wadera56 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam, dostałem mandat za przejście na czerwonym świetle (art. 90. kw) w wysokości 250 zł. Wg taryfikatorów dostępnych w internecie grzywna powinna wynosić 50 zł. Dodatkowo policjant odmówił pokazania legitymacji służbowej, taryfikatora, groził użyciem siły, założeniem kajdanek. Był umundurowany. Co mogę zrobić? Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.§ 2. (42) Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joniec Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 marcpol Niestety to nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 mandat przyjąłeś. Przyznałeś się tym jednocześnie do winy, a jakie oni co wykroczenie wpisali, to już nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Tyle kasy za przejscie na czerwonym :(A no niestety. Ucz sie na bledach innych jak masz okazje, chociaz z drugiej strony Polak z reguly i tak madrzejszy i nie nauczy sie dopoki sam nie wdepnie :lalag:. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowytzrdt Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 kwota nie jest zbyt wysoka ostanio oglądałem uwaga pirat i tam tez ustawili sie na przejściu i wszystkim przechodnią co przechodzili na czerwonym 250 zł :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian44 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 No tak ale to telewizja = wszystko dzisiaj jest sztuczne i na potrzeby tV :rolleyes: a 250zł jak dla mnie (uczącego sie i pracującego tylko drowycze) to sporo ... Jak najdalej od smerfów :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 no bo niestety, ale tak jest że większość jak sie czasem patrzy to święte krowy, czerwone a on idzie i ma w dupie wszystko, takiemu jak najbardziej z uśmiechem na ustach bym wręczył blankiet na ćwiartke tałzena. Widocznie w tym programie sie ustawili na sygnalizatorze S1. Ostatnio ogólnie jest większa nagonka na pieszych bo coraz więcej wypadków z ich udziałem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Wszystko jest już jasne. Przeszedłem obok nieoznakowanego radiowozu. Mandat już zapłacony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Mi kiedyś pan policjant chciał wręczyć 800 pln za czterokrotne przejście przez pasy na czerwonym :banghead: :banghead: Ale jak się dowiedział, że się uczę to zeszło do 20 albo 50 pln - już nie pamiętam (ze 4 lata temu to było) Cytuj http://www.moto-batman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 4 razy przez czerwone? .... eh. Mogłeś sie spierać że za to samo wykroczenie nie może ci 4 mandatów dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 4 razy przez czerwone? .... eh. Mogłeś sie spierać że za to samo wykroczenie nie może ci 4 mandatów dać.Cztery bo wiesz: przejście, wysepka, przejście, kawałek chodnika, przejście, wysepka, przejście. Ja sobie szedłem na luzie a oni za mną jechali :biggrin: :rolleyes: Wykręcałem się tym, żę te światła nie działają (dla pieszych zawsze czerwone) ale oni powiedzieli, że trzy dni temu było naprawione... Faktycznie :lalag: No mogłem się kłucić ale pewnie bym nie dostał za cztery tylko maksymalną stawkę za jedno :buttrock: Cytuj http://www.moto-batman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 nom, za 4 by ci nie wystawili, chyba że byś przyjął :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi