Skocz do zawartości

Wskaźnik poziomu paliwa.

Avalon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Miałem podejżenia czy wskaźnik paliwa w moim nowym moto działa bo po wlaniu 5 l paliwa nadal wskazywał "mniej niz zero" :notworthy: Wlałem dzisiaj kolejna piatkę (taki mam kanisterek blaszany) wskazówka jakby lekko drgnęła ale jest nadal w okolicach czerwonej krechy "E" Do zbiornika wchodzi 22l.Mozliwe żeby po wlaniu 10l wskaźnik tak sie zachowywał :?: Nigdy nie miałem w motocyklu takiego udogodnienia więc nie wiem jak to sie sprawdza w codziennej eksploatacji. Poza tym jak wyłącze zapłon, wyjme kluczyk to wskazówka nie opada do kołeczka.Czy to normale :?: Wskaźnik podłączony z pominięciem obwodu "zapłonu" i cały czas działa :?: No kurde :!: coś dziwnego 8O

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

• Administrator

Jeżeli chodzi o wskazywanie poziomu paliwa po wyjęciu klucza - to raczej normalne. O ile pamiętam Cooler ma tak samo w swojej siódemce.

Jeżeli chodzi o poziom paliwa - a jak zachowuje się wskaźnik paliwa, jak lejesz więcej niż 10 l?

jak leje więcej niz 10l :?: No jeszcze nie wiem bo więcej nie lałem. :notworthy: Moto jeszcze nierejestrowane bez ubezpieczenia więc na stacje narazie nie pojadę.Jutro kupie kolejną "5" w kanister i zobaczę.Ale dziwne że po wlaniu prawie połowy zbiornika (10/22)

wskazówka ledwo sie ruszyła.

A może ją ruszyłem telepatycznie :? :lol: tak sie na nią gapiłem wlewając dzisiaj wachę i myśląc..." no dalej,ruszaj".... :notworthy:

Cześć, Wszystkim.

Kiedyś, w zamierzchłych czasach doktoryzowałem się ze wskaźnika paliwa w moim ówczesnym katamaranie :lol: :lol: :notworthy:. Wskazówka ma prawo pozostawać w pierwotnym położeniu po wyłączeniu zapłonu, bo te "mierniki" nie mają sprężynek powrotnych. Taki patent, że niby można odczytać stan paliwa bez włączania zapłonu :notworthy: :) :) . Oczywiście bez sensu, bo najczęściej wskazówka przyjmuje wtedy losowe położenie - wystarczy niewielki wstrząs. No ale tak to jest robione i już.

Co do samych wskazań, to ja na Twoim miejscu, Grzesiek, odnalazłbym ten czujnik z pływakiem w zbiorniku - i albo go wymontował, albo w inny sposób symulował zmiany położenia pływaka - a co za tym idzie, rezystancji tego czujnika. Zdarza się że ta dźwignia z pływakiem jest wygięta, albo pływak dziurawy i wtedy ... wiadomo. Ogólnie, pomysł z dolewaniem paliwa wydaje mi się średnio szczęśliwy - trzeba będzie więcej go spuścić :lol: :lol: :lol: . Te czujniki mają zwykle rezystancje rzędu kilkudziesięciu - kilkuset omów, więc możesz też po prostu odpiąć przewody od czujnika, podłączyć jakiś potencjometr i sprawdzić sam wskaźnik.

Uwaga: wszystko to co napisałem dotyczy wskaźnika paliwa w katamaranie, ale nie sądze żeby w moto było inaczej.

Nara. QuadMan

A ja na Twoim miejscu nic na razie nie ruszał tylko dolał paliwa, poza tym wskaźniki paliwa w motocyklach są równiw precyzyjne jak ruskie traktory i ich wskazania będziesz mógł uwzględniać dopiero po paru tankowaniach.

Zbycho

XJR1300

Nareszcie jakis sukces :!: Po wlaniu 15 litrów wskaźnik zajął pozycje w połowie drogi miedzy "Full" i "E". :notworthy: Jednak działa tylko niestety trochę kiszkowato :notworthy: Mieliście racje :!:

Powinien być zbiornik plastikowy z niepomalowanym paskiem jak w porządnych enduro wtedy by było widac ile jest paliwa :notworthy:

:notworthy: :) no dzięki, z takim zbiornikiem bym chyba niewyjechał na miasto.

U mnie wskaź nik rusza się dopiero po jakiś 7-8 litrach, z tym, że ciekawa rzecz opadając pokazuje dokładniej (co do ok. 2 litrów), więc chyba nie masz czym się przejmować. Sprawdź kiedyś co się dzieje po zatankowani na full.