Skocz do zawartości

Statystyki wypadkow drogowych

Earl77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż ciekawa lektura ...

Główne przyczyny wypadków spowodowanych przez motocyklistów - 58 % niedostosowanie prędkości ....

Najwięcej zabitych - czerwiec (wtedy jest chyba największy wysyp świeżych motocyklistów) ...

Zadziwia mnie natomiast ilość wypadków w Niemczech ?? Może jakoś inaczej prowadzą statystyki ??

Edytowane przez hubert_afri

zwrocil ktos uwage, ze liczba motocykli od 1997 do 2007 spadla? I to o 7%? 78% wypadkow spowodowanych jest przez mezczyzn... (nie dotyczy tylko 2oo)

Dokładnie, też jestem zdziwiony. Gdzie Ci ludzie je trzymali- w garażach? To by wyjaśniało skąd na rynku tyle motocykli z małym przebiegiem :crossy:

Zaciekawiło mnie też to:

"Najmniej liczną grupą sprawców wypadków są pasażerowie. W 2007 roku spowodowali

oni 113 wypadków, w których 5 osób zginęło, a 120 zostało rannych"

Ciekawe ile z tych pasażerów było płci pięknej :cool:

Pozdro

Dokładnie, też jestem zdziwiony. Gdzie Ci ludzie je trzymali- w garażach? To by wyjaśniało skąd na rynku tyle motocykli z małym przebiegiem ;)

Zaciekawiło mnie też to:

"Najmniej liczną grupą sprawców wypadków są pasażerowie. W 2007 roku spowodowali

oni 113 wypadków, w których 5 osób zginęło, a 120 zostało rannych"

Ciekawe ile z tych pasażerów było płci pięknej :icon_mrgreen:

Pozdro

dane dotycza oficjalnie zarejestrowanych 2oo, moze jest tak, ze w cholere 2oo jezdzi bez rejestarcji?

zwrocil ktos uwage, ze liczba motocykli od 1997 do 2007 spadla? I to o 7%? 78% wypadkow spowodowanych jest przez mezczyzn... (nie dotyczy tylko 2oo)

Może to wynika ze zmiany jakiś przepisów ? Kiedy weszły w życie przepisy, które zmuszają do płacenia OC nawet gdy pojazd nie jest używany ? Może w wyniku takiej zmiany cała masa stodołowych wuesek itp została wyrejestrowana ?

Tez mi z tym spadkiem na poczatku zdawalo sie to troche dziwne ale w sumie ma sens. W mniejszych miejscowosciach wczesniej ludzie dojezdzali do roboty motocyklami-raczej z musu-bo byl to jedyny srodek transportu. Sporo bylo wtedy MZek, Jaw, czy Cezetek (choc raczej byl to poczatek lat 90-pamietam z dziecinstwa :smile: ). Teraz motocykl kupuje sie raczej z pasji a nie z braku innych mozliwosci.

Zwróćcie uwagę na liczbę zabitych do ilości wypadków w 2007:

- woj. mazowieckie zabitych 587 / wypadków - 4720

- woj. śląskie zabitych 475 / wypadków - 6320

Wychodzi na to, że w mazowieckim mimo że jest dużo mniej wypadków to jak już to w co 8 wypadku ktoś ginie - w śląskim jest lepiej i zabici są w co 13 wypadku (statystycznie).

Odnośnie ilości motocykli, to ciekawe będą dane za 2008 bo ja wszędzie obserwuję wysyp jednośladów :D

Odnośnie ilości motocykli, to ciekawe będą dane za 2008 bo ja wszędzie obserwuję wysyp jednośladów :P

No wlasnie. Jakos sie obawiam ze wysyp nie idzie w parze z jakoscia. Po prostu stalo sie modne miec moto i najlepiej od razu "cos mocnego" co by sie mozna bylo przed kolegami popisac...

No co ty? Chyba że masz na myśli rowery.

nie, nie mam na mysli rowerow, ale gdzie nie slyszysz, to 2oo jest coraz wiecej, tylko dane tego nie potwierdzaja. No to co jest? Rzeczywiscie bylo az tyle jaw, wsk, mz, ze nagle masowo ludzie zaczeli je wyrejestrowywac? Nie wydaje mi sie

Rzeczywiście zastanawiające są te wyniki. Dałbym rękę uciąć że jest nas coraz więcej i to da się zauważyć gołym okiem. Dziwny jest ten nagły skok o prawie 8% na przełomie lat 2001 - 2002, gdzie z roku na rok przybyło nieco ponad 66 tyś motocykli, a na przełomie lat 2004 -2005 ubyło ponad 82 tyś maszyn :icon_biggrin:

Generalnie ciekawy raporcik, ale nie ma co tego porównywać to raportu MAIDS :buttrock: (KLIK!), z którego można wyciągnąć naprawdę bardzo wiele ciekawych i przydatnych konkluzji.

Pzdr