Skocz do zawartości

Odmówinie posłuszeństwa

mleczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Ostatnio padł mi akumulator i musiałem go podładować. Rano odpaliłem motocykl i pojechałem zatankować.

Dojechałem na CPN i zatankowałem motocykl do pełna. Gdy go odpalałem to było słychać wyraźnie, że akumulator jest słaby i albo trzeba go porządnie podładować (bo ładowałem go 2 godz) albo wymienić na nowy, choć ten ma jeden sezon. Jazda ze stacji CPN do domu była straszna. Motocykl słaby a w końcu stanął.

Udało mi się go jeszcze raz odpalić ale jechałem bez świateł. Było także słychać strzelanie (niezbyt głośne) i motocykl zrywał (tzn podczas jazdy było to odczuwalne). Gdy zatrzymałem się pod garażem to motocykl sam zgasł i już się go nie udało uruchomić - rozrusznik nie kręci bo jest zabezpieczenie.

Proszę o informacje co mam teraz zrobić, bo nie wiem od czego zacząć ?

Z góry thx za każdą radę.

Acha motocykl to: Honda VT 600C Shadow ('92)

Edytowane przez mleczyk

Aku ma rok - ładuje go i zobaczę czy problem będzie się powtarzał czy nie.

Zastanawiam się czy jak jechałem z rozładowanym aku to motor mógł zachowywać się dziwnie (spadek mocy, zrywanie, strzały z gaźnika - niegłośne) ?

ok

Sprawdziłem styki i nie są zaśniedziałe, nawet nie są zabrudzone.

Wyczytałem na forum, że można zrobić pomiar napięcia podczas pracy motocykla i wtedy będzie wszystko jasne. Chyba, że znacie jakiś inny sposób?

Jak był auk rozładowany i jechałem bez świateł to zrobiłem tak, że na chwile włączyłem światła - i motor zachował się jak by ktoś wyłączył mu całkiem prąd.

Czy jest jakiś bezpiecznik od "regulatora napięcia" etc ?

ok

Sprawdziłem styki i nie są zaśniedziałe, nawet nie są zabrudzone.

Wyczytałem na forum, że można zrobić pomiar napięcia podczas pracy motocykla i wtedy będzie wszystko jasne. Chyba, że znacie jakiś inny sposób?

Jak był auk rozładowany i jechałem bez świateł to zrobiłem tak, że na chwile włączyłem światła - i motor zachował się jak by ktoś wyłączył mu całkiem prąd.

Czy jest jakiś bezpiecznik od "regulatora napięcia" etc ?

Może być różnie - tj, zdechnięty aku pobierający dużo prądu, albo walniety regler i przez to zdechniety aku.

Zamiast dywagować, bier miernik do łapy i idź mierzyć. Pamiętaj, że może byc tak, że podładowany aku trzyma napięcie, ale nie prąd. Tzn. ma 12,7, ale kręci słabo.

Sprawdź ładowanie (powinno być ok 13-14v przy ze 2000obr.) i raportuj.

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Witam

Umówiłem się z mechanikiem na piątek – właśnie drukuje mu schemat elektryczny (co prawd po włosku ale może się wyzna) oraz z MANUAL-a wszystko co jest z działu alternator oraz inne rzeczy co widzę, że na nim są jakieś kable. Mam nadzieje ze to się naprawi i nie będę musiał złomować motocykla.

Z góry thx za rady. Myślę, że będzie dobrze.

Witam serdecznie - usterka naprawiona.

Zgodnie z porada sprawdziłem napięcie na aku i okazało się ze jest ok 12V.

Odpaliłem motocykl i dalej było 12V - czyli brak ładowania.

Okazało się, że kabel od alternatora się trochę poluzował (wypadł z klamry ograniczającej) i ocierał o łańcuch co w gruncie rzeczy spowodowało jego przecięcie.

pozdrawiam i thx za rady :icon_twisted: