Maciej88xd Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Witam wszytskich! Mam problem z Aprilia mianowicie motocykl ciężko pali a mozna powiedziec ze prawie w ogóle tego nie robi. Aprilke mozna zapalic pchając ja kilkanascie metrów i co zauwazylem jesli wkreci sie ona na pewne obroty. Czy zimna czy ciepła jesli spadnie ponizej 4-3 tys obrotów momentalnie gaśnie. Odczulem tez spadek mocy w czasie jazdy. nie ma takiego kopa jak wczesniej. Wyczyścilem juz gaźnik oraz filtr powietrza, zmieniłem świece (na oryginal NGK) jest troszke lepiej w czasie jazdy ale jesli chodzi o rozruch i niskie obroty to dalej nic sie nie zmienilo.. Natomiast zauważylem wyciek koło miejsca złączenia dyfuzora z cylindrem (bądź jest to wyciek z obudowy zaworu wydechowego) jeszcze kilka dni temu wszystko bylo ok motor mial wolne obroty palil od razy i wogole bylo bez zastrzezen czy to moze byc wina tego wycieku/nieszczelności?? jesli jestescie mi wstanie jakos podpowiedziec co jest nie tak prosze o pomoc (p.s jak kręce rozrusznikiem świeca ma iskre ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowytzrdt Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Wydaje mi się że poszedł tłok albo zawór sie gdzieś przyblokował i stąd ten wyciek i brak mocy.Ściągnij zawór i zobacz przy okazji będzie widac tłok czy nic znim sie nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej88xd Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 zdjąłem cylinder okazało sie że tłok jest na wykończeniu (a zawór wydechowy tez byl zawieszony). tylko zastanawia mnie teraz jedno skad na denku tłoka pojawiły sie wrzery rozmieszczone wokół zewnetrznej powierzchni tłoka to samo stało sie z głowicą. co moze byc tego przyczyną?? czeka mnie teraz remont generalny wiem ze najlepsze tłoki to vertex i wossner ale nie wiem jakie kupic łożyska główne na wał możecie mi cos doradzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 wżery na tłoku i nietrzymanie niskich obrotów kojarzą mi się z jednym - zatarciem. Możliwe że miałeś źle ustawiony skład mieszanki lub (tak jak mi przed zimą) padł ci dozownik oleju. Jeśli cylinder ma rysy musisz go dać do tulejowania albo poszukać zakładu który kładzie nicasil. Ja wybrałem tuleje - koszt niewiele ponad 600zł razem z tłokiem wossnera Z otworu zaworu wydechowego zawsze lekko cieknie czarny olej. Zawieszenie się zaworu może dać ogromny spadek mocy na niskich obrotach ale nie utrudnia odpalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej88xd Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 a może mi ktoś powiedzieć jakie są najlepsze łożyska na wał do rotaxa 123? dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon_R6 Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 zadzwon do Motoromy, to powinni Ci oryginalne zaltawic, ale szczerze to nie polecam ich bo strasznie robia łaske, no ale nie znam innego servisu aprili;p/pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_dh Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Wez normalne wysokoobrotowe tyle ze takie dorozsze ze sklepu z lozyskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 najpierw może dojdź czemu sie zatarło ?? bo to wygląda tak jakbyś odbudowywał dom po pożarze kiedy jeszcze sie pali..... dojdź czy to efekt wady tłoka czy dozownik siadł jaka świeca etc.......wymienisz tłok i zamiast dotrzeć zatrzesz..zobacz czy dozownik podaje olej jaki kolor ma świeca ??chłodzenie ok ?? Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafi Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Witam mam pytanie gdzie kupię linke do zaworu wydechowego Aprilli rs ?? wjakimś sklepie z częściami do motocylki czy musze jechać do jakiegoś sklepu Aprilia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej88xd Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Nie ma do czego dochodzic tam wszystko jest roz***ane motor sie poprostu zużył chłodzenie ok a z dozownika rezygnuje swieca miala prawidlowy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benzyniarz Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Siema wszystkim. Poskładalem silnik z mojego pegaso (rotax 123) i mam problem bo motor cieżko odpala, nawet jak jest cieply. Czyścilem juz gaznik ale niewiele to pomoglo. Po uruchmieniu wszystko normalnie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zacząłbym od wymiany świecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi