grayfox Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Witam! Mam kawałek wolnej działki 40x35m. Postanowiłem zacząć budowę małego toru motocrossowego. 1.Jaką szerokość drogi powinienem przyjąć aby móc swobodnie w pojedynkę tam śmigać?2.Jaki powinien być promień zakrętu? Będą to oczywiście bandy. Oto mój projekt w zarysie: http://img217.imageshack.us/my.php?image=torbr1.jpg dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychuda Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 szerokość to jak chcesz sam latać to tak 1,5 może 2 m a jak chcesz ewentualnie sie z kimś ścigać to szerokość taka jak drogi leśnej czyli około 3,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Nie wiem, czy to w ogóle trochę nie za mało miejsca na tor? Jeśli chodzi o szerokość to 2/2,5 m minimum nawet do jazdy solo. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Chodzi mi tylko o to żeby opanować podstawowe zakręty i ew. 1 hopkę usypać. Niema to być jakiś wypaśny tor, tylko kilka zakrętów i hopka. Przecież nie będę się uczył skakać na profesjonalnym torze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Profesjonalny tor to świetne miejsce do nauki. A co do hopki:Na 40 metrach musisz się rozpędzić, wyskoczyć i zahamować...... trochę krótko. Chyba, że to będzie naprawdę mała hopka. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Przecież nie będę się uczył skakać na profesjonalnym torze.. Ja zaczynałem od toru klubu MKM, który w moim mniemaniu nie odstaje od profesjonalnych torów, na których przeprowadzane są MP i Puchary. Zaletą jest obecność bardziej doświadczonych motocyklistów, których można zapytać o radę, a także to, że tor jest profesjonalnie zbudowany, ma hopki na których można bezpiecznie skakać, są bandy, zabezpieczenia itp. IMHO nie warto - poświęcisz dużo czasu i pewnie pieniędzy, a efekt będzie mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 zaproś paru kumpli na moto, zacznijcie jeździć według planu, 2h i masz tora reszte to już można po wyjeżdżonych śladach udoskonalać Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 To też jest dobra metoda :bigrazz: Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossmen7 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 My mamy własny tor,ciągle przerabiamy,powiększamy hopy.Wiadomo,zaczynalismy od zera umiejętności teraz tor od tamtej pory przebudowany został 6 razy.Warto poszukac trochę większego terenu.Nasz wyrwaliśmy z agencji rolnej z dzierżawą na 15 lat jako nieużytek rolny.Szkoda inwestycji na małym terenie,kasę utopisz,stwierdzisz że mało miejsca i będziesz szukał coś większego.Sam projekt jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 29 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Problem polega na tym, że mam 17 lat i jedyne co mam to właśnie ten kawałek działki. Tak z ciekawości ile m^2 wydzierżawiliście i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remy Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 zaproś paru kumpli na moto, zacznijcie jeździć według planu, 2h i masz tora reszte to już można po wyjeżdżonych śladach udoskonalaći to jest najlepsza rada. ostatnio niedaleko ode mnie na sciernisku zrobili sobie wlasnie takie tor wyjezdzony i z tego co widze to fajnie mozna tam posmigac. koszty zerowe, a fun niezly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossmen7 Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Problem polega na tym, że mam 17 lat i jedyne co mam to właśnie ten kawałek działki. Tak z ciekawości ile m^2 wydzierżawiliście i za ile?2,5 hektara,nie całe 300 zł na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel RX Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 "zaproś paru kumpli na moto, zacznijcie jeździć według planu, 2h i masz tor a reszte to już można po wyjeżdżonych śladach udoskonalać" Dokladnie my z kolegami wpadlismy jeszcze na taki pomysl zeby powbijac paliki w celu wytyczenia zakretow itd! i tak jak juz Remy napisal koszt zerowy a fun niezlyy;) pozdroo! a na dzialce jak juz tak chcesz to wystarczy ze zrobisz jedna hopke do nauki lotow,polecisz na prosesionalny tor i bedzie Ci juz latwiej sie doksztalcac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi