Skocz do zawartości

honda hd06 78ccm porady dla chcącego rozpołowić

michoa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

1.dużo choinek jest w środku ?? jak ściągne karter to nie wystrzeli mi nic w kosmos ?? który karter lepiej ściągać lewy czy prawy ??czy to jak w komarku nie ma znaczenia ??

2.uszczelki..........między karterami jest uszczelka ?? uszczelka cylinder kartery czy karter -miejsce gdzie jest olejsą zwykłe papierowe ??

3.uszczelka pod głowicą jest?? to jest jakiś specjalny materiał czy jak w komarkach kawałek blaszki alu ??

4.na co zwracać uwage rozkręcając ?? jakieś newralgiczne punkty uwagi ??

5.konstrukcja sprzęgła ?? z grubsza jak komarek tarcze w koszu sprzęgłowym spręzyny na zapadki etc ??

6.więcej grzechów nie pamiętam za wszystkie serdecznie żałuje i obiecuje poprawe...

chyba wszystko.......może ktoś już złożył i rozłożył ten silnik i w razie czego sdłuży radą ??

i ostatnia sprawa jak tam prawidłowo jest zamocowana zębatka od łańcucha na tym wałku z silnika ?? bo u mnie czegoś brakuje bo jest to powiązane na druty i nie spełnia swej roli...

i naprawde ostatnia.......można gdzieś kupić NOWE częsci do tego silnika typu trybik wałek do skrzyni etc.........da się w ogóle ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Mam serwisówkę do tych silników jak chcesz.

Uszczelka jest pomiedzy karterami, pod cylindrem jak i pod głowicą. Uszczelka pod głowice ma specjalne wcięcia w których przepływa płyn ukł. chłodzenia.

Może ci wyskoczyć sprężyna kick startera, ale pogłówkujesz i złożysz, męczyłem się z tym 30 minut (to wypadła podkładka, to źle ustawiłem naciąg sprężyny itd.), w każdym bądź razie jest troche roboty.

Sprzęgło jak sprzęgło. Nie ma co się stresować, tym bardziej, że będziesz miał serwisówkę.

Podaj mi swojego maila, to wyślę ci ją.

[email protected] flaszke wyśle pocztą

Uszczelka pod głowice ma specjalne wcięcia w których przepływa płyn ukł. chłodzenia.

ja mam powietrzaka więc nie dotyczy......

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

witam. rozpołowiłem ostatnio silnik od ns1 a mbx to można powiedzieć że to samo . więc tak: jeśli chcesz rozpołowić sinik żeby się nic nie rozleciało to lepiej sprzęgła nie rozkręcaj , zostaw całe , ale pokrywę od tej strony musisz zdjąć żeby odkręcić nakrętkę od wału co go trzyma i to tyle roboty od strony sprzęgła . ale z 2 już wszystko musisz wyjąc i napewno tą zębatkę przednią . silnik kładziesz w góre tą stroną gdzie jest była właśnie ta zębatka przednia i cewki.... i lekko pukniesz i silnik zacznie się rozpoławiać .pzdr

ok dzięki chłopaki w szczególności wicek15 kiedyś sie stykniemy wszyscy wypijemy 1.2 .10 blabla :icon_mrgreen:

jeszcze jedno pytanie.....jest w tej skrzyni teoretyczna możliwość że wywale trybik od 6 biegu i będzie działać ??bo ja niemam 6 biegu :icon_mrgreen: tylko nie wiem dlaczego nie rozkładałem narazie..........czy bardziej obstawiacuie uszkodzenie jakiegoś wodzika lub zmieniacza jak ja ??

mtx 80 hd06 chłodzone powietrzem miały 6 biegów na 100% .......wiesz po czym można to poznać ?? pisze nawet na pokrywie :Dszkoda tylko że dowiedziałem sie o tym po kupnie :icon_twisted: ......... jest 1 N 2 3 4 5 6 ..... to nie dt 50 które miały 5 biegów chłodzone powietrzem.

po pierwsze pisze na pokrywie po drugie zrobiłem ankiete po polskiej jeździ wypytałem chyba 12 osób mających mtx 80c z roxcznika 81-84 i wszyscy mają 6 biegowe

pokrywa lewa (ta plastikowa nad prądnicą i łańcuchem) ma inny kształt osłony łańcuycha w chłodzonej cieczą i powietrzem więc pokrywe mam na 100% orginalną

po któreś tam czuć brak 6 bo na 5 przy 7tys/obr jest koło 50km/h a te motongi uzyskują po 70-80km/h przelotowej więc chyba nie powicie mi że prędkośc przelotową mamy przy 10 czy 11tys obr/min :banghead: ??taką prędkośc mamy przy 6-8tys na 6 biegu..........a przełożenie mam takie średnie (kiedyś liczyłem wyszło mi że ani na maxa na moc ani na maxa na prędkośc )