Skocz do zawartości

Przerywacz kierunkowskazów.

WLD_Wlodi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie działały mi kierunki w DT, okazało się że przerywacz jest padnięty(11.6v wejście do przerywacza, 0,6 v wyjście. ). Po złączeniu drucikami kierunki świecą.

Znalazłem taką aukcje:

http://allegro.pl/item365076193_suzuki_dr_...przerywacz.html

Na zdjęciu widać napięcie przerywacza oraz 10W(dopuszczalna moc?)

Mój przerywacz miał 21W. Czy wszystko bedzie działać na tym, co na zdjęciu?

to jest przerywacz do obciążenia 25,4W czyli żarówki w kierunkach po 10W

jeśli tak miałeś to ok jeśli miałeś żarówki 21W to po podłączeniu ich do tego przerywacza będą mrugać wolniej niż założył projektant

Ten przerywacz z aukcji ma napisane 10W+2+ 3,4 lub 34W. Ciężko wyczuć, słabej jakości zdjęcie. Niemniej jednak nie miałeś chyba przerywacza w DT 21W bo 21W to ma pojedyncza żarówka. Jeżeli już to 2x21W.

Jeżeli założysz tam przerywacz taki jak na aukcji to mogą ci za wolno migać kierunkowskazy lub styki przekaźnika się przegrzeją jeżeli z przodu i z tyłu masz żarówki 21W.

Nie musisz kupować jakiegoś specjalnego przerywacza. Tam z tego co się orientuje to jest zwykły przerywacz z 3 wejściami, przynajmniej kolega tak miał w DT. Wtedy możesz założyć jakiś zwykły elektroniczny. Ja mam w simsonie właśnie od starego passata ze szrotu i działa elegancko

tam podpasuje każdy przerywacz z auta z instalacją 12v od malucha poloneza etc....od hondy MTX też podpasuje........takie od auta kosztują grosze chyba 6 zł nowy

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Ale za takie pieniądze to kupi bimetaliczny. Takie przerywacze po jakimś czasie po prostu padają przez zmianę właściwości blaszki bimetalicznej i albo za szybko migają albo tylko jakby "jarzą się " kierunkowskazy. Poza tym w przerywaczu bimetalicznym wystepuje pewnien spadek napięcia (ten przerywacz za darmo nie pracuje). W przerywaczu elektronicznym z kolei jedyny spadek napięcia w obwodzie wystepuje na stykach przekaźnika i jest on bardzo mały bo rezystancja styków jest znikoma. Poza tym przerywacz taki ma też przewód masowy służący do zasilania generatora sterującego cewką przekaźnika i praktycznie nie zabiera energii z obwodu prądowego kieunkowskazów.