Skocz do zawartości

Jak zabrac moto po zakupie ??

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może ktoś z was wie czy instnieje mozliwość przyjechania na moto samemu gdy motocykl:

a)został wyrejestrowany w niemczech i sprowadzony do polski

b)ciagle jeszcze posiada niemieckie tablice rejestracyjne.

Czy istnieje jakaś możliwość wykupienia tymczasowego ubezpieczenia/rejestracji aby motocyklem przejechać tylko z miejsca zakupu do miejsca zamieszkania?

Witam. Dokladnie 10 dni temu zarejestrowalem moto na pröbne numery (zölty pasek)- na piec dni z zielonä kartä. Koszt calkowity to prawie 100€, ale moze byc i taniej bo ceny tablic rej. nie sä jednakowe. Najpierw - w okolicy urzedu rej. idziesz do punktu, gdzie robiä i sprzedajä tabl. rej. - i tam möwisz , ze potrzebujesz tzw. DOPPEL KARTE tj. numer ubezpieczenia, nastepnie z tym numerem udajesz sie do urzedu , gdzie dostajesz numery rejestracyjne. I lecisz z tym numerem tam ,gdzie dostales ubezpieczenie i tam robiä Twoje tablice rej. Z tymi tablicami do kasy urzedu gdzie otrzymujesz dowöd rej., na tablice naklejajä naklejke, zwracajä Twöj dokument tozsamosci i placisz 10,50€. Troche sie trzeba nachodzic. Ceny zalezne od miasta. Pozdro

O ile ten moto jest jeszcze w Niemczech, bo nie wiem, czy Cie dobrze zrozumialem. Przejazd Niemcy-Polska. Pozdro

a)został wyrejestrowany w niemczech i sprowadzony do polski

b)ciagle jeszcze posiada niemieckie tablice rejestracyjne.

Wnioskuje po tym, że jest już w Polsce.

To jeszcze prościej, idziesz do ubezpieczyciela, wykupujesz sobie polisę na cały rok, wystarczy umowa kupna sprzedaży i jakiś niemiecki blankiet, byle mieli z czego VIN i pojemność spisać. Nie wpisują ci numeru rejestracyjnego i możesz jeździć na niemieckich. Potem jak już dostaniesz polskie blachy musisz do nich przyjść, pokazać dowód rejestracyjny, żeby ci dali aneks do umowy o zmianie tablic i to wszystko.

Wnioskuje po tym, że jest już w Polsce.

To jeszcze prościej, idziesz do ubezpieczyciela, wykupujesz sobie polisę na cały rok, wystarczy umowa kupna sprzedaży i jakiś niemiecki blankiet, byle mieli z czego VIN i pojemność spisać. Nie wpisują ci numeru rejestracyjnego i możesz jeździć na niemieckich. Potem jak już dostaniesz polskie blachy musisz do nich przyjść, pokazać dowód rejestracyjny, żeby ci dali aneks do umowy o zmianie tablic i to wszystko.

Do tego jeszcze potrzebny jest polski przegląd.

Po pierwsze tablice musiały by być wywozowe żeby można było tu się poruszać do miejsca zamieszkania.Oczywiście wszystkie papiery ok z dowodem rej. włącznie.Samo OC nie jest podstawą do poruszania się po drodze tylko jest jednym z warunków.Lepiej jest wypożyczyć odpowiednią przyczepkę na sam dowóz niż opłacać wszystkie pierdoły z tym związane na czas przejazdu.W lutym tego roku przywoziłem motocykl (około 300km w jedną stronę) i kosztowało mnie to 30zł przyczepka + paliwo a i tak na miejsce udałbym się autem czy bym kupił czy nie.

Po pierwsze tablice musiały by być wywozowe żeby można było tu się poruszać do miejsca zamieszkania.Oczywiście wszystkie papiery ok z dowodem rej. włącznie.Samo OC nie jest podstawą do poruszania się po drodze tylko jest jednym z warunków.Lepiej jest wypożyczyć odpowiednią przyczepkę na sam dowóz niż opłacać wszystkie pierdoły z tym związane na czas przejazdu.W lutym tego roku przywoziłem motocykl (około 300km w jedną stronę) i kosztowało mnie to 30zł przyczepka + paliwo a i tak na miejsce udałbym się autem czy bym kupił czy nie.

Ok dzieki ze wypowiedzi :) chyba jednak zdecyduje sie na tą przyczepke, tylko tutaj też jest maly problem. Mam fiata Uno bez haka tylko z takim małym pierścieniem holowniczym który jest z umieszczony prawej strony a nie centralnie. Tak wiec nie wiem czy idzie taka przyczepke zamocowac, pozatym jak to jest z całą elektroniką zeby światła działały w przyczepie.

Ok dzieki ze wypowiedzi :) chyba jednak zdecyduje sie na tą przyczepke, tylko tutaj też jest maly problem. Mam fiata Uno bez haka tylko z takim małym pierścieniem holowniczym który jest z umieszczony prawej strony a nie centralnie. Tak wiec nie wiem czy idzie taka przyczepke zamocowac, pozatym jak to jest z całą elektroniką zeby światła działały w przyczepie.

Piotrze pytasz na serio czy sobie jaja robisz ?

Na tablicach próbnych które utraciły ważność NIE MOŻNA się poruszać nawet mając polski przegląd i ubezpieczenie wypisane na nr ramy- to bajka i o mały włos kosztowało by mnie parę stówek , tylko policjant był bajkerem więc tylko upomnienie ipowiedział którędy nie jechać bo zhaltują :) . jednym z warunków by poruszać się w PL. są WAŻNE tablice rejestracyjne

Piotrze pytasz na serio czy sobie jaja robisz ?

serio pytam nigdy w życiu z tego nie korzystałem :) nie wiem jak to sie mocuje i gdzie podlącza :) być moze wszystkie przyczepki wymagaja jakiegos specjalnego haka... ja sie nie znam wiec pytam :( nigdy nie wozilem niczego poza ludźmi ^^

z informacji w internecie wyczytałem ze "To, jak ciężką przyczepę możemy holować, zależy też od rodzaju zamontowanego w samochodzie haka." wiec zakladam ze nie wszystko moze pasować :D

serio pytam nigdy w życiu z tego nie korzystałem ;) nie wiem jak to sie mocuje i gdzie podlącza :D być moze wszystkie przyczepki wymagaja jakiegos specjalnego haka... ja sie nie znam wiec pytam :D nigdy nie wozilem niczego poza ludźmi ^^

To co masz w uniaku to po prostu hak do zaczepienia holu. Do przyczepki potrzebny jest specjalny hak z gniazdem.

To co masz w uniaku to po prostu hak do zaczepienia holu. Do przyczepki potrzebny jest specjalny hak z gniazdem.

aha, no to przyczepka odpada :D ale własnie wykonałem kilka telefonów chyba jedynym wyjsciem bedzie wypożyczenie van'a. Nawet mam znajomego co moze za 40zeta/dzień wynająć. Tylko trzeba umawiać sie na kilka dni przed, ja chce jechać pewnie w trase 300km(w jedna strone) zeby zobaczyc kilka moto. szkoda jeździć w tą i spowrotem, i szkoda wypożyczać jak sie nic nie kupi, że już nie wspomne o strachu prowadzenia cudzego pojazdu :D Niestety mam bardzo malo czasu i moge praktycznie jeździc tylko w weekendy i to nie w każdy co bardzo utrudnia sprawe.

Piotruś... Ty lepiej powiedz co to za sprzęt i gdzie stoi, może się znajdzie taki co będzie wiedział na co patrzeć, podjedzie i zobaczy co zacz za zakup. przynajmniej z góry wykluczysz możliwość jechania na darmo, żeby zobaczyć totalny złom

jak jest ogłoszenie gdzieś na sieci ze zdjęciami, to podaj - często już z fotek daje się niektóre wizyty wykluczyć

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Piotruś... Ty lepiej powiedz co to za sprzęt i gdzie stoi, może się znajdzie taki co będzie wiedział na co patrzeć, podjedzie i zobaczy co zacz za zakup. przynajmniej z góry wykluczysz możliwość jechania na darmo, żeby zobaczyć totalny złom

jak jest ogłoszenie gdzieś na sieci ze zdjęciami, to podaj - często już z fotek daje się niektóre wizyty wykluczyć

jsz

Ogólnie szukam hondy CBR 125, w okolicach Łodzi lub Warszawy.

I na allegro znalazłem takie oferty:

a)

http://allegro.pl/item449692425_honda_cbr_...r125r_2005.html

Nakło nad Notecią 258km od Łodzi.

b)

http://allegro.pl/item455647364_honda_cbr_125_r_2004r.html

Grudziądz 220km od Łodzi.

c)

http://allegro.pl/item457003394_super_hond..._najtaniej.html

Golub-Dobrzyń 170km od Łodzi.

d)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1016480

Wielgie (woj. kujawsko-pomorskie), 150km od Łodzi.

e)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1014480

Poznań 202km od Łodzi.

f)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1014199

Piątkowiec 250km od Łodzi

oraz

g)

http://allegro.pl/item453195692_honda_cbr_...super_stan.html

http://allegro.pl/item457082076_honda_cbr_...super_stan.html

Zduńska wola 46km od Łodzi.

Jeszcze dodam ze pozycje a) b) c) są bardzo blisko siebie położone

d) e) wymagały by juz nadrobienia sporej drogi

natomiast f) jest zupełnie w przeciwnym kierunku.

Byłem już u pana z pozycji g) przejechać sie na cbr'ce (czerwono-srebrno-niebieska)

wrażenia były pozytywne wszystko ładnie chodziło mogłem puścić kierownice podczas jazdy

i nic nie znosiło. Biegi chodziły bez problemów nie widziałem żadnej chmury dymu przy odpalaniu.

Jednak ma pęknięty plastik z prawej strony(zaklejony jakąś nakleją) oraz nieco obtary tłumik i uchwyt dla pasażera.

Jeszcze może dodam że wyjątkowo niepodoba mi sie połączenie czerwonego z niebieskim.

dużo ładniejsze już są malowania czerwono-czarne i czarno-srebrne :lalag:

Często firmy sprzedające motocykle oferują przewóz maszyny do klienta, jeśli szukasz w odległości 200 km od miejsca zamieszkania to koszt też nie będzie jakiś kosmiczny i nie musisz kombiować, ostatnio sie orientowałem i zazwyczaj jest to 1zł/km