Avalon Opublikowano 19 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2003 Cześć.Miałem podejżenia czy wskaźnik paliwa w moim nowym moto działa bo po wlaniu 5 l paliwa nadal wskazywał "mniej niz zero" :notworthy: Wlałem dzisiaj kolejna piatkę (taki mam kanisterek blaszany) wskazówka jakby lekko drgnęła ale jest nadal w okolicach czerwonej krechy "E" Do zbiornika wchodzi 22l.Mozliwe żeby po wlaniu 10l wskaźnik tak sie zachowywał :?: Nigdy nie miałem w motocyklu takiego udogodnienia więc nie wiem jak to sie sprawdza w codziennej eksploatacji. Poza tym jak wyłącze zapłon, wyjme kluczyk to wskazówka nie opada do kołeczka.Czy to normale :?: Wskaźnik podłączony z pominięciem obwodu "zapłonu" i cały czas działa :?: No kurde :!: coś dziwnego 8O Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 19 Listopada 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2003 Jeżeli chodzi o wskazywanie poziomu paliwa po wyjęciu klucza - to raczej normalne. O ile pamiętam Cooler ma tak samo w swojej siódemce.Jeżeli chodzi o poziom paliwa - a jak zachowuje się wskaźnik paliwa, jak lejesz więcej niż 10 l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 20 Listopada 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2003 jak leje więcej niz 10l :?: No jeszcze nie wiem bo więcej nie lałem. :notworthy: Moto jeszcze nierejestrowane bez ubezpieczenia więc na stacje narazie nie pojadę.Jutro kupie kolejną "5" w kanister i zobaczę.Ale dziwne że po wlaniu prawie połowy zbiornika (10/22)wskazówka ledwo sie ruszyła. A może ją ruszyłem telepatycznie :? :lol: tak sie na nią gapiłem wlewając dzisiaj wachę i myśląc..." no dalej,ruszaj".... :notworthy: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuadMan Opublikowano 20 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2003 Cześć, Wszystkim. Kiedyś, w zamierzchłych czasach doktoryzowałem się ze wskaźnika paliwa w moim ówczesnym katamaranie :lol: :lol: :notworthy:. Wskazówka ma prawo pozostawać w pierwotnym położeniu po wyłączeniu zapłonu, bo te "mierniki" nie mają sprężynek powrotnych. Taki patent, że niby można odczytać stan paliwa bez włączania zapłonu :notworthy: :) :) . Oczywiście bez sensu, bo najczęściej wskazówka przyjmuje wtedy losowe położenie - wystarczy niewielki wstrząs. No ale tak to jest robione i już.Co do samych wskazań, to ja na Twoim miejscu, Grzesiek, odnalazłbym ten czujnik z pływakiem w zbiorniku - i albo go wymontował, albo w inny sposób symulował zmiany położenia pływaka - a co za tym idzie, rezystancji tego czujnika. Zdarza się że ta dźwignia z pływakiem jest wygięta, albo pływak dziurawy i wtedy ... wiadomo. Ogólnie, pomysł z dolewaniem paliwa wydaje mi się średnio szczęśliwy - trzeba będzie więcej go spuścić :lol: :lol: :lol: . Te czujniki mają zwykle rezystancje rzędu kilkudziesięciu - kilkuset omów, więc możesz też po prostu odpiąć przewody od czujnika, podłączyć jakiś potencjometr i sprawdzić sam wskaźnik.Uwaga: wszystko to co napisałem dotyczy wskaźnika paliwa w katamaranie, ale nie sądze żeby w moto było inaczej. Nara. QuadMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 21 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2003 A ja na Twoim miejscu nic na razie nie ruszał tylko dolał paliwa, poza tym wskaźniki paliwa w motocyklach są równiw precyzyjne jak ruskie traktory i ich wskazania będziesz mógł uwzględniać dopiero po paru tankowaniach. ZbychoXJR1300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 22 Listopada 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2003 Nareszcie jakis sukces :!: Po wlaniu 15 litrów wskaźnik zajął pozycje w połowie drogi miedzy "Full" i "E". :notworthy: Jednak działa tylko niestety trochę kiszkowato :notworthy: Mieliście racje :!: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaco Opublikowano 22 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2003 Bo to jest "wskaźnik" i z definicji wynika, że ma wskazywać tylko czy wacha jest czy jej nie ma (i to też niedokładnie) :lol: Jakby to był miernik poziomu, to co innego. Zawsze można sobie bagnet do baku założyć. :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 22 Listopada 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2003 Powinien być zbiornik plastikowy z niepomalowanym paskiem jak w porządnych enduro wtedy by było widac ile jest paliwa :notworthy: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W-max Opublikowano 22 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2003 Powinien być zbiornik plastikowy z niepomalowanym paskiem jak w porządnych enduro wtedy by było widac ile jest paliwa :notworthy: :notworthy: :) no dzięki, z takim zbiornikiem bym chyba niewyjechał na miasto.U mnie wskaź nik rusza się dopiero po jakiś 7-8 litrach, z tym, że ciekawa rzecz opadając pokazuje dokładniej (co do ok. 2 litrów), więc chyba nie masz czym się przejmować. Sprawdź kiedyś co się dzieje po zatankowani na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaco Opublikowano 23 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2003 To może zamiast baku zaadoptować bańkę po oleju - tam też jest taki pasek... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi