Skocz do zawartości

TUNING UKŁADU WYDECHOWEGO

edzio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Edzio podrzuć dla porównania link z Twoimi kominami pełnymi przelotami i z komorą wyciszającą od tego samego modelu motorka

Kurdę bardzo bym chciał ale nie przyjmuje motocykli z tłumikami do roboty tylko same tłumiki jak nie pocztą to w bagażniku auta,więc cie mam możliwości posłuchać porównania kominów z komorą i bez.Na wrzucie jest parę filmików z komorami: w moim Ducacie,ścieżki dźwiękowe Aprilli ETV 1000,Szedoła 750.Reszta poszła w Polske. Ogólnie z komorą jest dźwięk łagodniejszy podczas przyspieszeń,cichszy i bardziej dudniący.

A co do komina do X11 niestety ci nie pomogę ,nie mam na to koncepcji,wprawdzie mam kilka kominów ale nie do takiego modelu.A od XX nie będą pasowały wyglądają bardzo podobnie.

Edytowane przez edzio

EdHaust-bo nie liczy się ilość a jakość decybeli-506436737

A co do komina do X11 niestety ci nie pomogę ,nie mam na to koncepcji,wprawdzie mam kilka kominów ale nie do takiego modelu.A od XX nie będą pasowały wyglądają bardzo podobnie.

Zgasiło mnie...od XX-a to nie te same co od X-a ???

Myślałem że są zupełnie identyczne,oczywiście te z rocznika na wtrysku.

Pasji nie zmienię, bo jak to zrobić, gdy słyszę w sercu sportowy motocykl...

Nie robiłem jeszcze kominów ani w X ani w XX więc ich dokładnie nie znam i nie wiem jakie są różnice ,musisz porównać sam,ale tyły mają jakieś podobne.

Witam odebrałem komin od Edzia co wspominał wyżej od R1 i od razu zamontowałem po prostu jestem mega zadowolony za wykonanie a dźwięk komina jest jak najbardziej taki o jaki mi chodziło, po prostu na miejscu tych co mają zamiar wydać 1200zł albo i lepiej na sportowy komin a efekt będzie taki sam jak po przeróbce u edzia albo i gorszy to bez zastanowienia polecam przeróbkę u edzia. POZDRAWIAM

Suchaj edziu. Chciałem Cię zapytać, ile wzioł byś za zrobienie całego nowego wydechu do Suzuki DR 350.

Orginalnego nie chcę przerabiać, bo wygląda... ochydnie.

Za ile dał byś radę coś takiego poskładać, niemusza być użyte niewiadomo jakie elementy, zwykła nierdzewna blacha, to enduro, niemusi się aż tak prezentować.

http://www.youtube.com/watch?v=AyHfR97dRvU chciał bym aby dzwięk był podobny do tego, nie chce aby był niewiadomo jaki głośny, bo leśniczy mógł by się wkurzyć, ale żeby miał taki ładny, basowy dzwięk.

Pozdrawiam

Suchaj edziu. Chciałem Cię zapytać, ile wzioł byś za zrobienie całego nowego wydechu do Suzuki DR 350.

Orginalnego nie chcę przerabiać, bo wygląda... ochydnie.

Za ile dał byś radę coś takiego poskładać, niemusza być użyte niewiadomo jakie elementy, zwykła nierdzewna blacha, to enduro, niemusi się aż tak prezentować.

http://www.youtube.com/watch?v=AyHfR97dRvU chciał bym aby dzwięk był podobny do tego, nie chce aby był niewiadomo jaki głośny, bo leśniczy mógł by się wkurzyć, ale żeby miał taki ładny, basowy dzwięk.

Pozdrawiam

Raczej wyspecjalizowałem się w przeróbkach tego co już jest .Aby zrobić komin od podstaw musiałbym mieć moto na warsztacie a to czasem ze względów geograficznych jest nie możliwe. Poza tym nie posiadam zbyt ładnych części wykańczających jak ładne ozdobne wyloty itp a za takie pierdoły jeśli zlecę wykonanie takich części wyspecjalizowanej firmie mocno podniesie koszt takiego tłumika. Niestety przeróbka wychodzi najtaniej .Myślę że zrobienie tłumika od podstaw to koszt o 200pln większy niż sama przeróbka.

Dużo roboty?? Gdzie się go nacina od góry?? Czy po prostu kroisz jak chleb w trzy kawałki.

Tnę go zawsze na obrzeżu spawów ale nie na wylot tylko jedną warstwę blachy bo z reguły pod spodem jest kołnierz który pomaga później złożyć komin bez problemów do kupy. Ale powiem ci jedno -jeśli nie masz urządzenia dobrego do spawania cienkich blach to się za to nie zabieraj bo poszycie jest zrobione z blachy 0,6 mm grubości i cholernie kiepsko się ją spawa. Spawy nie należą do najpiękniejszych. Te tłumiki w tych Cebrach są jedne z najgorszych jakie miałem okazję robić.

Witam odebrałem komin od Edzia co wspominał wyżej od R1 i od razu zamontowałem po prostu jestem mega zadowolony za wykonanie a dźwięk komina jest jak najbardziej taki o jaki mi chodziło, po prostu na miejscu tych co mają zamiar wydać 1200zł albo i lepiej na sportowy komin a efekt będzie taki sam jak po przeróbce u edzia albo i gorszy to bez zastanowienia polecam przeróbkę u edzia. POZDRAWIAM

Z niecierpliwością czekamy na jakiś materiał audio-wizualny. :biggrin:

Niemusiał by jakoś łanie być zakonczony, zwykła końcówka i tyle :) a gdy bym Ci go pomierzył? zrobił fotki?

Tak myslałem że powiesz coś koło 200-250zł

Porób i przyślij na [email protected] ,będę musiał zobaczyć jak jest mocowany do moto,jak do kolektora itp i zobaczymy ale nic nie obiecuję.

wczoraj odpaliłem moto i nagrałem krótki filmik choć z aparatu niema tej jakości dźwięku

Jakbyś kiedyś jednak stwierdził że jest za cichy to jest łatwa możliwość go podgłosić oczywiście nie odpłatnie tylko te koszty wysyłki .Ale musiałbym go dostać ponownie.Ale nie za ciekawie to słychać z tego materiału.

Edytowane przez edzio