bobek358 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam Mam problem, przygotowuje motocykl do sezonu no i mam jeden problem. Chce zrobić próbę odpalenia, ale nic z tego. Pod siedzeniem w GSX550-cejest taki mały "badziew", dochodzi do niego kabel od akumulatora (plusowy),do tego plusowego zmostkowany jest kabel do rozrusznika, no i z drugiej stronydochodzi jeszcze jeden kabel (nie wiem czy przypadkiem nie jest to minusowy).Do tego urządzenia dochodzą jeszcze 2 kable od dołu w których pojawia się napięcie w momencie wciśnięcia startera. No i gdy wciskam starter słyszę jak to urządzenie"pracuje" - strzela i słychać przeskoki iskry (tak mi się wydaje) i jest to dosyć głośne, ale rozrusznik ani drgnie. Możecie mi powiedzieć co to jest (ponieważ niemam aktualnie dostępu do serwisówki - awaria dysku) i czy jakoś się to regeneruje. Będę wdzięczy za wszelką pomoc. Ok już się nieco dowiedziałem.Rozbierałem to wczoraj więc styki w tym przekaźniku są czyste, dzisiaj wyczyszczę klemy od aku, naładuję i będę sprawdzał czy działa. Jeśli to nie pomoże to może być jeszcze coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>ENDUROS*600< Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Możliwe ze padł CI przekaźnik rozrusznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qReK Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 To pstrykanie to przekaźnik, a aku naładowane rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 naladuj lub gdy zajdzie potrzeba kup nowe aku i bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobek358 Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Aku był wymieniony pod koniec poprzedniego sezony ale możliwe że ma mały prąd ponieważ ładowałem go tylko raz w zimę. Dzisiaj sprawdzę na tym i na starym tylko się naładują. Czy to prawda, ze jak rozłączę kabel od rozrusznika i wcisnę starter i będzie cisza to wyeliminuję zepsucie przekaźnika, ob spotkałem się z takimi opiniami. Podłączyłem 2 baterię i było to samo, więc odłączyłem przewód od rozrusznika wciskam starter no i jest jedno pyknięcie i cisza, czyli wykręcam rozrusznik i na warsztat. Bo rozebraniu stwierdziłem że popękała izolacja w miejscu gdzie do rozrusznika wchodzi + i zwiera z masą. Drobiłem nową izolację i teraz rozrusznik kręci już jak marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi