michal750 Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 Mam motocykl sprowadzony w lipcu 2008 z UK.Chcialbym go zarejestrowac na poczatku sezonu czyli marzec-kwiecien 2009.Czy sa jakies ustawy prawne ktore nakazuja mi zarejestrowanie w przeciagu X dni od daty sprowadzenia do kraju? Czy ktos moglby to sprawdzic i zarzucic mi ze zbyt dlugo trzymalem (uzytkowalem) niezarejestrowany motocykl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 W polskim dowodzie rejestracyjnym jest informacja o konieczności zgłoszenia zmian danych w dowodzie w terminie bodajże 30 dni. Warto dodać, że przewidzianych kar za nieprzerejestrowanie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.A.C.E.K Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 a zgłosiłeś go w urzędzie celnym...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal750 Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Nie.A trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek88888 Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Trzeba raczej :banghead: Wpisz w wyszukiwarce takie tematy już były o moto z UK i co dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal750 Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Przeciez zawsze slyszalem ze przy sprowadzaniu motocykla z zagranicy nie trzeba placic ani cla ani akcyzy ani recyklingu.Wiec po co mam isc do urzedu celnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boa Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 A słyszałeś to z wiarygodnego źródła? Miało być "krótkie pytanie" a zaczyna robić się rozprawka na temat... :icon_razz: Cytuj Fotografia ślubna, dziecięca, portretowa, akty, etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 autorowi pytania zalecam zapoznanie się z archiwalnymi postami. co i w jakiej kolejności należy przy sprowadzeniu zrobić było już co najmniej kilkakrotnie powtarzanejsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walko69 Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Przeciez zawsze slyszalem ze przy sprowadzaniu motocykla z zagranicy nie trzeba placic ani cla ani akcyzy ani recyklingu.Wiec po co mam isc do urzedu celnego? do rejestracji potrzebna jest m.in. odprawa celna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjek Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Z ta odprawa celna to sie nie zgodze. Sprowadzilem motocykl we wrzesniu 2007r. z UK zarejstrowalem go dopiero w kwietniu tego roku bez zadnych problemow ze nie dotrzymalem terminow. Nie zglaszalem tez niczego do urzedu celnego mimo iz w wydziale komunikacji kazali mi sie tam zglosic i zapytac czy cos ode mnie beda chcieli. Nie zrobilem tego gdyz kolega rejstrowal moto przede mna i byl w urzedzie celnym a tam sie zdziwili ze wogole przyszedl. Tak wiec w Polsce to czesto jest tak ze ci co rejstruja moto sami nie wiedza co z czym sie je. Inny przyklad nawet z tego forum: chlopaczek mial problem z rejstracja moto bo babka w wydziale stwierdzila ze ma niekompletny dowod rejstracyjny. Moto bylo przywiezione z UK i brakowalo czesci ktora wysyla sie do DVLA w celu wyrejstrowania moto z Uk :icon_rolleyes: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naspin Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 A ktos z Was byl w celnym? Czy tylko gadacie co usłyszeliście? Nie trzeba do zadnego celnego, tylko w US 160zl zwolnienia z vatu, przeglad, tlumaczenie i szpula! Na pojazd zarejestrowany w PL sa terminy nastepujace:- 2 tyg na zgloszenie w US (2% podatku)- 30 dni na przerejestrowanie (bez konsekwencji) Na motory sprowadzone pewnie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal750 Opublikowano 6 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Dobra, mozna zamknac temat.Bylem na 95% pewien, ze nie trzeba isc do celnego, ale wolalem upewnic sie tutaj na forum. Teraz juz jestem na 100% pewien, ze UC mozna pominac i nie ma zadnego ustawowego czasu na rejestracje motocykla. Moge sobie jezdzic nawet 5 lat niezarejestrowanym motocyklem i po 5 latach nikt sie nie przyczepi.Wiec nie rozumiem po co wypowiadaja sie osoby, ktore nie maja o tym pojecia albo slyszaly ze znajomy ich znajomego..... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi