IsKra66 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Nie uwazam aby moja wiedza w tym temacie byla nikla . Wszystko zalezy od tego jaka byla suma ubezpieczenia i jak oceni lekarz uszczerbek na zdrowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Nie uwazam aby moja wiedza w tym temacie byla nikla . Wszystko zalezy od tego jaka byla suma ubezpieczenia i jak oceni lekarz uszczerbek na zdrowiuMasz rację, Twoja wiedza jest zerowa.Przeczytaj raz jeszcze tytuł tematu i powiedz jaka jest suma ubezpieczenia :lalag: Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Masz rację, Twoja wiedza jest zerowa.Przeczytaj raz jeszcze tytuł tematu i powiedz jaka jest suma ubezpieczenia :icon_eek: Browarny, ja to się g... znam, ale... czy to nie aby standardowe 1 500 000 EUR w ramach szkód na osobie i 300 000 EUR na mieniu? :bigrazz: pozdrLYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 LYsY, dobrze się znasz :PPytanie było w kontekście wypowiedzi Iskry która pomyliła OC ze zwykłym NW gdzie liczy się procent od sumy ubezpieczenia. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seboka Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Nie wiem czy dobrze mówię, ale z tego co się dowiedziałem mogę wołać od sprawcy osobną kwotę do 10 tyś nie licząc odszkodowania z OC sprawcy, ponoć to rodzaj kary niż zadośćuczynienia. Cytuj [html]<p><b><a href="http://www.seboka.republika.pl/" style="text-decoration: none"> <font color="#008000">Moja strona </font></a></b> <font color="#008000"> <b><a href="http://www.szczotkitechniczne.eu" style="text-decoration: none"> <font color="#008000">Moja praca </font></a></b></font></p>[/html] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalosh Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Z tego co wiem to można oprócz odszkodowania wołać kasiorę od sprawcy z jego prywatnej kieszeni, więc to co piszesz Seboka jest prawdą:notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyklotron Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Nie wiem czy dobrze mówię, ale z tego co się dowiedziałem mogę wołać od sprawcy osobną kwotę do 10 tyś nie licząc odszkodowania z OC sprawcy, ponoć to rodzaj kary niż zadośćuczynienia. Ubezpieczenie OC ma zdefinicji zaspokoić wszelkie roszczenia ( po to właśnie jest ) i odpowiedzialność cywilną. A jeśli mówisz o karze to raczej nie na Twoje konto tylko na jekieś cele społeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seboka Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 To co piszesz to wiesz, czy tylko Ci się tak wydaje ??? Potrzebuje sprawdzone informacje, bo ja się tego dowiedziałem od kolesi którzy specjalizują się w ściąganiu roszczeń po wypadkowych. Cytuj [html]<p><b><a href="http://www.seboka.republika.pl/" style="text-decoration: none"> <font color="#008000">Moja strona </font></a></b> <font color="#008000"> <b><a href="http://www.szczotkitechniczne.eu" style="text-decoration: none"> <font color="#008000">Moja praca </font></a></b></font></p>[/html] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 To co piszesz to wiesz, czy tylko Ci się tak wydaje ??? Potrzebuje sprawdzone informacje, bo ja się tego dowiedziałem od kolesi którzy specjalizują się w ściąganiu roszczeń po wypadkowych.Można skarżyć sprawcę cywilnie o kwotę która jest różnicą między tym, co według Ciebie jest Twoim należnym odszkodowaniem, a tym, co przyznał zakład ubezpieczeń sprawcy, ale to raczej teoria. Nawet jeśli sprawę byś wygrał, to zanim to nastąpi, sprawca może pozbyć się całego majątku (przepisać wszystko na bliskich) i należność będzie nieściągalna.Kolesie specjalizujący się w temacie wiedzą w tej kwestii sporo - w końcu z tego żyją (prowizja), ale zwykle nie idą na sprawę cywilną tylko ograniczają się do OC sprawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Seboka, rzecz w tym że zakład ubezpieczeń zmniejszy wypłacane Ci zadośćuczynienie o kwotę zasądzoną dla Ciebie od sprawcy, i to niezależnie od tego czy sprawca płaci czy nie. Dużo zależy od tego jak sąd zakwalifikuje tą kwotę: czy jako nawiązkę czy jako formę kary. To są niuanse które prawnik-cywilista wyłoży Ci lepiej (tylko nie pytaj w firmach wyciągających odszkodowania bo oni nie mają pojęcia o prawie i generalnie nigdy nie idą do sądu) , ja to znam z praktyki i wiem że kwoty te są potrącane z odszkodowań a poszkodowany musi dochodzić ich (najczęściej) przez komornika bezpośrednio od sprawcy. Nie można rozróżniac kwoty wywalczonej cywilnie od sprawcy od tej którą płaci zakład ubezpieczeń. To jest jedno roszczenie. Zakład ubezpieczeń reprezentuje sprawcę i odpowiada za niego ale nie jest zobowiązany do pokrywania tego co na sprawcę nałożył sąd. I dlatego jest to potrącane z odszkodowań. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi