simon_r Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Myśle ze takie testy na manekinach nie do konca odwzorowuja prawdziwy wypadek. Czlowiek podczas wypadku nie jest chyba taki bezwladny jak manekin(No moze jak sraci przytomnosc albo gdy predkosc motoru to 200km/h :biggrin: ). Też tak sądzę.. manekin nie jest w stanie np. tuż przed walnięciem w samochód wybić się z podnóżków co czlowiek być może by zrobił w takiej sytuacji.... Kiedyś miałem okazje w Grecji pozwiedzać dość kamiennisty rów na pożyczonym skuterze i zablokowało mi się przednie koło miedzy dwiema dość dużymi skałami.. efekt był mniej więcej taki jakbym przy prędkości 40/h rąbnął w murek.. manekin w takim przypadku poleciałby pewnie razem z motorkiem... ja od motorka odepchnąlem się nogami w czasie lotu (będąc głową w dół) jednocześnie zaasekurowałem się ręka nad głową robiąc fikołka na kamieniach a motorek przeleciał nade mną i spadł parę metrów dalej... tak więc człowiek w przeciwieństwie do manekina jest w stanie trochę przynajmniej kontrolować swój lot przy zderzeniu co widać też na niejednym filmie z prawdziwych wypadków, gdzie ludziska raczej przelatują nad samochodami a nie wbijają się głową w szyby.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenix_zlotow Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 (edytowane) Też tak sądzę.. manekin nie jest w stanie np. tuż przed walnięciem w samochód wybić się z podnóżków co czlowiek być może by zrobił w takiej sytuacji.... Kiedyś miałem okazje w Grecji pozwiedzać dość kamiennisty rów na pożyczonym skuterze i zablokowało mi się przednie koło miedzy dwiema dość dużymi skałami.. efekt był mniej więcej taki jakbym przy prędkości 40/h rąbnął w murek.. manekin w takim przypadku poleciałby pewnie razem z motorkiem... ja od motorka odepchnąlem się nogami w czasie lotu (będąc głową w dół) jednocześnie zaasekurowałem się ręka nad głową robiąc fikołka na kamieniach a motorek przeleciał nade mną i spadł parę metrów dalej... tak więc człowiek w przeciwieństwie do manekina jest w stanie trochę przynajmniej kontrolować swój lot przy zderzeniu co widać też na niejednym filmie z prawdziwych wypadków, gdzie ludziska raczej przelatują nad samochodami a nie wbijają się głową w szyby..Tez mialem wypadek skuterem przy okolo 50km\h (jako pasażer) i wiem ze gdybym podczas uderzenia nie wykonal zadnego ruchu to na pewno skończyłoby sie to duuuzo gorzej. Przy takich predkosciach czlowiek jest w stanie zareagowac a nie bezwladnie przywalic bania w szybe samochodu, tzn mam na mysli to ze gdy tuz przed uderzeniem kierujacy spina miesnie i odruchowo zapiera sie, a jak spada na ziemie to amortyzuje upadek rekami i nogami. Edytowane 19 Kwietnia 2008 przez fenix_zlotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p A q Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 A ja ciagel potarzam nie dajcie manekinom jezdcic motocyklem bo wam go rozbija ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisena Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 szkoda, że nie ma więcej crash testów w necie - zawsze chciałam pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian44 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ogladalem juz kiedys ten filmik :) teraz maja okazje oglądac go inni , plus dla Ciebie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Tu jest kilka crash testów. Niewiele ale coś...jeśli jeszcze nie widzieliscie. http://youtube.com/results?search_query=DE...le&search_type= Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisena Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Niezbyt miłe, ale na szczęście nic poważnego im się nie stało: 1. http://pl.youtube.com/watch?v=vG0d9-NGH3Y (tu widać, czym się kończy zmienianie w ostatniej chwili pasa przez samochód) 2. http://pl.youtube.com/watch?v=u_YvqhJ22Ow (tu od razu widać, jak szybko tworzy się tłum gapiów, nie robiący nic bardziej konstruktywnego od gapienia się na motocyklistę i roztrzaskany motocykl) pozdr. LIZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szramer Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Niezbyt miłe, ale na szczęście nic poważnego im się nie stało: 1. http://pl.youtube.com/watch?v=vG0d9-NGH3Y (tu widać, czym się kończy zmienianie w ostatniej chwili pasa przez samochód) było :banghead: wiosenny wypadeczek w Wawce 2. http://pl.youtube.com/watch?v=u_YvqhJ22Ow (tu od razu widać, jak szybko tworzy się tłum gapiów, nie robiący nic bardziej konstruktywnego od gapienia się na motocyklistę i roztrzaskany motocykl) pozdr. LIZAmotocyklista jakiś chyba zaspany bo samochód zawracał ponad 2 sek , spokojnie by go ominą prawą stroną taka sytuacja to codzienność na polskich drogach Cytuj WERA#111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin SF Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 generalnie manekiny oddają dobrze sytuację niedoswiadczonego motocyklisty który siedzi na motocyklu jak worek kartowfli. Gdy motocyklista ma prawidłową pozycję i jest wyparty na podnóżkach i baku, to nie specjalnie ma szanse wpaść na kierownicę i wbić się w samochód, tylko przelci górą. Nie potrzebne jest do tego żadne wybijanie się z podnóżków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi