT 125 z tym ze koncowka jest od DT 80 i tutaj pojawia sie "kiwka" mianowicie do dyfuzora zostala dospawana rurka ktora laczy sie z koncowka a zrobilismy to dlatego, ze od DT 125 ma wieksza srednice i by nie pasowala dlatego zlacze zrobilismy z dyfozora od DT80.

Nie bardzo to rozumiem, zrób próbę z lekko poluzowanym wydechem przy cylindrze, tak by chodził wyraźnie głośniej. To że pluje filtr to w dwusuwie akurat normalne, zresztą jeśli chcesz mieć pewnośc to po prostu rozkręć membranę i zobacz jak sie czują blaszki. Może to być równiez ów uszczelniacz.

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/

To że pluje filtr to w dwusuwie akurat normalne, zresztą jeśli chcesz mieć pewnośc to po prostu rozkręć membranę i zobacz jak sie czują blaszki

w dwusuwie z membramą nawet 1% benzyny ma sie nie wracać do filtra powietrza.... ja w mtx 80c z membramą mam filtr suchy airbox też....

pluć może symetryk np ogar wska a nie z membramą....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Ta przerobka uchwytu przy cylindrze zmienila kat tuz za mocowaniem do cylka. Jest on teraz ostry a oryginalnie jest pod katem okolo 90 stopni. A po zaspawaniu tego uchwytu pojawily sie progi na laczeniach. Czy to moze byc spowodowane zmiana tego kata?? Moja DT na dyfuzorze kolegi Tez przerywa a dzis udalo nam sie "wcisnac" moj dyfuzor do DT kolegi i......... chodzi pieknie.

Ta przerobka uchwytu przy cylindrze zmienila kat tuz za mocowaniem do cylka. Jest on teraz ostry a oryginalnie jest pod katem okolo 90 stopni. A po zaspawaniu tego uchwytu pojawily sie progi na laczeniach. Czy to moze byc spowodowane zmiana tego kata?? Moja DT na dyfuzorze kolegi Tez przerywa a dzis udalo nam sie "wcisnac" moj dyfuzor do DT kolegi i......... chodzi pieknie.

no to juz masz odpowiedź :) nawet najmniejsze zmiany w dyfuzorze wpływają na zmiane charakterystyki silnika, a te progi o których mówisz jeśli są od środka działają jako blokady.