jwolansk Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Komplikujecie prostą sprawe. Bierzesz krede, znajdujesz kawałek równej drogi, zaznaczasz punkt na dole koła (opony), dokładnie pod tym znakiem robisz drugi na asfalcie, siadasz na motor i przepychasz go tak aby koło wykonało co najmniej 1 pełny obrót (a najlepiej kilka obrotów), i znów robisz znak kredą na asfalcie, bierzesz coś do mierzenia najlepiej taśme mierniczą i mierzysz odległość dwóch znaków na drodze, teraz dzielisz pomiar przez ilość obrotów koła i masz OBWÓD KOŁA który wpisujesz do licznika. Jeżeli do licznika trzeba wpisać ŚREDNICE KOŁA to wynik pomiaru dzielisz przez 3,14 i otrzymujesz średnice koła. proste, ze mozna, u mnie taki wstepny pomiar byl obarczony okolo 5% bledem, a kolega chcial dokladnie :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Błąd jest zawsze. Opona ma to do siebie że ma trzy wymiary. Promień czy średnice mierzoną na nieobciażonym kole. Promień pod obciazeniem na postoju i podczas bardzo wolnej jazdy, zależny od obiazenia i ciśnienia w oponie. I promień dynamiczny, bo wraz ze wzrostm prędkości rośnie poślizg opony, ale to ma znaczenie przy bardzo wysokich prędkościach.5% błędu to jest norma, nawet bardzo dobre radary policyjne mają 3-4% błędu. Jedyny sposób na dokładne skalibrowanie prędkościomierza to prosty odcinek drogi o znanej długości i automatyczny stoper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PriweR Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 jaki licznik zalozyc ??moze byc cos takiego http://allegro.pl/item399191344_niemiecki_...29_funkcji.html podajcie jakies linki do aukcji z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 jaki licznik zalozyc ??moze byc cos takiego http://allegro.pl/item399191344_niemiecki_...29_funkcji.html podajcie jakies linki do aukcji z allegro ej ten jest lepszy od mojego, ja mam za kilka zloty i chodzi dobrze, oczywiscie po odpowiednim ustawieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Bardzo mało funkcji, nie ma np. średniej prędkości. Ale za to ma podświetlany wyświetlacz, a to bardzo sie przydaje. Radze nie wierzyć w to że jest "niemiecki". Edytowane 19 Lipca 2008 przez sorier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwolansk Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) jaki licznik zalozyc ??moze byc cos takiego http://allegro.pl/item399191344_niemiecki_...29_funkcji.html podajcie jakies linki do aukcji z allegrohttp://allegro.pl/item400963637_super_licz...wyprzedaz_.htmloryginalna sigma z lat 90 gdzie byly na pewno robione w niemcach, na rowerze mam taka od 8lat, a w moto od roku :biggrin:nie do zajechania i predkosci do 299km/h Edytowane 21 Lipca 2008 przez jwolansk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalim1 Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 ja ustawiałem licznik w ten sposób:zanzaczyłem na oponie kredą jakiś znaczek, przejechałem np 6 obrotów przedniego koła, zmierzyłem długość od startu i podzieliłem przez 6. W ten sposób idzie dokładnie ustawić, bo przy jednym obrocie pomiar może być nie dokładny. Potem na jakimś porostym odcinku przejechać ok 2 km, patrzeć czy słupki stawiane co 100 m sie zgadzają i ewentualnie przestawić o mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi