Skocz do zawartości

Wakacje w Bułgarii i Grecji po 10.07.08r

pierwoszow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się z Hamirem 56 po 10.07.08 na wakacje do Bułgarii i Grecji.Chcemy trochę pojeżdzić po górach,opić się bułgarskiego wina i zajrzeć do Grecji.Przewidujemy ok 3 tygodniowy wypoczynek.Może ma ktoś wiedzę w tym temecie z którą chce się podzielić.

Co do Bułgarii to polecam jak najbardziej całe wybrzeże: Balcik, Sozopol, Burgas, Nesebar- stare miasto, objazd wybrzeża nie powinien Wam zabrac duzo czasu a i drogi tam sa znacznie lepsze niz w centralnej cześci (byłem 3 lata temu i nie przypuszczam aby sie coś bardzo zmieniło), jak ktoś lubi zwiedzać to ponadto zamek z XIV wieku w Veliko Tarnowo, Varne a w nim delfinarium lub jak ktos lubi wrażenia to skok na bunjii z mostu.

Poza tym jest tam sporo kurortów wiec da sie tanio i dobrze zjeść i :icon_question: - kwatery prywatne tanie- Polaków lubią, kempingi raczej omijac...bo standard poza standardem;-(

Grecja jesli już to raczej południe, bo podobno im dalej tym ładniej- nie wiem nie byłem tam za to zwiedziłem całą połnoc: Halkidiki- przereklamowane, kamieniste zbocza gdzie nie ma nawet kawałka plaży tylko jakieś kamienie a turystów tyle, że i tak nie ma sie gdzie rozlożyć, drogi w miare dobre+super autostrady przez góry, że tunele maja po kilkaset metrów co chwila niestety płatne :banghead:

Na północy obowiązkowo trzeba zobaczyć METEORY-klasztory na zaje...cie wysokich skałach- cudo wpisane na liste swiatowego dziedzictwa kulturowego poza tym na pewno po drodze znajdziecie jakieś ruiny ale to jak kto lubi, bo najczęściej sa to tylko zwały kamieni...Można wejść na OLIMP ale to wyprawa na cały dzień- mniej wiecej do połowy góry można dojechać- potem na glanach wspinaczka z porządnym ekwipunkiem (po drodze są ładne widoczki na wybrzeże).

Z pólnocnych wysp polecam KORFU- poczujecie sie jak we Włoszech- motocykli wiecej niz samochodów i cywilizacyja jakaś taka bardziej zachodnia (plaż nadal brak- lite skały), motorkiem zas po wyspie można śmiało polatać, miasto Korfu warte zwiedzenia.

Na Greków uważać, bo przyjaźni ale w tawernach oszukuja dopisując rzeczy nie zamawiane do rachunku zwłaszcza w kurortach, stacje benzynowe światowych koncernów jak BP czy Shell jak u nas CPNy za komuny i najczęściej nie ma łazienek, benzynka w 2007r. była po tyle co u nas teraz. Sporo śmieci nawet jak na polskie standardy, kotów tez nie brakuje.

Powodzenia :buttrock: i napiszcie jak było to może zmienie zdanie, bo mnie osobiścieGrecja rozczarowała..

Bułgaria, owszem tania ale i trochę zapuszczona, należy bardzo uważać na kurs wymiany bo często zamiast 1 Euro=1,93L jest 1=1,193L a co do Grecji to z Chalkidiki się nie zgodzę. Byliśmy na środkowym palcu-Sithoni, Sitia za Sarti i na początku lipca byliśmy sami na całym campie(Linaraki), tyle że to dziura, plaże piaszczyste, puste, świetne miejsce na campera, motorkiem też fajnie pojeździć, teren trochę górzysty, widoki na Atos, w dobrej cenie można się zaopatrzyć w Lidlach, Meteory też super, jak gdzieś pisze że jest tłoczno to tłok jest 1/10 tego co np w Chorwacji, extra kraj, szkoda że tak daleko ale może dlatego nie jest tak tłoczno, cenowo najdroższy jest cały nabiał, dobre piwo w sklepie 1-1.2euro ale są i takie za 0.5 a metaxe najtaniej kupiłem na przejściu Grecko-Macedońskim, ale ogólnie polecam, bardziej malowniczo jak w bułgari ,tyle że w BG piwko w sklepie(zagorka,moje najlepsze)1.50zł a w knajpie ok 2.5-3zł(w kurortach drożej)

• Administrator

I ja przyłączam się do podziękowań. Wybieram się do Bułgarii, ew. do Rumunii, niemniej samochodem (tak, tak, już dziecko w dorobku :biggrin:)

Przyda mi się każda rada.

Najważniejsze pytania

- kogo polecilibyście jeśli chodzi o rezerwacje lokali - hotel/pensjonat/kwatera. Co się opłaca w tych krajach.

- jakie miejsca polecilibyście najbardziej, zważywszy, że w grę wchodzi wypoczynek rodzinny, a więc raczej wśród ludzi, raczej na wyższym poziomie, żadnych kampingów etc.

Podziękował!

pzdr

Jesli chodzi o Bułgarie to juz pisałem- na wybrzeżu łatwo znaleźć prywatne kwatery po nadmorskich miasteczkach w korzystnych cenach dla Polaków (podobno Niemcom liczą drożej) choć często jest to standard z lat 80 ale jest czysto- jedyna rzeczą, która mnie denerwowała to brak w łazienkach brodzika i kabiny prysznicowej także w czasie showera woda leje się po całej łazience- taki dziwny u nich standard ale jest czysto: myśle, że można jechać w ciemno i zawsze coś się znajdzie. Mam nadzieje, że po wejsciu do Unii już ich celnicy nie pobieraja haraczu w brzeczącej monecie na granicy jak pare lat temu...

Mi osobiście najbardziej podobało się w Balciku- tanio i fajna plaża i na Półwyspie (Nos) Kaliakra.

Rumunia choć biedna jest wg. mnie bardziej cywilizowana niz Bułgaria, jedyne na co nalezy uwazać to Cyganie wiec starac sie nie jeździć noca po górskich drogach, bo można "niechcący" przejechać im jakąś kozę czy konia a za to mogą sobie drogo kazać płacić- słyszałem o takich przypadkach od znajomego TIR-owca, który tam często jeździ.

Warto przejechać osławiona trasa Transfogarska, zobaczyć Transylwanie i zamek hrabiego Draculi w Branie (pełna komercja niestety), stare miasto i ratusz w Brasov, mozna ruiny zamku w Rasnov no i oczywiscie podobno największy budynek po Pentagonie- czyli pałac CZauszesku.

Noclegów polecam szukać tutaj: www.limba.com