P107R Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Witam.Mój crossik cierpi na niedostatek mocy i chciałbym mu wszczepić jakiś inny silnik, myślę nad silnikiem od cezetki 175 albo od etz 150. nie wiem który byłby lepszy, cezetka jest chyba silniejsza ale miałem etztkę 150 i jej moc mi w zupełności wystarczała, dla mnie główną kwestią jest głównie wytrzymałość tych silników, który z nich więcej zniesie i którego silniczka eksploatacja jest tańsza. Sprzęt nie bedzie mi służył do jazdy torowej tylko do typowo rekreacyjnej jazdy po lesie, czyli katowany zbytnio nie będzie, jednak zależy mi na tym żeby był jak najbardziej niezawodny.Najbardziej prosiłbym o wypowiedzenie się osoby które miały bądź mają styczność z oboma motocyklami, gdyż oni mogą najwięcej w takiej porównawczej kwestii powiedzieć, ale zachęcam również tych którzy maja chociaż którykolwiek z tych sprzętów do wypowiadania sie na ich temat.Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaq_ Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Moim zdaniem lepszy (i trwalszy) będzie silnik od ETZ.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Polecał bym 10KM siulnik MZ ts 150, jedynym mankamentem jest prądnica. Zreszta to samo co w przypadku CZ 175. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P107R Opublikowano 13 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 silnik ts-ki jest wytrzymalszy niż silnik etz-tki? to trochę starsza konstrukcja, i w ogóle to już rzadko spotykany motor i zdobyś taki slinik to może nie być łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 TS 150 sprzedawano dosc długo i silników jest w cholere ! tak ETZ ma problemy z sowim nieszczęsliwym sprzegłem(sprezyna talerzowa to zemsta niemców na polakach za 2 wojne światową), pozatym silnik TS jest sporo elastyczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P107R Opublikowano 15 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 No dobrze załóżmy że zdecydowałbym się na ten silnik od TS-ki, sam silnik chyba mi nie wystarczy, potrzebuję jeszcze chyba jakiś fragment instalacji elektrycznej żeby to wszystko chodziło, czy poza cewką zapłonową potrzeba coś jeszcze? pytam bo nie znam się kompletnie na elektryce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 regulator napiecia i akumulator... Chyba ze jesteś ambitna bestja kopujesz elektrownie od jkakiegos skuterka i masz zapłon bez aku;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Jakis czas temu mialem TS 150 no i jedynie slabo wydajna pradnica byla minusem tego sprzetu (jazda po miescie ze swiatlami - koszmar, a wlaczyc do tego kierunkowskaz ;) )No ale jak kolega chce zrobic z tego lesne enduro to chyba swiatel nie bedzie uzywal. Druga sprawa przy kupnie uzywanego silnika to naped pierwotny - wal - sprzeglo. Tam na czopie walu jest stozek na ktorym siedzi zebatka - jezeli ktos tego nie zniszczyl to bedzie OK. No i po trzecie jakbys kiedys sprzeglo rozbieral to trzeba je odpowiednio zlozyc - sa tam znaki. Ja kiedys tego nie wiedzialem i kosz (tam gdzie siedzi na walku) popekal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Napewno ten silnik wiecej wytrzyma niz ETZ 150 tam jest to wszystko strasznie delikatne, sprzegło w TS 150 jest geniuszem konstrukcji w poruwaniu z pier.. spreżyna tależowa w ETZ(potrafi to sie rozlecieć). Do tego silnik w TS przystępnie mocuje sie do ramy z przodu i z tyłu a ETZ trzeba kombinować z poduszką. Generalnie www.mz-klub.pl na forum jest gość bully który ma fajne krosidło zrobione na bazie MZ tyle ze 250;) cały czas jest aktywnym uczestnikiem forum i zna sie na rzeczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P107R Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Zapłon bez aku - brzmi to klawo :bigrazz:, ale trochę skomplikowane było by dla mnie takie założenie elektryki od skutera (nie żebym nie był ambitny :) ale elektryka to dla mnie trochę czarna magia), ale to już chyba temat na innego posta :bigrazz:Więc może teraz powiecie mi na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie silnika od TS-ki (oprócz tego czopu o którym wspomniał Ural_zgora), czy są tam oprócz tej pradnicy jeszcze jakieś newralagiczne punkty tego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 elektryka z skutera bedzie prostsza niz zrobienie poprawnie pradnicy tego silnika;) Sa ale trzeba by rozebrac silnik;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P107R Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Ok, już mniej więcej wiem co jest pięć jeśli chodzi o te sprzęty, jak teraz będę miał jakiś wolny czas (mam maturę i remont innego moto) to poszukam jakiegoś silnika i spróbuję zrobić przeszczep, zobaczymy co z tego wyjdzie :) Dzięki wszystkim którzy się udzielili i pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 etz 150 jest wytrzymalsza napewno sprzegło duże gorsze niz u 250 ale i tak niezle... a co do CZ to jakoś wole nie komentować :biggrin: a elektryka to pikuś jest tylko chwile po siedzieć z miernikiem a schematow pelno jest na www Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 ale my nie piszemy o ETZ 150 bo ona wytrzymałoscia nie grzeszy;] Tylko o TS 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi