SuleY Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Witam! Nie posłuchałem waszych rad i mam za swoje... Walnęło mi coś w skrzyni i wałek na którym mocuje się przednią zębatkę rozwalił uszczelkę i obraca się w dodatkowej płaszyźnie, czyt na ukos, jakby chciał poszerzyć dziurę w kapie silnika. Koło stanęło i nie drgnie na milimetr (po odkręceniu sprzęgła poruszając magnetem silnik chodził, czyli nie jest to zatarcie). Silnik już wyciągnąłem, zdjąłem lewą stronę (to ta od sprzęgła) i wszystko wygląda ok. teraz nie wiem jak zabrać się za prawą stronę. Trzeba najpierw wywalić wszystko z lewej (sprzęgło, zębatki)? Czy można zostawić to w spokoju i zająć się tylko prawą stroną? W materiałach jakie znalazłem jest napisane że trzeba wszystko powyciągać i drugą stronę rozpołowić wkręcając z lewej taki specjalny śrubokręt. To jedyna metoda? I jeszcze dodatkowe pytanie: są jakieś domowe sposoby na ściśnięcie sprężyny amortyzatora, tak żeby można go było rozebrać? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koli666 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 co do amora to mialem podobny problem z amorem od kx 85 scisnolem go opaskami zaciskowymi i troche w imadle, moze tez uzyc podnosnika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 kosza nie musisz sciagac ale musisz sciagnac zebatke z walu, magneto, zebatke zdawcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 a po ściągnięciu tego z lewej strony jak rozpołowić silnik? Da się to zrobić nie mając profesjonalnych narzędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipecki Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Da sie :icon_razz: do kosza moze bys pneumatycznego klucza potrzebowal alee nie chcesz go chyba sciagac no i oczywiscie sciagacz do magneta ;] PozdrawiamFilip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 A jakie inne motocykle mają gwint o tej samej średnicy na magnecie (24mm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 silnik pod pache i idz do tokarza niech ci dorobi sciagac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 (edytowane) Magneto ściągnięte silnik rozpołowiony. Do wymiany były dwa łożyska wałka zdawczego. Teraz pytania: łożyska przed założeniem mam wsadzić do lodówki czy zamrażarki (-20C)? Opalarka wystarczy do podgrzania karterów? No i najważniejsze pytanie: moja uszczelka pod cylinder nie wygląda za dobrze, a ponieważ ciężko jest dostać nową gdzieś blisko to gość ze sklepu polecił taką jakby tekturę, żeby wyciąć z niej nową. Czy taka tekturowa uszczelka wystarczy? Mam jeszcze taki specjalny czarny silikon do silników - tylko zastanawiam się czy go użyć czy nie. Poprzednia uszczelka wydaje się być bardziej gumowa niż kartonowa - co o tym myślicie? i przypominam że chodzi o połączenie cylinder - reszta silnika. Edytowane 22 Kwietnia 2008 przez SuleY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyklotron Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 ta tekturka jest dobra, wystarczy i nie potrzeba silikonu, ja w simsonie kartery włożyłem do elektrycznego piekarnika, temperaturę ustawiłem na 120 stopni, gładko weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Łożyska osadź wbijając je młotkiem przez kawałek drewna (dąb). Ważne, aby rozłożyć siłę wbijania na całości łożyska. Z zamrażaniem i tak się nie uda, bo szybko się rozszeży, stanie w połowie i będziesz musiał i tak wbijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
55555 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 jasne kawałek drewna na łozysko... może jeszcze cegłe albo coś... jak walniesz to powlatuje syf do łożyska, ja zawsze nabijam łożyska gdy nie mam pod reka presy biorac stare łozysko o tej samej średnicy klocek metalowy tak żebu oparł sie na zewnętrznej szali łozyska i wbijam, po drugi siły wbijania nie rozkłada sie na całe łożysko, przy wbijaniu w karter siła uderzenia powinna działać tylko na zewnetrzna szale a podczas wbijania na na wałek na szele wewnętrzną. w innym wypadku możesz uszkodzić łozysko a co do uszczelek to sie dowiedz bo pod cylinder jest zrobiona z jakiegos kortonopodobnego tworzywa powlekana silikonem a pod głowice radziłbym założyć oryginalną również powlekaną silikonem i z blaszanym pierścieniem popytaj tu gg: 8399657 - zawsze odp,zostaw pytanie.kom: 691396379 - nie odp na smsy.e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Dzięki. Silnik jest już od kilku dni poskładany - zrobiłem ten myk z wbijaniem starym łożyskiem (było tak rozwalone że rozdzieliła się część zewnętrzna od wewnętrznej. Te numery są do kogoś z częściami do rotaxów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
55555 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 tak ma nowe części do rotaxów 123 pegaso to to samo co rs powinien coś mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi