P107R Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 WitamOstatnio zawiozłem kilka elementów od mojego moto do chromu, ale na miejscu okazało się że nie mogą tam przyjąć moich tłumików, ponieważ w środku jest sporo sadzy która zanieczyszcza kąpiel galwaniczną, a oni nie są w stanie tego wyczyścić. Facet powiedział żebym to spróbował wymyć ropą albo benzyną i że może to poskutkować ale nie musi. Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób na wyczyszczenie tej nieszczęsnej sadzy, tłumiki są starej konstrukcji, mają kształt trąbki i są nierozbieralne, i dlatego jedynym sposobem na ich wyczyszczenie pozostaje wymycie ich jakimś płynem. Może spróbować naftą, albo jakimś kwasem? albo do płynu może dodać jeszcze jakieś kamyczki albo piasek i trzepać tym we wszystkie strony?? Bardzo proszę o pomoc bo nowe tłumiki to nie jest najtańsze rozwiązanie.Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 Może pomoże roztwór sody kaustycznej. Kiedyś kombinowałem z kretem i też coś tam dawał ale na rewelacje nie licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7FIODOR Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 roztwór sody kaustycznej powinien twój problem załatwić a i zalecam srodki ostrożności przy sodzie kaustycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sewa Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) ja w czyściłem klientowi wyciorem coś na wzór tego czym myjesz wąskie głębokie szklanki itd. skręciłem po 4 pręty obok: =>> : : w nie powplatałem na zmianę włosy stalowe i ryżowe (od szczotki budowlanej). Na początku moczyłem w skrzacie (pomaga na wszystko :icon_rolleyes: ) a potem benzyną ekstrakcyjną i napewno było lepiej jak poprzednio a że u gościa był przelotowy tłumik z wypełnieniem stalowym a nie z jakiejś tam maty to miałem przez to ułatwioną robote Edytowane 15 Maja 2008 przez sewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truemaker Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 a moze myjka ultradzwiekowa czy jakos tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P107R Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 no popróbuję z tą sodą jak ją dostanę, a co do tej myjki ultradźwiękowej to raczej nie mam dostępu do takiego sprzętu i nie wiem kto takie coś moze mieć :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlos Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 A więc moja propozycja jest inna - środek do czyszczenia grilla. Ja swojego czasu kupiłem taką dużą butlę ze spryskiwaczem. Środek nazywał się "Grilex".Tłumiki i kolektory od Drag Stara były po tym czyściuteńkie. Cała sadza się pięknie złuszczyła i wystarczyło wypłukać wodą i cała wypłynęła jako takie czarne płatki. Ja bym tam z żadnymi gwoździami, kamieniami i innymi rzeczami naruszającymi powierzchnię nie eksperymentował... Tych środków do czyszczenia grilli jest trochę, więc można coś znaleźć. Niektóre z nich wchodzą w reakcję z aluminium, więc np. nie nadają się do usuwania nagaru z głowicy czy tłoków. Z drugiej strony jest trochę preparatów specjalistycznych. Tu masz pierwszy lepszy:http://www.logismarket.pl/gt85-polska-sp-z...78842112-p.html Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P107R Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 No może specjalistyczny preparat bedzie lepszy, z tego co wiem to soda kaustyczna najlepiej radzi sobie z olejami i smarami, zobaczymy co poradzi ten preparat od nagarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi