AdamWo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Mam pytanko o koszty 1 rej , chodzi mi ile kosztuje 1 przeglad ?? Ile wydnie dowodu i tablicy rej ?? karta pojazdu wiem ze 75 zl , i czy druk vat 25 jest obowiazkowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Przegląd coś koło stówki (chyba) :icon_mrgreen:Druk VAT-25 jest obowiązkowy, no chyba że kupiłeś od kogoś kto wystawił Ci fakturę VAT, to wtedy nie.A o kosztach rejestracji napisałem w tym wątku:http://forum.motocyklistow.pl/index.php?s=...ndpost&p=576755Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blinek Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A to ile w koncu kosztuje ubezpieczenie????? I mogłby ktos napisac jakie trzeba miec dokumenty zeby mozna bylo isc do urzędu po rejestracje??? Bo nie znalazlem tego.p.s z gory dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) A to ile w koncu kosztuje ubezpieczenie????? I mogłby ktos napisac jakie trzeba miec dokumenty zeby mozna bylo isc do urzędu po rejestracje??? Bo nie znalazlem tego.p.s z gory dzięki za pomoc! Ubezpieczenie nie wiem ile kosztuje. Co do dokumentów to musisz mieć:- dokument potwierdzający rejestrację pojazdu za granicą (zazwyczaj jest to dowód rejestracyjny, lub tak jak w przypadku pojazdów sprowadzony z Niemiec karta pojazdu wraz z wyrejestrowaniem)- umowa lub rachunek za pojazd- tłumaczenia wyżej wymienionych dokumentów (tłumacz przysięgły)- badanie techniczne pierwsze- zaświadczenie VAT-25 z urzędu skarbowegoPozdrawiam Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Dybcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majusz Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A to ile w koncu kosztuje ubezpieczenie????? ja zapłaciłem za GSa <500cm3> 105 zł w PZU na siebie.tyle ze Ojciec jest bardzo komunikatywny,pogadał z typem,a że ma na siebie zarejestrowany tam ciągnik i samochód to goscio wbiłmi zniżkę 5% z wejścia :wink: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciora Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Według obliczeń z mojego OC w PZU, to za OC na rok bez zniżek powinieneś zapłacić 100PLN bez paru groszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaDo Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Według obliczeń z mojego OC w PZU, to za OC na rok bez zniżek powinieneś zapłacić 100PLN bez paru groszy... ojjjj chyba za malo....w Allianz koszt oc na motocykl bez znizek to 205 zl...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 bo różnice między ubezpieczalniami akurat za moto są duże. cóż, prawa słabo rozwiniętego rynku BTW ten agent jest niezłym handlowcem: sprzedać standardową zniżkę 5% za jednorazową wpłatę jako zniżkę ekstra za znajomości to jest coś ;Djsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 ojjjj chyba za malo....w Allianz koszt oc na motocykl bez znizek to 205 zl...... Jeżeli myślisz że w Allianz jest najtaniej to jesteś w wielkim błędzie. Stanowczo stwierdzam, że jest w PZU najtańsze u bezpieczenie na motocykl jeżeli chodzi tylko o OC. W Warszawie stawka podstawowa wynosi 120zł i niech nikt nie piepszy że jest do tego zwyżka wiekowa gówno prawda (zwyżka wiekowa w PZU dotyczy tylko samochodów osobowych !!!) do motocykla doszła zwyżka z długość posiadania prawka jest to 10% (podobno do dwóch lat od egzaminu na daną kategorie) POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Przy okazji zapytam.Rozważam sprowadzenie motocykla (125cm3) z Niemiec.Jak ten cały proces wygląda ? 1.Załóżmy, że umówiłem się już z typkiem, wszystko gra, chce kupic :wink:2.Spisuje się normalną umowę kupna - sprzedaży jak w Polsce?3.Jakie dokumenty daje mi Niemiec?4.Musze z nim gdziekolwiek łazic?5.Jak już zapakuje motocykl, dojade do granicy to co tam muszę okazac/ jakie koszty poniesc?6.Po przyjezdzie do Polski co muszę zrobic, aby zarejestrowac motocykl? Będe meeeeeeeegaśnie wdzięczny jeśli ktos bedzie miał ochote to strescic :cool: Pozdrawiam - Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Przy okazji zapytam.Rozważam sprowadzenie motocykla (125cm3) z Niemiec.Jak ten cały proces wygląda ? 1.Załóżmy, że umówiłem się już z typkiem, wszystko gra, chce kupic :wink:2.Spisuje się normalną umowę kupna - sprzedaży jak w Polsce? Na mobile.de są umowy, albo poszukaj na necie umowy dwujęzycznej. 3.Jakie dokumenty daje mi Niemiec? To zależy. Możesz dostać Brief + wymeldowanie, możesz dostać dowód rejestracyjny (tzw. mały brief), albo równie dobrze możesz dostać nowy dowód rejestracyjny składający się z dwóch części (pierwsza to ten "mały brief" a druga część to duża kartka formatu A4). 4.Musze z nim gdziekolwiek łazic?A tego to już w ogóle nie wiem :banghead: 5.Jak już zapakuje motocykl, dojade do granicy to co tam muszę okazac/ jakie koszty poniesc?Okazać to chyba musisz dokument potwierdzające, że zostałeś nowym właścicielem tego moto. A kosztów chyba żadnych nie poniesiesz przy przekraczaniu granicy. 6.Po przyjezdzie do Polski co muszę zrobic, aby zarejestrowac motocykl?Badanie techniczne pierwsze, opłacić 150LPN w urzędzie skarbowym w celu uzyskania zaświadczenia VAT-25, przetłumaczyć wszystkie niemieckie dokumenty, i na koniec udać się do rejestracji :cool: Będe meeeeeeeegaśnie wdzięczny jeśli ktos bedzie miał ochote to strescic :crossy: Pozdrawiam - KubaProszę - o to streszczenie :banghead: Ile wiedziałem tyle powiedziałem :clap: Jakbyś miał pytania odnośnie rejestracji to się pytaj. W innych kwestiach nie za bardzo się orientuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dziękuje bardzo :wink:Mam jeszcze pytanko dot. tego zaświadczenia VAT-25... 1.Po co to jest? Płaci się VAT za sprowadzany motocykl !? 2.Pierwsze badanie techniczne gdzie się wykonuje? W stacji kontroli pojazdów? Ile takie badanie kosztuje? 3.Tłumacz musi byc przysięgły to wiem :crossy: Gdzie takiego można znaleźc? Sorry, ale jestem zielony jesli chodzi o sprowadzanie motocykla, najpierw musze zdobyc wiedze teoretyczną :cool: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Dziękuje bardzo :wink:Mam jeszcze pytanko dot. tego zaświadczenia VAT-25... 1.Po co to jest? Płaci się VAT za sprowadzany motocykl !? Nie, VATu się nie płaci ale płaci się za zaświadczenie potwierdzające fakt braku obowiązku uiszczenia VATu. Rozumiesz? Bo ja ledwo ledwo - takie nasze przepisy. Tutaj masz więcej na ten temat:http://www.gazetapodatkowa.pl/deklaracje/52362.html 2.Pierwsze badanie techniczne gdzie się wykonuje? W stacji kontroli pojazdów? Ile takie badanie kosztuje? Badanie robisz tam gdzie napisałeś a koszt to 116PLN. 3.Tłumacz musi byc przysięgły to wiem :banghead: Gdzie takiego można znaleźc? Podobno w sądzie można dostać wykaz wszystkich tłumaczy przysięgłych w danym regionie - ale nie jestem tego na 100% pewny bo sam tego osobiście nie sprawdzałem. Sorry, ale jestem zielony jesli chodzi o sprowadzanie motocykla, najpierw musze zdobyc wiedze teoretyczną :crossy: Pozdrawiam Wiem o co lotto :clap: :cool:Pozdrawiam Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Dybcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Nie mam więcej pytań, teraz tylko znalezc dobrą oferte, namowic tate i jechane :wink: Dzięki wielkie Dybcio :cool:Pomogłes mi :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaDo Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Jeżeli myślisz że w Allianz jest najtaniej to jesteś w wielkim błędzie. Stanowczo stwierdzam, że jest w PZU najtańsze u bezpieczenie na motocykl jeżeli chodzi tylko o OC. W Warszawie stawka podstawowa wynosi 120zł i niech nikt nie piepszy że jest do tego zwyżka wiekowa gówno prawda (zwyżka wiekowa w PZU dotyczy tylko samochodów osobowych !!!) do motocykla doszła zwyżka z długość posiadania prawka jest to 10% (podobno do dwóch lat od egzaminu na daną kategorie) POZDRO zgadza sie- dzwonilem do PZU i na rok bez znizek wyszlo 108 zlotych! do tego konsultantka na infolini powiedziala, ze znizki z samochodu rowniez przechodza na moto...ale nie napisalem nigdzie, ze uwazam, ze Allianz jest najtansze :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi