Skocz do zawartości

Trasa Transfogarska weekend majowy:]

radoki22
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jest plan, azeby w dniach 30.04-03.05 uderzyc na Rumunię, a konkretnie rzecz biorac przejechac trase transfogarska :) .Zastanawiamy sie czy w tym terminie bedzie juz otwarta czy zawalona sniegiem?jesli macie jakiekolwiek informacje lub tez doswiadczenia to piszcie :banghead: w ramach wyjazdu nalezaloby zahaczyc takze o tame nad jeziorem Vidraru i zobaczyc zamek draculi

Jest plan, azeby w dniach 30.04-03.05 uderzyc na ... trase transfogarska ... czy w tym terminie bedzie juz otwarta czy zawalona sniegiem?

Zawalona śniegiem...przesuń sobie wyjazd na drugi długi majowy weekend (końcówka miesiąca) lub później ;)

Zawalona śniegiem...przesuń sobie wyjazd na drugi długi majowy weekend (końcówka miesiąca) lub później :D

z tego co pamietam trasa jest otwarta jedynie od czerwca do wrzesnia. 3 lata temu jak jechalismy poczatkiem sierpnia to niby trasa byla cala przejezdna ale w szczytowym pkt(wjazd do tunelu od polnocnej strony) lezal snieg!

z tego co pamietam trasa jest otwarta jedynie od czerwca do wrzesnia. 3 lata temu jak jechalismy poczatkiem sierpnia to niby trasa byla cala przejezdna ale w szczytowym pkt(wjazd do tunelu od polnocnej strony) lezal snieg!

To, że trasa jest otwarta od czerwca do września to jest raczej umowne i tak pisze w przewodnikach ale w rzeczywistości otwarta jest wtedy, gdy da się przejechać.

Byłem w zeszłym roku w październiku i dało się przejechać choć śnieg miejscami już sobie leżał.

Trasa jest rewelacyjna i warto tam pojechać, choćby dla samych widoków, asfalt miejscami kiepski.

Przed wyruszeniem na samym dole należy zatankować do pełna bo potem długo nie ma stacji benzynowej.

Pytanko mam: jak z tymi stacjami benzynowymi? Zasięg na baku 200 km wystarczy panowie?

Jak zatankujesz na dole to wystarczy spokojnie. Na moje oko to jest około 100km bez stacji ale moze jakąś przeoczyłem.

Ja będę tam ciut wcześniej, ale liczę, że chociaż kawałek da się przejechać :)

Jak się nie da przejechać całej to warto też dołem okrążyć całość i podejść od drugiej strony bo znacznie ładniejsze widoki i więcej zakrętów.

Ja byłem w zeszłym roku na początku czerwca i trasa była nadal nieprzejezdna, dopiero zabierali sie do odkopania jej przy pomocy ciezkiego sprzetu, a zwały sniegu miały 2-3m wysokosci tak, ze nie było widac ladowarki jak wjechała w srodek