mador11 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Witam ponownie...Trochę szperałem po necie....czytałem opisy i dane obydwóch wspomnianych modeli i .... kicha!!!Mam Madzię VF500 z 1988r (Vf30 wersja zaoceaniczna) i znajduję oferty na hondę schadow z tamtych lat i zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy tymi modelami?Ja oprócz niewielkich różnic głównie wizualnych nie widzę...może szkopół tkwi w silniku?Z tego co znalazłem na necie to ponoć w Magnę wpychano silnik taki sam jak do ścigaczy.....natomiast schadow-ka miała typową czoperówkę (osiągi).....oto linki do fotek obydwóch modeli....pierwszy to moja Madzia....następny to schadow-kahttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/adb6c77bf4358b09.html http://moto.allegro.pl/item365255254_honda...0_c_piekna.html wiem wiem tu kardan a tu łańcuch.....ale Magny też były i z kardanem i z łańcuchem....pomijam oczywiście drobne zmiany wizualizacyjne typu siedzenie,kształt luster czy kapecke różniące się tłumiki.Ja wiem że chadow z biegiem lat urosła......ale mnie konkretnie chodzi o hulajnogi z lat 85-89.Poza tym chciałbym jeśli ktoś ma o szczegółowe dane techniczne po polsku Hondy Magna V30 (VF 500)A o te dane pytam bo coś innego wyszperałem na necie a co innego mi w przeglądzie dali....(przegląd zerowy wraz z danymi technicznymi).... Edytowane 21 Maja 2008 przez mador11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rof Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 w shadow 500 masz silnik z modelu VT500, który był protoplastą silników używanych po dziś dzień w motocyklach takich jak honda NTV revere, deauville, transalp, africa twin (rozwiercony) i shadow 650. No a w VF 500 masz silnik V4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mador11 Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Więc tak mówiłem....różnica jest tylko w rodzaju silnika....tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heffi Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 tylko??? - sa to dwie zupełnie inne jednostki - w shadowce masz 2 cylindry w układzie V w magnie masz 4 cylindry w układzie V - co za tym idzie inna skrzynia inny układ rozrzadu inny układ zasilania - INNE HARAKTERYSTYKI PRACY - to tak jakbyś powiedział zeintruder różni się tylko silnikiem od warriora - inaczej - tak jak 126p różni się tylo silnikiem od garbusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boa Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Podejrzewam, że jeśli byś się przesiadł z Madzi na Cienia, to szybko by Ci się znudził... słabsze osiągi chyba szybko by się dały we znaki... Jednak jeśli nie zależy Ci na wyższym v-max i lepszym przyspieszeniu, to myślę, że V2 da lepszy dźwięk niż V4. Cytuj Fotografia ślubna, dziecięca, portretowa, akty, etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mador11 Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Wiem że silniki i cały ich osprzęt są inne.Chodziło mi ogólny wygląd całego motocykla.Bak,światła,kierownica,konsola,siedzenia,koła.Z tego wnioskuję że pod względem wizualnym jest to samo.....Hmm prościej chyba jednak będzie stwierdzić że Magna to Shadow z silnikiem ścigacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boa Opublikowano 22 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Hmmm... a ja myślałem, że najprościej skorzystać z google i opcja grafika... albo po prostu popatrzeć na sztrucle na allegro czy otomoto... :icon_exclaim: Cytuj Fotografia ślubna, dziecięca, portretowa, akty, etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hendar1 Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Posiadam Madzie `85 też 500 ale niestety udało mi się przekonać , że jest ona bardziej awaryjna od shadowa, panewki mi się wysypały i spotakłem sie dopiero wtedy z wieloma opiniami ,że Madzie nie dochodzą do takich przebiegów jak shadowy... Silnik Madzi jest wysoko obrotowy i dlatego mniej pożyje ale ma lepsze osiągi , motorek jest piękny taki chopperowy a jednak nie dokońca , jest oryginalny a shadow to jednak klasyczny chopper (przynajmniej tak stylizowany) . Zaleta w Magnie to fakt ,że widlak nie daje kompletnie żadnych dragń! Pozatym masz to szczęście, że masz `88bo jest to już poprawiona wersja konstrukcyjnie , do 85 był robiony typ 1. Jeśli chodzi o kardana to 500 nigdy go nie miały, dopiero 700/750 i 1100. Shadow natomiast w zestawiniu z magną można powiedzieć jest wolnoobrotowy z przymknięciem oka , dlatego bardziej chopperkowy dzwięk wydaje , i w ogóle silniczek jest praktycznie bez wad i bezobsługowy jeśli chodzi o zawory, pozatym ma 2 gaźniki a nie 4 więc synchro też łatwiej zrobić. Pozatym dostać się do silnika magny jest przesrane!!! Ja bym kazał temu kitajcowi co zaprojektował przez cały dzień wkręcać i wykręcać świece (Kto miał vf 500 ten wie o czym gadam) Serdecznie pozdrawiam w zmaganiu się z maszynami o rocznikach 1976/89 , Ja też uważam , że one mają w sobie to coś. Postaram sie podesłać linka z serwisówką do Madzi 500 jak tylko go odnajde, napewno sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mador11 Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 hendar1 dzięki za naprawdę sensowną odpowiedź....A na serwisówką czekam z niecierpliwością....Z góry za nią dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi