mimek.21 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Witam koledzy mam taki problem jak w temacie, przy ok 3000 tyś. obrotów i przy ich spadku zaczyna się tyrkoczenie. Co to może być? Moto jest z 2002r. i ma zaledwie przejechane 6500km, wiec rozrząd chyba odpada. A tak poza ty to co się znajduje w tym deklu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Jakiś schemat, zdjecie, dokładny opis? Dekielek z dekielkiem do odkręcenia nie brzmi przekonująco :icon_twisted:. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) Jeżeli chodzi Ci o takie jakby cykanie to lepiej poddaj się od razu :buttrock: Walcze z tym juz 2 sezon:- regulacja luzów zaworowych,- synchro przepustnic,- sprawdzenie rozrządu i wiele innych... Temat nie do ruszenia :crossy: Moim zdaniem po kontakcie w kilkoma użytkownikami i dokładnym obsłuchaniu sprzeu to takie odgłosy wydaje puszka PAIR zabudowana z przodu silnika do której cienkimi rurkami przyłączone są rurki wyprowadzone z wydechu od kazdego cylindra. Odgłosy z tej puszki są cięzkie do zdiagnozowanai bo rozchodzą się po całym motocyklu... U mnie to akurat słychać z lewej strony... No chyba, że u Ciebie to nie cykanie tylko faktycznie jakieś inne tyrkotanie :crossy:Swoją droga jeżdzę na tym drugi sezon i mam zrobione na tym cykaniu ponad 10kkm wiec jakby to było szkodliwe to dawno by sie rozlecial silnik :cool: Czasami przechodzi... ale niestety czesciej jest słyszalne... Czy to jest napewno realny i udokumentowany przebieg :icon_twisted: Jesteś go pewien na 100% :icon_twisted: Bo jeśli tak to nie masz czego szukać po prawej stronie w tym dużym deklu. Bo tam jest tylko łańcuszek rozrządu i impulsator. Jeśli natomiast te odgłosy są bardziej słyszalne przy schodzeniu z obrotów to wygląda to na łańuszek lub napinacz...U mnie to cykanie słychac cały czas nie zależnie czy silnik wchodzi na obroty, czy schodzi z nich... Ps. SUZI to SUZI i zawsze coś w niej bedzie cykać, stukać i pukać. Wielu użytkowników Busy narzeka na odgłosy silnika, ale niestety jestesmy w tej sprawie bezradni :P Ps2. Dośc istotną sprawa jest to czy jest to słyszalne na zimnym silniku. U mnie na zimnym jest cisza a cykanie wzrasta wraz z nagrzewającym się silnikiem... Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez MłodyWilk22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pork Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 objawy opisane w poscie #1 sa bardzo podobne do tego, co wystepuje u mnie w zx12. u mnie nazwalbym to raczej 'klekotaniem' ; ) jest slyszalne glwonie na zimnym silniku pracujacym na lekko podwyzszonych przez ssanie obrotach, i wlasnie w okolicy 2-3 tysiecy. doprowadzalo mnie to do szalu, bo nie szlo zlokalizowac miejsca tego dzwieku. wydawalo mi sie najczesciej, ze to prawa, dolna strona silnika. motocykl zostal ogolocony z owiewek i dokladnie osluchany - i nic. okazalo sie wreszcie, ze to podkladki/'pierscienie' na kolektorach, w miejscu ich przytwierdzenia do cylindrow. narazie nic z tym nie robie, bo za duzo babrania - zostawie to sobie na zime chociaz dobija mnie to. na szczescie zwykly przechodzien tego halasu nie wychwyci : P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 okazalo sie wreszcie, ze to podkladki/'pierscienie' na kolektorach, w miejscu ich przytwierdzenia do cylindrow. No ja też mam jeszcze malutką nadzieję, że u mnie to cykanie to nieszczelnośc któregoś z kolektorów...Ale dojście do śrub jest fatalne i może na zimę sie skuszę. A w jaki sposób upewniłeś się, że to własnie nieszczelny kolektor :) Ja próbowałem każdy kolektor z kolei przykrywać szmatą, ale niestety nic nie przycichało a ja tylko się poparzyłem :lapad: Mnie też to doprowadza do szału :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: Ale jeszcze ten sezon się przemęcze :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimek.21 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 MłodyWilku22< przebieg w mojej Busie jest 100% oryginalny poprzedni właściciel ma 55 lat i kilka innych motocykli w garażu :buttrock: zapraszał mnie na serwis aby potwierdzić przebieg ale cóż zbyt dużo kilometrów do przejechania i brak czasu. Busa stała prawie dwa lata nie jeżdżona. Zastanawiam się czy to nie ten impulsator wydaje taki wkur.....cy dźwięk. Jutro z rana porozbieram owiewki i zajrzę do tego nieszczęsnego dekla. Widzę że jesteś z Polkowic. To całkiem blisko od mojego miejsca zamieszkania, więc jeśli miałbyś jutro czas to mogę przyjechać abyś posłuchał i porównał do swojego uciążliwego dźwięku. Jeśli będzie taka możliwość to napisz mi na GG i ustalimy godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Sprawdź napinacz łańcuszka rozrządu, co prawda była to bolączka modelu do 2001 ale opisana okolica i objaw są wskazujące na napinacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi