Skocz do zawartości

Stopień orginalności zabytków

buba6
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Meczy mnie ostatnio jedna kwestia, mianowicie udalo mi sie zakupic Ose M50 z konca produkcji i jej wlasciciel zazekal sie ze nic w niej nie zmienial, a ona ma sobie gaznik Pegaz, a powienien teoretycznie byc G20S, ma chromowane listewki na odwloku z bitym logiem WFM. Nikt tak na prawde nie wie jak to bylo z tymi Osami, szczegolnie w okresie przejsciowym i eksportowym, no i moze ta moja faktyczni epowinna miec Pegaza, bo kierownica na to tez wskazuje, a moze to jakis wioskowy tjuner zrobil. No i na tym przykladzie pojawia sie pytanie, co robic, czy restaurowac ksiazkowo pojazdy, czy moze tak jak wskazuje na to sam pojazd.

Niełatwe pytanie. Szczególnie jeśli chodzi o polskie motocykle które mogą się różnic już na wyjsciu z fabryki. Czasem mam wrażenie ze w fabryce był ktos pijany na magazynie i losowo podawał części na montaż. Jesli w twoim moto detale wyglądają oryginalnie tzn. ze zdarzały sie takie w innych OSA`ch to rób jak jest. Jak zrobisz wg. książki to moze sie okazać ze twoje moto jest nieoryginalne bo detale jak w książce a ten rocznik mial np. pomieszane częsci z innego modelu fabrycznie.

Ja sam mam problem z kranikiem w WFM S34 i filtrem powietrza ale tego jestem pewien ze wlasciciel cos grzebal zeby włozyc akumulator wiekszy (bo stare byly mniejsze ale juz ich nie produkują) to wyjął filtr powietrza i zalozyl taki na gaźnik jak WFM S01 i SHL M04 i gdzieś przepił osłone między puszki narzędziowe gdzie jest teraz płaska blacha założona.

Tu widać kranik i filterek:

http://www.bikepics.com/pictures/1145457/

A kolejny problem to szkło przedniej lampy. Dziadek dał mi jeszcze 2 sztuki nówki z PRL`u a ktos inny mówi ze to od jakiegoś ciągnika rolniczego jest, a z kolei w necie widziałem inną WFM S34 też z takim szkłem. Tak czy inaczej swieci mocno. Najmocniej jak widziałem pośród polskich silników z magnetem.

http://www.bikepics.com/pictures/1145445/

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

jezeli takie gazniki wystepowaly w innych osach (tzn jej uzytkownicy takie maja), to bym olal temat i zostawil Pegaza, pod warunkiem ze fumka dobrze na niej jezdzi

ja na przyklad w mojej DKW moge zastosowac rozne gazniki: Amal, Bing, Graetzin.. rozne zrodla podaja rozne firmy, a czasami nawet w niektorych materialach bylo podane, ze stosowano w danym roczniku ten lub ten gaznik. tak samo jak z osprzetem typu lampy, klaksony, ktore robil zarowno Bosch jak i Hella (i pewnie jakas jeszcze jedna firma)

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/