chudy83 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam. Posiadam Aprilie Tuareg Wind 125 bez silnika chciałbym to uruchomić dla brata jako pierwszy motocykl. Znajomy zaproponowal mi żebym wsadził w to jeden z chińskich silników 125, które można kupic za około 1000zł. Ze względu że moja wiedza na takie tematy jest praktycznie zerowa, proszę o Wasze spojżenie na ten temat, co coś takiego ma w ogóle sens?? Trochę czytałem o tych silnikach i zdaję sobie sprawę, że oprócz oczywistych konserwacji to są praktycznie jednorazówki na około 10000 tyś km.pzdr Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez chudy83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachuer5 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Czytałem ostatnio w gazecie''Motocykl'', że chinczyki ostatnio sie wzieli za siebie, i robią coraz lepsze skuty itp...JA osobiście nie polecam, bo dla mnie chińskie wyroby zawsze będą dziadostwem...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian44 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Myslisz tutaj o silniku z biegami np od cross 110ccm? lub 125ccm?http://www.allegro.pl/item348904000_cross_..._604403986.htmlJa widzialem jak koles na Yamaha Dt ma silnik wsadzony wlasnie od takiego chinczyka i powiem ze jak na jego wiek (13)lat to ladnie sobie radzi i wystarczająca moc starczy mu :DWszystko da sie zrobic jesli sie tylko chce! Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez adrian44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy83 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 No praktycznie taki silniczek one przy pojemności 125cm3 mają według katalogu 11KM, więc chyba na początek wystarczy. Nie wiem tylko jak i czy to się opłaca ma się do Tuarega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmucik Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Na ogół te silniki wcale nie są takie złe.Nie są to silniki mocno wysilone, jeśli będziesz się obchodził z silnikiem jak nalezy, lał dobry olej to silnik się będzie trzymał.Ja do tego rodzaju silników jestem nastawiony sceptycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 WitamZastosowac mozna silnik chinski jak najbardziej, tylko obawiam sie, ze koszty zaadoptowania go do innej ramy moga rownac sie cenie zakupu silnika...pozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Myślę, że koszt zakupu i zaadoptowania chińskiego silnika będzie porównywalny z zakupem i ewentualnym remontem oryginalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 to juz lepiej silnik od MZ 150 wsatwic , przynajmniej znacznie trwalszy od chinskoplastelinowego wynalazku . A masz stary silnik ? moze go zreanimowac ? , ewentualnie silnik od DT/TS/KDX 125 wstawic Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachuer5 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 najlepiej nie bawić sie w takie rzeczy, bo to bedzie Cię kosztowało dużo kasy i więcej nerwów...Sprzedaj to co posiadasz, i zakup coś normalnego z SILNIKIEM:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamsel Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 http://moto.allegro.pl/item342734551_april...122_czesci.html spytaj kolesia może ma silnik zresztą na allegro często pojawiają sie rotaxy 123, 122 za niezłą kase. Cytuj motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegat Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Jeszcze całkiem niedawno uważałem, że chinczyki są okropne. Ale w pewnym okresie mojego życia miałem chińską pięćdziesiątke i byłem z niej zadowolony. Przejechałem prawie 10. tys km bez żadnych komplikacji!! Ale silnik WSK-i jest lepszy haha! Może pokusił byś się o taki? Na pewno jest o wiele tańszy, a jak się nim troche zaopiekujesz to możesz wydusić ok. 10 KM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexrafi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Ale silnik WSK-i jest lepszy haha! Może pokusił byś się o taki? Na pewno jest o wiele tańszy, a jak się nim troche zaopiekujesz to możesz wydusić ok. 10 KM! Przepraszam bardzo z silnika od WSK-i można wydusić ok. 20KM :icon_question: A co do chińczoli nie jestem przekonany, moim zdaniem są tandetne. np. skuterki 50ccm w 4T dość że to nie jeździ tylko się pcha to jeszcze się psuje. Kolega miał Kymco stryker nawet ładnie chodził mu silniczek, ale i tak nie lubię moto z chin!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Kolega miał Kymco stryker nawet ładnie chodził mu silniczek, ale i tak nie lubię moto z chin!! :icon_question:Ale to nie jest produkt chiński, tylko tajwański drogi Kolego. Poza tym stoi o klasę wyżej niż wy(twory) z Państwa Środka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Trochę czytałem o tych silnikach i zdaję sobie sprawę, że oprócz oczywistych konserwacji to są praktycznie jednorazówki na około 10000 tyś km.pzdrGdzie wyczytałeś takie bajki, że chińskie silniki to jednorazówki :icon_rolleyes: nie myl sobie silniczków od niektórych skuterków z silnikami motocyklowymi. Kup sobie silnik z Rometa 125 a będziesz zadowolony.Tu masz coś na temat trwałości chińskiego silniczka 125cc http://william350.w.interia.pl/motocykl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 to są praktycznie jednorazówki na około 10000 tyś km.Niezla jednorazowka-tyle to nawet silnik wysokoprezny w ciezarowce nie wykreci :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi