Skocz do zawartości

Panewka

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Profesjonalne zrobienie całego wału to wydatek min.1200 eurynek w helmutowie.

Znalezienie takiego silnika graniczy z cudem ale wypada poszukać o ile chcesz zachować ten motocykl.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

karolaga a ja spróbuję Cię pocieszyć :smile: Z tego co słyszałem silniki Suzuki z tamtych lat miały ten sam problem z rozkręcającym się sprzęgłem jednokierunkowym co motory Kawasaki. Jak takie sprzęgło się rozkręci to śruby skręcające je, trą o blok silnika i wydają dziwny dźwięk, na wolnych obrotach, nie wprawione ucho może ten dźwięk pomylić z dźwiękiem uszkodzonych panewek/łożysk igiełkowych.

Pozdrawiam

Januszm

Profesjonalne zrobienie całego wału to wydatek min.1200 eurynek w helmutowie.

Znalezienie takiego silnika graniczy z cudem ale wypada poszukać o ile chcesz zachować ten motocykl.

Sporo kasy, a zastąpienie innym silnikiem od suzuki,??? tylko nie jestem pewien czy będzie możliwosc dopasowania do ramy silnika z młodszych motocykli, a z tym pozostanie mi chyba doświadczenie porusznia sie aż do zajeżdżenia.

A jeszcze jedna może ważna uwaga, do niedawna jak odpaliłem na wolnych obrotach stuka ale wduszam sprzęgło i stuki ustają ale ostatnio to nawet wduszanie sprzegła nie pomaga (może trochę tłumi stuki) .

Silnik Twojego motocykla jest bardzo żywotny i wypada sprawdzić dokładnie skąd pochodzi ten dźwięk nawet w środku sezonu częściowy demontaż mu nie zaszkodzi a możesz go uratować.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

może to po prostu kosz napieprza. W tych motocyklach to standard. A co do silnika to niedawno mój ojciec kupił gsx 1100 za 2000 z dobrym silnikiem. Także można. po za tym przeszczep innego silnika to tylko kwestia pracy.

nie ma nic gorszego niż zbyt dobry słuch u motocyklisty :banghead: Masz chyba najbardziej udaną konstrukcję Suzuki nie psuj go lepiej. Podjedź do jakiegoś mechaniora najlepiej leniwego ;) i niech go posłucha. A po za tym nie słyszałeś:

Oho słychać stuki puki pewnie pędzi suzuki :smile:

Odkręciłem sprzęgło, jak odpaliłem i zero jakichkolwiek stuków po odpalenie ze sprzęgłem kosz sprzęgłowy lata i trze. kosz sprzęgłowy jest luźny, straszny luz jest między koszem - łożyskiem-a tuleją . Porozciągałem sprężynki. ale nie wiem co zrobić by wyeliminować ten luz na sprzęgle.